NT kainos nebeturi ribų – pardavė namą už 3 mln. eurų ir pasiekė naują rekordą

Dėl didelio nuomininkų srauto iš Baltarusijos Vilniuje pastarąjį ketvirtį gerokai kilo būsto nuomos kainos. O štai Valakampiuose pasiektas naujas parduoto brangiausio namo rekordas.

Iš viso nuo metų pradžios prestižinio būsto nuomos kainos pakilo 22,6 proc.<br>Lrytas.lt koliažas
Iš viso nuo metų pradžios prestižinio būsto nuomos kainos pakilo 22,6 proc.<br>Lrytas.lt koliažas
Iš viso nuo metų pradžios prestižinio būsto nuomos kainos pakilo 22,6 proc.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Iš viso nuo metų pradžios prestižinio būsto nuomos kainos pakilo 22,6 proc.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Net šeši namai buvo parduoti už daugiau nei milijoną eurų, keturi iš jų buvo Valakampiuose.<br>LR archyvo nuotr.
Net šeši namai buvo parduoti už daugiau nei milijoną eurų, keturi iš jų buvo Valakampiuose.<br>LR archyvo nuotr.
„Paupio“ projekto butas Aukštaičių gatvėje parduotas už beveik 785 tūkstančius eurų.<br>LR archyvo nuotr.
„Paupio“ projekto butas Aukštaičių gatvėje parduotas už beveik 785 tūkstančius eurų.<br>LR archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Aug 6, 2022, 11:09 AM

Iš viso nuo metų pradžios prestižinio būsto nuomos kainos pakilo 22,6 proc.

Senos statybos būsto rinkoje pardavimas atsigavo ir per ketvirtį padidėjo 14 proc., todėl per metus sostinėje parduota beveik tiek pat tokių butų ir namų kaip ir anksčiau.

O naujo būsto pardavimas smunka jau antrą ketvirtį iš eilės. Metinis naujų butų pardavimas, palyginti su 12 mėnesių prieš tai, sumažėjo net 42,7 proc.

Valakampiai išlaiko lygį

Antrąjį ketvirtį brangiausias sandoris sudarytas Žuvėdrų g. Valakampiuose.

Už 2,94 mln. eurų parduotas šiais metais užbaigtas 603 kv. m namas su 20 arų sklypu. Šis sandoris yra rekordinis vertinant visus namų pardavimo sandorius Vilniuje nuo pat 2016 metų.

Prieš tai pirmoje vietoje buvo 2018 m. pabaigoje už 2,45 mln. eurų parduotas 492 kv. m namas Lauksargio g. Valakampiuose.

Penkių brangiausių namų bendra sandorių suma šį ketvirtį buvo net 2,4 karto didesnė už bendrą butų penketuko sandorių sumą praėjusį ketvirtį.

Iš viso net šeši namai buvo parduoti už daugiau nei milijoną eurų, keturi iš jų buvo Valakampiuose, vienas Žvėryne ir vienas Buivydiškėse.

Milijono eurų neviršijo

Butų sandorių kainos pastarąjį ketvirtį buvo žemesnės nei brangiausių sandorių penketuko įprastai. Brangiausias sandoris sudarytas dėl erdvaus 244,5 kv. m būsto renovuotame name Rūdninkų g. – jis parduotas už 809 tūkst. eurų, o antra vieta atiteko „Paupio“ projekto butui Aukštaičių g., kuris buvo parduotas už beveik 785 tūkst. eurų.

Šįkart nė vienas sandoris neviršijo milijono eurų ribos.

Didžiausia kaina už kvadratinį metrą – 8193 eurai – parduotas 91,5 kv. m butas naujame name Maloniojoje g. Žvėryne.

„Misionierių sodų“ projekte už 562 tūkst. eurų parduoto 62,5 kv. m buto kv. m kaina buvo dar didesnė – 9 tūkst. eurų, tačiau šis sandoris nepateko į brangiausių sandorių penketuką.

Domina sena statyba

Senos statybos būsto rinkoje per ketvirtį sudaryti 2253 butų pardavimo sandoriai, 14 proc. daugiau nei ketvirtį prieš tai.

Per pastaruosius dvylika mėnesių antrinėje rinkoje parduota 2 proc. daugiau butų nei per laikotarpį prieš tai, tad antrinė rinka išlieka stabili.

Individualių namų rinkoje per ketvirtį sudaryta 9 proc. daugiau sandorių nei ketvirtį prieš tai, o per pastaruosius dvylika mėnesių namų pardavimas augo 5 proc.

Nauji butai – brėžiniuose

Naujos statybos butų pardavimas per ketvirtį gerokai sumažėjo. Sudaryta 570 sandorių, t.y. 40 proc. mažiau nei ankstesnį ketvirtį ir 67 proc. mažiau nei vidutiniškai per ketvirtį 2021-aisiais.

Naujų butų rinką neigiamai paveikė išaugusios statybos kainos ir neužtikrintumas dėl galutinės statybos savikainos, dėl kurių naujas būstas tampa sunkiau įperkamas. Labiausiai kainos per ketvirtį augo ekonominiame segmente – net 10,7 proc., iki 3410 eurų už kv. m.

„Dauguma neparduotų butų yra dar tik brėžiniuose, o pirkėjai dėl tolesnės ekonomikos raidos neužtikrintumo, geopolitinės situacijos ir kylančių bazinių palūkanų normų galimai renkasi atidėti šių butų pirkimą arba renkasi užbaigtus butus antrinėje rinkoje“, – sakė nekilnojamojo turto įmonės „Rebaltic“ vadybininkas Ignas Vaitkunskas.

Kainas pakėlė baltarusiai

Prestižiniame segmente parduota tik 30 naujos statybos butų, tai yra 33 proc. mažiau nei ketvirtį prieš tai. Šio segmento butų kainos per ketvirtį sumažėjo 1,5 proc. – iki 4600 eurų už kv. m.

Tuo metu prestižinio būsto nuomos kainos per ketvirtį kilo itin svariai – net 17,4 proc., iki 16,1 euro už kv. m.

Nuomos sandorių kainų kilimui daugiausia įtakos turėjo didelis nuomininkų srautas iš Baltarusijos. Ši tendencija prasidėjo praėjusio ketvirčio pabaigoje.

Brangiausias buto nuomos sandoris pastarąjį ketvirtį sudarytas Konstitucijos pr., „Europos“ pastate, – 225 kv. m penkių kambarių apartamentai išnuomoti už 2500 eurų.

Brangiausiai namas išnuomotas Airių g. Kalnėnuose – už 3250 eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Speciali „Nauja diena“ G. Kirkilui atminti