V. Čmilytė-Nielsen sureagavo į „Perlas Energija“ skandalą ir atsakė, kas dėl jo kalčiausi: pakirstas pasitikėjimas

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako, kad „Perlas Energija“ šiomis dienomis susiklosčiusioje situacijoje yra kalčiausia. Visgi ji mano, kad negalima teigti, jog elektros rinkos liberalizavimo proceso egzaminas buvo neišlaikytas. „Sakyčiau, kad Lietuva labai vėluoja. Bet, nepaisant šito „Perlas Energija“ akibrokšto, jis bus sėkmingai pabaigtas“, – įsitikinusi ji.

V.Čmilytė-Nielsen.<br>T.Bauro nuotr.
V.Čmilytė-Nielsen.<br>T.Bauro nuotr.
„Perlas Energija“.<br>T.Bauro nuotr.
„Perlas Energija“.<br>T.Bauro nuotr.
Elektra.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Elektra.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Aistė Čiučiurkaitė

Aug 10, 2022, 3:07 PM

Kai nepriklausomas elektros energijos tiekėjas „Perlas Energija“ atsisakė fiksuotų kainų ir perėjo į biržą, šią situaciją nedelsdamos aiškintis ėmė atsakingos institucijos – Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) išaiškino, kad „Perlo Energijos“ veiksmai buvo neteisėti, o energetikos ministras Dainius Kreivys nedelsdamas pareiškė, kad imasi reikalingų įstatymų pakeitimų.

Dabar, pasak V.Čmilytės-Nielsen, laukiama Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos išvados, kuri turi pasirodyti rugsėjo pradžioje.

„Manau, jog akivaizdu, kad šioje situacijoje reikia kalbėti apie didesnę vartotojų apsaugą. Būtini įstatymų pakeitimai, kad ateityje nebūtų situacijų kurios pakerta vartotojų pasitikėjimą visu procesu. Ministerija jau rengia tam tikrus pakeitimus, tad Seime, prasidėjus rudens sesijai, tai bus vienas iš pirmųjų klausimų, kuriuos svarstysime“, – „Žinių radijo“ laidoje sakė ji.

Anot V.Čmilytės-Nielsen, kiek ji žinanti, pasvarstymų apie interpeliacijas įvairiems ministrams yra įvairių, tačiau viskas priklauso nuo opozicijos. Visgi ji viliasi, kad bus daugiau konstruktyvių siūlymų. „Matau, kad D.Kreivys operatyviai sureagavo į „Perlas Energija“ akibrokštą ir inicijuoja įstatymų pakeitimus. Taigi, jo reakciją vertinu gerai“, – kalbėjo Seimo pirmininkė.

Ji kalbėjo, kad „Perlas Energija“ susiklosčiusioje situacijoje yra kalčiausia. „Lietuva įsipareigojo liberalizuoti elektros energijos rinką dar stodama į Europos Sąjungą (ES). Jei pažvelgtume į savo kaimynes valstybes, pamatytume, kad jose tas procesas jau įvyko prieš gerą dešimtmetį.

Jei būtume padarę tai laiku, šiandien nebūtų šitos temos. Ypač tokiomis blogomis sąlygomis – kai vyksta karas Ukrainoje, kai yra toks spaudimas kainoms. Visa tai sunkina situaciją. Bet manau, kad procesas bus suvaldytas, o dabar svarbiausia, kad vartotojai būtų apginti – su tuo dabar atsakingos institucijos ir dirba“, – tikino ji.

Prezidentūra tvirtai sako, kad trečiąjį liberalizavimo etapą reikia atidėti. D.Kreivys jau irgi lyg keičia nuomonę ir sako, kad, jeigu reikės, tai jį ir nukels. Tuo metu V.Čmilytė-Nielsen tiki, jog ministras įvertins situaciją, ar tikrai reikia atidėti trečiąjį etapą, ir pasiūlys tinkamiausią sprendimą.

Visgi ji mano, kad negalima teigti, jog elektros rinkos liberalizavimo proceso egzaminas buvo neišlaikytas. „Sakyčiau, kad Lietuva labai vėluoja. Darbai nebuvo daromi tuomet, kada reikėjo juos daryti. Dabartinėmis sąlygomis suprantama, kad nėra viskas taip paprasta, kai vyksta kainų pasiutpolkė, o liberalizavimas turi būti užbaigtas.

Bet, nepaisant šito „Perlas Energija“ akibrokšto, procesas bus sėkmingai pabaigtas, Lietuva prisijungs prie kitų ES valstybių, kurios tai padarė kur kas anksčiau, ir, matyt, vėliau turėsime pataisyti ir įstatymus, kad ateityje vartotojai būtų apginti“, – įsitikinusi Seimo pirmininkė.

Bet kurioje srityje pasitaiko netinkamų paslaugų teikėjų, priimančių pakertančius vartotojų pasitikėjimą sprendimus, kalbėdama apie gyventojų pasitikėjimo nepriklausomais elektros energijos tiekėjais susigrąžinimą sakė ji.

„Kaip matome, jau kiti tiekėjai ėmėsi siūlyti savo paslaugas geresnėmis nei rinkos sąlygomis. Manau, kad šis vienas atvejis neturėtų pakirsti vartotojų pasitikėjimo visa sistema. Kai procesas bus užbaigtas, šios temos nebeliks. Apmaudu, kad taip vėluojame, bet, kaip valstybė, turime padaryti savo namų darbus“, – aiškino V.Čmilytė-Nielsen.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.