Prancūzijos energetikos milžinė kaltinama degalų tiekimu Rusijos bombonešiams

Vienas Rusijos dujų telkinys, iš dalies priklausantis Prancūzijos energetikos milžinei „TotalEnergies“, tiekia žaliavą degalams, kuriuos naudojo bombonešiai, bombarduojantys taikinius Ukrainoje, trečiadienį pranešė dienraštis „Le Monde“, nors bendrovė šią informaciją užginčijo.

 Prancūzijos energetikos milžinė kaltinama degalų tiekimu Rusijos bombonešiams.<br> REUTERS/Scanpix nuotr.
 Prancūzijos energetikos milžinė kaltinama degalų tiekimu Rusijos bombonešiams.<br> REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 24, 2022, 9:15 PM, atnaujinta Aug 24, 2022, 9:16 PM

Sibire esančiame Termokarstovojės telkinyje išgaunami angliavandeniliai paverčiami reaktyvinių variklių degalais, o šie galiausiai būdavo išgabenami į dvi aviacijos bazes netoli sienos su Ukraina, rašo žurnalistai.

Ten dislokuojamus karinių oro pajėgų dalinius žmogaus teisių organizacijos „Human Rights Watch“ ir „Amnesty International“ kaltina Ukrainos civilių bombardavimu, įskaitant kovo 16-osios smūgį dramos teatro pastatui pietrytiniame Mariupolio uostamiestyje. Manoma, kad per šią ataką, kurią „Amnesty“ vadina karo nusikaltimu, žuvo šimtai žmonių.

„TotalEnergies“, kuri anksčiau vadinosi „Total“, valdo 49 proc. bendrovės „Terneftegaz“, eksploatuojančios Termokarstovojės dujų telkinį, rodo 2021 metų ataskaita.

Kiti 51 proc. akcijų priklauso Rusijos bendrovei „Novatek“, tačiau „TotalEnergies“ valdo 19,4 proc. šios įmonės akcijų.

„Le Monde“ rašo, kad telkinyje išgaunamas gamtinių dujų kondensatas – kartu su dujomis išgaunama skysta angliavandenilių frakcija, pumpuojamas vamzdynu į „Novatek“ priklausančią Purovsko perdirbimo įmonę.

Iš ten dujų kondensatas gabenamas geležinkeliais tolesniam perdirbimui į aviacinius degalus Sibiro pietiniame Omsko mieste.

Nuo šių metų pradžios dalis šių degalai pasiekdavo aviacijos bazes prie sienos su Ukraina, rašo „Le Monde“, remdamasis duomenimis, gautais iš finansinės informacijos bendrovės „Refinitiv“. Toks tiekimas buvo vykdomas pirmąkart nuo 2017 metų.

Per laikotarpį nuo vasario, kai Rusija įsiveržė į Ukrainą, iki liepos į Morozovsko ir Malševo bazes buvo nugabenta 42,7 tūkst. tonų šių degalų, rodo duomenys.

Tokio kiekio „pakanka pripildyti 3 400 [naikintuvų] „Suchoj Su-34“ degalų bakus“, – savo tinklalapyje rašo tiriamosios žurnalistikos susivienijimas „Global Witness“.

„Jokios informacijos“

Dauguma tarptautinių energetikos milžinių nutraukė veiklą Rusijoje, kai ši pradėjo invaziją Ukrainoje, nors daugeliu atveju joms tai brangiai kainavo. „TotalEnergies“ teigė, kad iki šių metų pabaigos liausis pirkusi rusišką naftą, bet vengė atsisakyti Rusijoje vystomo dujų verslo.

„TotalEnergies“ generalinis direktorius Patrickas Pouyanne'as kovą sakė, kad bendrų su Rusija įmonių eksploatuojami dujų telkiniai „toliau veiks – ar mes pasitrauksime, ar ne“. Jis pabrėžė, kad ten išgaunami energijos ištekliai yra gyvybiškai svarbūs Europai.

Bendrovė pateikė išsamių atsakymų į „Le Monde“ straipsnį ir pažymėjo, kad Termokarstovojės telkinyje išgaunamas dujų kondensatas pagal tūrį sudaro tik 7 proc. žaliavos, perdirbamos „Novatek“ įmonėje Omske.

„Nežinome, kas suteiktų kam nors pagrindą sakyti, jog „Terneftgaz“ gaminamas dujų kondensatas naudojamas gaminti aviaciniams degalams, naudojamiems Rusijos karo lėktuvų“, – pridūrė „TotalEnergies“.

Bendrovė taip pat teigia neturinti jokios informacijos apie „Novatek“ nepriklausomus pardavimus Rusijos rinkai ir tokių pardavimų nekontroliuojanti.

„Būdama „Novatek“ mažesnioji akcininkė „TotalEnergies“ visiškai nekontroliuoja jos operacijų“, taip pat nesprendžia dėl „Terneftegaz“ veiklos, pridūrė prancūzų energetikos milžinė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.