Baimė dėl ekonomikos smukimo tik didėja – Europoje dujų kainos pasiekė šešių mėnesių aukštumas

Dujų kainos Europoje antradienį pakilo iki šešių mėnesių aukštumų, dar labiau padidindamos nuogąstavimus dėl ekonomikos nuosmukio, regionui susiduriant su dujų vartojimo normavimo grėsme dėl tiekimo iš Rusijos mažėjimo karo Ukrainoje fone.

Sumažėjęs rusiškos energijos tiekimas per dujotiekį „Nord Stream 1“, siekiantis vos apie 20 proc. pajėgumų, didina normavimo riziką ateinančiais mėnesiais.<br>Gazprom.com asociatyvi nuotr.
Sumažėjęs rusiškos energijos tiekimas per dujotiekį „Nord Stream 1“, siekiantis vos apie 20 proc. pajėgumų, didina normavimo riziką ateinančiais mėnesiais.<br>Gazprom.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-08-17 09:18

Tuo tarpu naftos kainos, išvakarėse smukusios daugiau nei 5 proc., toliau judėjo žemyn, rinkai nerimaujant, kad paklausa sumažės dėl ekonomikos nuosmukio ar lėto augimo tokiose šalyse kaip Kinija.

Nyderlandų biržoje TTF dujų kaina antradienį vienu metu pakilo maždaug 10 proc. iki daugiau nei 250 eurų už megavatvalandę.

Tai yra aukščiausia kaina nuo kovo pradžios, arba neilgai trukus po Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios vasario 24 dieną.

„Energijos kainos Europoje sparčiai auga“, – pažymėjo „City Index“ ir „Forex.com“ analitikas Fawadas Razaqzada.

„Sumažėjęs rusiškos energijos tiekimas per dujotiekį „Nord Stream 1“, siekiantis vos apie 20 proc. pajėgumų, didina normavimo riziką ateinančiais mėnesiais“, – pridūrė jis.

Augančios dujų kainos greičiausiai pastūmėtų Europos šalis į recesiją ir sumažins kitų prekių, pavyzdžiui, naftos, paklausą.

„Didėja nerimas dėl blogėjančių pasaulinio augimo perspektyvų, nes ekonomikos lėtėja visame pasaulyje ir mažina naftos kainas, rinkoms tikintis mažesnės paklausos“, – pažymėjo finansinių paslaugų bendrovės „Hargreaves Lansdown“ analitikė Susannah Streeter.

Ženklai, kad Iranas artėja link branduolinio susitarimo, padidino spaudimą mažinti kainas, nes susitarimas, manoma, leis Teheranui atnaujinti naftos pardavimą į pasaulio rinką.

Analitikai skaičiuoja, kad Iranas galėtų tiekti 2,5 mln. barelių per parą, taip suteikdamas labai reikalingą postūmį pasauliniam tiekimui, kurį sumažino sankcijų Rusijai poveikis.

Libija taip pat padidino gamybą, o tai padėjo kainoms nukristi iki žemiausio lygio per pusę metų.

Visgi analitikai perspėjo, kad artėjantys JAV rinkimai gali turėti įtakos pastangoms pasiekti susitarimą su Iranu.

„Susitarimas su Iranu tikriausiai nebūtų populiarus tarp JAV rinkėjų, todėl jį sunku numatyti iki lapkričio vidurio“, – pažymėjo Ray’us Attrillas iš banko „National Australia Bank“.

„Tačiau rinkos šiuo metu linkusios į optimizmą, o viltys dėl susitarimo padidino spaudimą mažinti naftos kainas“, – pridūrė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.