R. Karbauskis: dabartinė Vyriausybė turėjo numatyti saugiklius dėl „Perlas Energijos“

Vyriausybė turėjo numatyti saugiklius elektros tiekėjams, kurie patys negamina energijos, ir taip galėjo užkirsti kelią įsipareigojimų nevykdymui, sako Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderis Ramūnas Karbauskis.

R.Karbauskis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
R.Karbauskis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Perlas Energija“.<br>T.Bauro nuotr.
„Perlas Energija“.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 12, 2022, 8:43 AM, atnaujinta Aug 12, 2022, 8:53 AM

„Mes sakėme, kad nereikia skubėti su liberalizavimu, kadangi matėme grėsmę kainų kilimo ir riziką, kad kai kurios įmonės, kurios neturi savo elektros gamybos, arba neturi ilgalaikių sutarčių jos paprasčiausiai toje rinkoje rizikuoja, kitaip sakant apgauna šitaip vartotojus, kaip ir gavosi šituo atveju – pažadėta maža kaina neturint savo generacijos“, – „Žinių radijui“ penktadienį sakė R.Karbauskis.

Rugpjūčio 5-ąją nepriklausomas tiekėjas „Perlas Energija“ paskelbė nutraukianti sutartis su beveik 180 tūkst. fiksuotos kainos planus pasirinkusių klientų ir siūlo jiems arba pirkti elektrą biržos kaina, arba pasirinkti kitą tiekėją.

Pasak R.Karbauskio, tokią situaciją buvo galima numatyti.

„Įstatymas rinkos liberalizavimo priimtas 2020 metais ir už jį balsavo visi Seime, 100 procentų, tačiau 2021 metais įstatymas jau buvo taisomas šios valdžios, o opozicija tada balsavo prieš, nes įstatyme, mūsų nuomone, nebuvo įdėti tie saugikliai, kurie užtikrintų vartotojų saugumą, kai rinkoje veikia tam tikros įmonės, neturinčios savo generacijos“, – sakė R.Karbauskis.

Jo manymu, dabartinėje situacijoje didesnė atsakomybė tenka valdžiai, o ne įmonei, kuri gavo licenciją pagal galiojančius reikalavimus, tuo tarpu vyriausybė privalėjo reaguoti į staiga dėl Rusijos sukelto karo Ukrainoje pasikeitus situacijai rinkose.

„Įmonė gavo licenciją pagal reikalavimus, kurie buvo tuo momentu galiojantys ir kai nėra rizikos, kai rinkos ramios – 2020 metais jos tikrai buvo ramios – liberalizavimas turėjo kainas mažinti. Bet mes suprantame, kokia dabar situacija, kokie faktoriai – karas Ukrainoje ir taip toliau. Jie ir nulėmė, kad staiga situacija keičiasi ir tada jau valdžia – bet kokiu atveju valdžia, ne kas kitas – turėjo reaguoti“, – sakė R.Karbauskis.

LVŽS lyderis sako, jog grėsmę galėjo įvardinti ir kas nors iš valstybinių energetikos įmonių.

„Kažkas – galbūt valstybinėse energetikos įmonėse atsirasti žmonių, kurie turėtų šaukti: žiūrėkite, tarp tų įmonių yra viena, kuri neturi savo generacijos ir atitinkamai, kylant kainai kils ir grėsmė, kad ji gali bankrutuoti“, – kalbėjo R.Karbauskis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.