Svarsto, kad vartotojams galėtų būti sušvelninta garantino elektros tiekimo „bausmė“: kas keistųsi

Trečiąjį elektros rinkos liberalizavimo etapą atidėti siūlantis prezidento Gitano Nausėdos patarėjas Vaidas Augustinavičius sako, kad būtina stiprinti elektros tiekėjų patikimumą, o griežtinti jų priežiūrą žadanti Energetikos ministerija turėtų patobulinti savo komunikaciją vartotojams bei sušvelninti garantinio tiekimo sąlygas.

Akcentavo, kad trečiojo liberalizavimo etapo vartotojams turėtų būti sušvelninta garantinio tiekimo „bausmė“.<br>V.Balkūno nuotr.
Akcentavo, kad trečiojo liberalizavimo etapo vartotojams turėtų būti sušvelninta garantinio tiekimo „bausmė“.<br>V.Balkūno nuotr.
Akcentavo, kad trečiojo liberalizavimo etapo vartotojams turėtų būti sušvelninta garantinio tiekimo „bausmė“.<br>V.Balkūno nuotr.
Akcentavo, kad trečiojo liberalizavimo etapo vartotojams turėtų būti sušvelninta garantinio tiekimo „bausmė“.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 11, 2022, 9:29 AM

Pasak jo, trečiasis etapas turėtų įvykti tik įsitikinus, kad rinka veikia efektyviai, po visų naujų priimtų teisės aktų pakeitimų.

„Tarp pirmo ir antro etapo neįvyko jokių iš valstybės patobulinimų. Po „Perlas Energija“ situacijos matome, kad jų reikia, reikia stiprinti elektros tiekėjų patikimumą. (...) Pasikeitimų bus, kai jie bus patvirtinti, praeis šiek tiek laiko įsitikinti, kad rinka jau veikia efektyviau, tada turėtų įvykti ir trečiasis etapas, po keleto mėnesių“, – ketvirtadienį „Žinių radijui“ sakė G. Nausėdos patarėjas ekonomikos ir socialinės politikos klausimais.

V. Augustinavičius paragino Vyriausybę ir ministeriją aktyviai ir kokybiškai informuoti tiekėjo dar nepasirinkusius arba keisiančius vartotojus apie elektros kainų dinamiką, pokyčius energijos rinkose, apie jų teises.

„Reikia padidinti komunikavimą iš valstybės institucijų tų vartotojų atžvilgiu, kurie dar nėra pasirašę (sutarčių – ELTA). Čia kalba ne tik apie tai, kad senesnio amžiaus žmones galėtų pasirašyti sutartis ne elektroniniu būdu, bet taip pat ir informuojant apie patį procesą iš esmės“, – sakė jis.

Jis taip pat akcentavo, kad trečiojo liberalizavimo etapo vartotojams turėtų būti sušvelninta garantinio tiekimo „bausmė“, jei nepriklausomo tiekėjo trečiojo liberalizavimo etapo vartotojai nespės pasirinkti laiku, iki gruodžio vidurio. Pagal galiojančią tvarką sutarties su tiekėju iki gruodžio 18 d. nepasirašę vartotojai bus perkelti į garantinį tiekimą, kuris yra 25 proc. didesnis nei rinkos reguliuotojo nustatyta visuomeninio tiekimo kaina.

„Šios sąlygos keletą mėnesių galėtų nebūti“, – pažymėjo patarėjas.

Pasak V. Augustinavičiaus, apie ketinimus vienašališkai pakeisti visų klientų sutartis pranešusios „Perlas Energija“ atvejis įrodė, kad nepriklausomų elektros tiekėjų rinka nėra pakankamai sureguliuota. Ši įmonė penktadienį pranešė, kad visų savo klientų fiksuotos kainos planus pakeis į kintamos, su biržos kainomis susietus planus.

Kaip vieną galimų pasiūlymų jis įvardija specialų iš visų rinkos dalyvių lėšų formuojamą rezervą, kad ateityje panašiais atvejais nenukentėtų vartotojai.

