Išgąsdinus neregėtoms elektros kainoms beda pirštu į politikus: jeigu jie ir toliau miegos, Lietuva bus apiplėšinėjama

Išprotėjusios, niekada neregėtos kainos. Tokių jų būta trečiadienį, ypač vakare, kai biržoje elektros energijos megavatvalandė (MWh) kainavo 4000 eurų – kone dešimt kartų daugiau nei per Žolinę.

Anot D.Kreivio, trečiadienis buvo baisiausia diena Lietuvos elektros energetikos istorijoje.<br>Lrytas.lt koliažas.
Anot D.Kreivio, trečiadienis buvo baisiausia diena Lietuvos elektros energetikos istorijoje.<br>Lrytas.lt koliažas.
Anot D.Kreivio, trečiadienis buvo baisiausia diena Lietuvos elektros energetikos istorijoje.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Anot D.Kreivio, trečiadienis buvo baisiausia diena Lietuvos elektros energetikos istorijoje.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
G.Landsbergis.<br>V.Skaraičio nuotr.
G.Landsbergis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Anot D.Kreivio, trečiadienis buvo baisiausia diena Lietuvos elektros energetikos istorijoje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Anot D.Kreivio, trečiadienis buvo baisiausia diena Lietuvos elektros energetikos istorijoje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
D.Kreivys.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
D.Kreivys.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
G.Paluckas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
G.Paluckas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Anot D.Kreivio, trečiadienis buvo baisiausia diena Lietuvos elektros energetikos istorijoje.<br>V.Skaraičio nuotr.
Anot D.Kreivio, trečiadienis buvo baisiausia diena Lietuvos elektros energetikos istorijoje.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

2022-08-18 18:58, atnaujinta 2022-08-19 06:41

Kam tie senjorai stumdosi eilėse prie elektros tiekėjų durų? Juk galėtų paprašyti vaikų, ir šie sudarytų elektros pirkimo sutartis internetu? Tokių replikų matant ant valdžios burnojančius žmones netrūksta.

Bėgdami nuo biržos kainų, kurias savo klientams keisdama sutartis pasiūlė „Perlas Energija“, šie žmonės, ko gero, nutarė geriau jau pasistumdyti eilėse prie durų „Ignitis“ aptarnavimo skyriuose ir gyvai išsiaiškinti, ar ir naujas teikėjas jų neapgaus. Mat kainos elektros biržoje pastaruoju metu tapo kosminės.

Nerimą kursto ir tai, kad, nepasirinkę nepriklausomo tiekėjo, žmonės turės mokėti gerokai didesnę, nei jiems siūloma garantinio tiekimo kainą. Be to, išmušė laikas tiekėją pasirinkti ir mažiausiai elektros suvartojantiems gyventojams. Ir tik šią savaitę energetikos ministras Dainius Kreivys juos ėmė raminti, kad to dar nereikės, kad paskutinis mažmeninės elektros rinkos liberalizavimo etapas bus atidėtas metams.

Rekordinis vakaras

Kiek vartotojams tektų mokėti už elektrą, perkamą biržos kaina, jei trečiadienį ji siekė 824 euro už MWh, o nuo rugpjūčio pradžios dienos vidurkis sukosi apie 500 eurų?

Kadangi vienas būstas statistiškai per mėnesį suvartoja apie 150 kWh elektros energijos, be PVM ir elektros persiuntimo kainos, skaičiuojant po 0,5 euro už 1 kWh, sąskaita pritvinktų iki 75 eurų.

Trečiadienį vakare Baltijos šalių „Nord Pool“ biržoje megavatvalandės kaina buvo pakilusi iki 4 tūkst. eurų už MWh. SEB banko ekonomistas Tadas Povilauskas feisbuke rašė, kad tai maksimali leidžiama kaina „Nord Pool“ biržoje.

„Jeigu gerai suprantu, nuo 17 iki 18 valandos Baltijos šalyse tiesiog nebuvo pakankamai parduodamos elektros, o jungčių pajėgumai yra riboti ir išnaudoti. Bet kodėl tuomet nedirba Elektrėnų blokai ir Rygos TECai, kurių savikaina turėtų būti 450 eurų už MWh?“ – klausė ekonomistas. Išties trečiadienį kainą biržoje nulėmė vos 2,14 Mwh stygius.

154 parduotuvių tinklą valdanti „Norfos mažmena“ paskaičiavo, kad vos viena tokia „supervalanda“ be PVM ir elektros persiuntimo sąnaudų kainuotų 36 tūkst. eurų, tad nuo 17 iki 18 val. parduotuvėse stipriai sumažino apšvietimą, o prekybos salėse išjungė patalpų vėsinimą ir vėdinimą.

„Šia akcija norime atkreipti valdžios dėmesį į neregėtas kainas elektros rinkoje ir prašome imtis priemonių padėčiai normalizuoti. „Norfos mažmena“ prisijungia prie gyventojų reiškiamo pagrįsto nepasitenkinimo elektros kainomis“, – teigė „Norfos mažmenos“ valdybos pirmininkas Dainius Dundulis.

