I. Šimonytė įvertino skandalingą „Perlas Energija“ sprendimą: prakalbo ir apie vartotojų atsakomybę

Po penktadienį skandalu virtusio nepriklausomo elektros energijos tiekėjo „Perlas Energija“ pareiškimo, kad klientams naikina fiksuotus kainos planus ir jie turės mokėti pagal realias biržos kainas, situaciją įvertino ir premjerė Ingrida Šimonytė.

Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-08-06 16:02, atnaujinta 2022-08-06 16:22

I.Šimonytė LRT televizijai teigė, kad situacija dėl „Perlas Energija“ nėra neišsprendžiama. Pasak jos, įmonė neįvertino savo galimybių, kai siūlė klientams sąlygas, kurių nesugebėjo įvykdyti.

„Čia buvo šiokio tokio savo galimybių neįvertinimo. Teisinę tokio keitimo pusę įvertins institucijos. Vakar aiškiai buvo pasakyta, kad vartotojai neprivalo sutikti su tokiu pasiūlymu. O toliau pasirinkimų – keletas. Vienas jų – dairytis kito tiekėjo“, – LRT televizijai sakė I.Šimonytė.

Pasak jos, Vyriausybė darbo klausimo kelti čia nereikėtų. Premjerė prakalbo ir apie vartotojų atsakomybę, renkantis tiekėją. 

„Ne Vyriausybė tuos dalyvius į procesą įtraukė. Yra leidimų tvarka, kuri reglamentuota įstatyme. Kažkokių ypatingų reikalavimų nėra. Žinoma, taip pat ir patys vartotojai, kurie pasirenka tiekėją – jau esu sakiusi prieš antrąjį etapą – reikia įvertinti daugelį aplinkybių, ne tik kainą, bet ir galimybę fiksuoti tą kainą, laikotarpį, kuriam siūloma fiksuoti“, – sakė premjerė.

„Perlas Energija“ sprendimas buvo netikėtas ne tik vartotojams, bet ekspertams. Netrukus Lietuvos energetikos ministerija paskelbė, kad kreipsis į Valstybinę energetikos reguliavimo tarybą (VERT) ir Valstybinę vartotojų teisių apsaugos tarnybą (VVTAT).

Energetikos viceministras Albinas Zananavičius iškart pareiškė, kad toks sprendimas gali turėti įstatymo pažeidimų.

Sprendimas nustebino ir ekonomistą Marių Dubnikovą.

„Situacija sudėtinga, nelabai yra iš ko rinktis. Kyla tik vienas klausimas: ar žmonėms bus kompensuojamos sutarčių netesybos? Juk gyventojams neužtikrinta tokia kaina, kokia buvo žadėta, dabar jie turės mokėti gerokai didesnę. Jei kompensuoti nežadama, verta rimtai pagalvoti apie bylinėjimąsi“, – lrytas.lt sakė M.Dubnikovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: Leading the change in sustainable business