„Pirmiausia, kad išaugtų tiekėjų patikimumas, kalbant apie finansinius kriterijus tiekėjams. Galbūt net galėtų būti formuojamas rinkoje tam tikras rezervas iš visų tiekėjų įrašų, proporcingų jų sutarčių daliai, kad tokiose situacijose vartotojai nenukentėtų arba patirtų mažiausius kaštus“, – teigė V. Augustinavičius.

Be to, jis svarstė, kad ir pačiam rinkos reguliatoriui – Valstybinei energetikos reguliavimo tarybai (VERT) – galimai trūksta galių rinkti informaciją apie tiekėjus, numatyti ir neleisti įvykti panašioms į „Perlas Energija“ situacijoms.

Įgyvendinus visus tris liberalizavimo etapus, pasak Prezidentūros atstovo, Energetikos ministerija turės spręsti, kaip gerinti konkurenciją rinkoje, kad jos neužimtų trys didieji Baltijos šalių kapitalo tiekėjai – Lietuvos „Ignitis“, Latvijos „Elektrum Lietuva“ bei estų „Enefit“.

„Labai svarbu sukurti prielaidas, taip pat ir teisės aktais, kad tie kiti tiekėjai, kad ir mažesni, turėtų palankesnes, skatinančias sąlygas kurtis ir siūlyti savo produktus vartotojams. Be abejo, mažesni tiekėjai susidurs su didesniu iššūkiu“, – teigė V. Augustinavičius.

Pasak jo, ministerija ateityje turėtų skatinti mažesnius tiekėjus kooperuotis.

„Didelė energetinė pažanga padaryta tam, kad ir mažesni tiekėjai galėtų adekvačiai konkuruoti su didžiaisiais tiekėjais. Nes kuo bus didesnė konkurencija, tuo labiau laimės vartotojas“, – svarstė V. Augustinavičius.

ELTA primena, kad antras didžiausias nepriklausomas elektros tiekėjas „Perlas Energija“ penktadienį paskelbė, kad nuo rugsėjo 5 d. visų elektros tiekimą fiksuota kaina pasirinkusių įmonės klientų sutartys bus pakeistos ir tiekimo kaina nustatoma pagal elektros kainą biržoje.

Įmonė turi apie 180 tūkst. klientų – maždaug 15 proc. visų vartotojų.

V. Augustinavičius dar antradienį teigė, kad, siekiant išvengti panašių atvejų ateityje ir kelių didelių tiekėjų oligopolijos rinkoje, būtina koreguoti įstatyminę bazę ir atidėti trečiąjį elektros rinkos liberalizavimo etapą. Jame tiekėją renkasi iki 1 tūkst. kWh elektros kasmet suvartojantys gyventojai.

Jo teigimu, tiek „Perlas Energija“, tiek atsakingos valstybės institucijos „iki galo neišlaikė pirmojo rimtesnio elektros rinkos liberalizavimo egzamino“.

Kad trečiasis etapas galėtų būti atidėtas šią savaitę minėjo ir energetikos ministras Dainius Kreivys.

Apie žadamą griežtesnį nepriklausomų tiekėjų reguliavimą D. Kreivys pranešė pirmadienį, dar informavęs, jog atitinkami įstatymų pakeitimai bus teikiami pačioje Seimo rudens sesijos pradžioje.

Pirmadienį VERT pateikė savo nuomonę, esą nepriklausomo elektros tiekėjo „Perlas Energija“ sprendimas visų klientų planus fiksuota kaina pakeisti į kintančius pagal kainas biržoje yra neteisėtas. „Perlas energija“ atvejį nagrinėja VVTAT. Anot VERT pirmininko Renato Pociaus, įmonei gali grėsti iki 10 proc. metinių pajamų siekianti bauda arba leidimo vykdyti veiklą nutraukimas.

Šioms aktualijoms aptarti prezidentas ketvirtadienį susitiks su VERT pirmininku Renatu Pociumi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.