JAV perspėja Turkiją dėl sankcijų už ryšius su Rusija

Turkijos pramonės ir verslo asociacija patvirtino gavusi JAV Iždo departamento laišką, kuriame įspėjama apie gresiančias sankcijas, jei ir toliau vykdys verslą su Rusija.

Turkija.<br>D.Umbraso nuotr.
Turkija.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 24, 2022, 5:24 PM

Vašingtonas vis labiau nerimauja, kad Rusijos vyriausybė ir įmonės naudojasi Turkija, kad išvengtų Vakarų finansinių ir prekybos apribojimų, įvestų reaguojant į Kremliaus pajėgų invaziją į Ukrainą prieš šešis mėnesius.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas ir jo Rusijos kolega Vladimiras Putinas šio mėnesio pradžioje per aukščiausiojo lygio susitikimą Juodosios jūros kurorte Sočyje susitarė stiprinti ekonominį bendradarbiavimą.

Remiantis oficialiais duomenimis, Turkijos eksporto į Rusiją vertė nuo gegužės iki liepos išaugo beveik 50 proc., lyginant su tuo pačiu laikotarpiu praėjusiais metais.

Turkija importuoja vis daugiau rusiškos naftos, ir abi šalys susitarė pereiti prie atsiskaitymo rubliais už gamtines dujas, kurias eksportuoja su Kremliumi susijusi milžinė „Gazprom“.

JAV iždo sekretorės pavaduotojas Wally Adeyemo birželio mėnesį surengė retą vizitą į Stambulą, kad išreikštų Vašingtono susirūpinimą, jog Rusijos oligarchai ir stambios įmonės naudojasi Turkijos subjektais, siekdami apeiti Vakarų sankcijas.

NATO narė Turkija, palaikanti gerus santykius tiek su Maskva, tiek su Kyjivu, šiame konflikte stengiasi išlikti neutrali ir atsisako prisijungti prie tarptautinio sankcijų režimo.

W. Adeyemo taip pat parašė laišką Turkijos verslo asociacijai TUSIAD ir Amerikos prekybos rūmams Turkijoje, kuriame įspėjo dėl įmonėms ir bankams gresiančių sankcijų.

TUSIAD antradienį paskelbtame pareiškime teigiama, kad laišką asociacija perdavė turkų Užsienio reikalų ir Finansų ministerijoms.

Pirmą kartą apie laiško turinį šią savaitę pranešė leidinys „The Wall Street Journal“.

„Gresia JAV sankcijos

„Visiems asmenims ar subjektams, teikiantiems materialinę paramą į JAV (sankcijų) sąrašą įtrauktiems asmenims, patiems gresia JAV sankcijos“, – rašė W. Adeyemo.

„Turkijos bankai negali tikėtis, kad užmegzdami tam tikrus ryšius su Rusijos bankais, kuriems taikomos sankcijos, išsaugos atitinkamus ryšius su pagrindiniais pasaulio bankais ir prieigą prie JAV dolerio bei kitų pagrindinių valiutų“, – rašoma laiške.

R. T. Erdogano ir V. Putino pasirašytame ekonominio bendradarbiavimo susitarime numatyta, kad daugiau Turkijos bankų pradės naudoti Rusijos mokėjimų sistemą „Mir“.

Turkijos pareigūnai kol kas nepateikė oficialaus atsakymo į W. Adeyemo laišką.

Platesnis bendradarbiavimas su Rusija galėtų padėti palaikyti su sunkumais susiduriančią Turkijos ekonomiką prieš kitais metais numatytus visuotinius rinkimus.

R. T. Erdoganas anksčiau teigė, kad Ankara negali prisijungti prie Vakarų sankcijų Maskvai dėl didelės Turkijos priklausomybės nuo Rusijos naftos ir gamtinių dujų importo.

„Mūsų ekonomika yra tokia, kad sankcijų taikymas Rusijai labiausiai pakenktų Turkijai, – birželį sakė R. T. Erdogano patarėjas užsienio politikos klausimais Ibrahimas Kalinas. – Laikomės aiškaus požiūrio. Šiuo metu vakariečiai su tuo sutinka.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.