Baksnoja į algoritmus

Anot „Ignitis grupės“, aukštas kainas lemia ne tik stipriai padidėjusios elektros gamybai naudojamų dujų kainos, bet ir biržos algoritmai. Dėl jų net daug pigesnę elektros energijos gamybą siūlantys įrenginiai nelaimi aukcionų ir neturi galimybės gaminti elektros energijos, taip sumažinant didmeninę jos kainą.

„Ignitis gamybos“ Elektrėnuose valdomas Kombinuoto ciklo blokas (KCB) trečiadieniui teikė 24 skirtingus pasiūlymus, kurių kainos buvo gerokai mažesnės negu susiformavusios „Nord Pool“ elektros kainos.

Nepaisant to, pigesni pasiūlymai buvo atmesti pritaikius vadinamąjį „paradoksalų atmetimą“.

Trečiadienį elektros biržos aukcione gaminti energiją buvo laimėjusi Kruonio hidroakumuliacinė elektrinė (Kruonio HAE). Tačiau, įvertinusi susiklosčiusią padėtį, „Ignitis gamyba“ nusprendė vietoj Kruonio HAE įjungti KCB.

Lietuvos energetikos agentūros vadovas Virgilijus Poderys „Žinių radijui“ priminė, kad Lietuva pasigamina vos 30–35 proc. suvartojamos elektros energijos, kitą – importuoja.

„Estijoje elektra perpus pigesnė nei Lietuvoje, nes estai turi skalūnus ir pažadino iš miego senas savo elektrines – degina skalūnus, nors jų tarša ir labai didelė. Tuo tarpu Elektrėnuose gamyba vyksta labai retai. Elektrinė teikia biržai savo kainą, bet dėl jos dydžio pasiūlymai dažniausiai yra atmetami“, – sakė V.Poderys.

Elektrėnuose tik viename iš trijų blokų, būtent – KBC elektros energijai gaminti naudojamos dujos, ir, jei šios būtų pigesnės, pasiūlymas patektų į biržą. Kiti du blokai – šiluminis ir biokuro – yra neefektyvūs.

Politikai subruzdo

Trečiadienį opoziciniai socialdemokratai ėmė raginti užsienio reikalų ministrą Gabrielių Landsbergį ir energetikos ministrą D.Kreivį, kad jie valstybės vardu pradėtų tarptautinę kampaniją – reikalautų iš naujo apsvarstyti elektros energijos pardavimo „Nord Pool“ biržoje tvarką ir taisykles.

„Kai panori, abu ministrai gali būti labai karingi. O kai kalbama apie energetiką, ir toliau miega“, – teigė Seimo socialdemokratų frakcijos seniūnas Gintautas Paluckas.

Pasak jo, juk kosminės elektros kainos – tai biržoje galiojančių taisyklių padarinys.

„Jos nustatomos pagal pasiūlytą didžiausios kainos principą.

Vertinant susidariusias aplinkybes ir anomalijas, biržos taisyklės turi būti persvarstytos. Jeigu liks galioti dabartinė tvarka, Lietuva ir toliau bus apiplėšiama”, – tvirtino G.Paluckas.

Susiklosčiusi situacija privertė sukrusti ir D.Kreivį. Pasak jo, rekordinė elektros kaina „Nord Pool“ biržos Lietuvos zonoje pasiekta dėl to, kad biržos operatorius atmetė rezerviniame elektros gaminimo bloke Elektrėnuose pagamintos elektros pasiūlymą.

Anot D.Kreivio, trečiadienis buvo baisiausia diena Lietuvos elektros energetikos istorijoje, nes vidutinė elektros kaina biržoje siekė 823 eurų už megavatvalandę.

„Kaina galėjo būti šiek tiek mažesnė, tačiau Elektrėnuose generatorius yra labai didelio galingumo.

Kai jis įsijungia, kainos biržoje keičiasi“, – sakė D.Kreivys.

Ministras aiškino, kad Elektrėnų elektrinės generacija „Nord Pool“ buvo atmesta dėl biržoje naudojamo algoritmo „paradokso“: kai ateina didžiulis kiekis elektros už tuo metu žemesnę kainą rinkoje, jis numuša kainą tiek, kad pasiūlymas tampa brangesnis nei rinkos. Anot D.Kreivio, tokia „paradoksali situacija“ įprastomis sąlygomis kartojasi maždaug kartą per metus, bet esant tokioms aukštoms energijos kainoms kaip šiuo metu Lietuvoje, ji pradėjo kartotis kiekvieną mėnesį.

Antradienį D.Kreivys kreipėsi į Valstybinę energetikos reguliavimo tarnybą prašydamas jos ištirti, ar regioninėje elektros energijos prekybos biržoje nėra atmetami Lietuvos gamintojų kainos pasiūlymai.

Tikėtina, kad juose kaina yra daug mažesnė nei galutinė susiformavusi elektros kaina biržoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.