Eurokomisaras: jei Rusija nutrauks dujų tiekimą, ES bus pasirengusi

Europos Sąjungos ekonomikos komisaras Paolo Gentiloni šeštadienį sakė, kad Bendrija yra „gerai pasirengusi“ tam atvejui, jei Rusija visiškai sustabdytų gamtinių dujų tiekimą.

„Nord Stream 1“.<br>Stefan Sauer/dpa/Scanpix nuotr.
„Nord Stream 1“.<br>Stefan Sauer/dpa/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 3, 2022, 4:05 PM

Tai, pasak jo, užtikrina saugyklų pajėgumai ir energijos taupymo priemonės.

„Mes gerai pasirengę priešintis Rusijos kraštutiniam naudojimuisi dujų ginklu“, – sakė jis reporteriams konsultavimo firmos „The European House – Ambrosetti“ organizuoto ekonomikos forumo kuluaruose.

„Mes nebijome Putino sprendimų; prašome rusų gerbti sutartis, bet jei jie to nedarys, mes pasirengę reaguoti“, – sakė jis.

Rusijos energetikos milžinė „Gazprom“ penktadienį paskelbė, kad buvo visiškai sustabdytas tiekimas dujotiekiu „Nord Stream“, nes dujotiekį esą reikia toliau remontuoti.

„Gazprom“ trečiadienį trims dienoms sustabdė dujų tiekimą Vokietijai šiuo vamzdynu, kad atliktų techninės priežiūros darbus. Tiekimas turėjo būti atnaujintas šeštadienį, bet „Gazprom“ nurodė, kad atliekant vienintelės dar veikusios „Nord Stream“ turbinos techninės priežiūros darbus aptikta „tepalo pratekėjimų“, ir pridūrė, kad „kol bus šalinami įrangos gedimai, dujų tiekimas „Nord Stream“ dujotiekiu bus visiškai sustabdytas“.

Taip Maskva reagavo į penktadienį paskelbtą Didžiojo septyneto (G-7) sprendimą nustatyti rusiškos naftos kainų viršutinę ribą.

Dėl tiekimo diversifikavimo ES dujų saugyklos šiuo metu užpildytos maždaug 80 proc., net jei padėtis skirtingose šalyse ir nėra vienoda, sakė P. Gentiloni.

Pasak jo, Briuselis „pastaraisiais mėnesiais daug nuveikė“, bet „šiandien įmanoma padaryti dar daugiau“.

Tikslas yra „vykdyti vieningos Europos strategiją, ekonominiais ginklais veikiančią prieš invaziją į Ukrainą“, paaiškino jis.

„Mes nedalyvaujame kare... Mes remiame Ukrainą. Dabar turime daryti tai efektyviau“, – pabrėžė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.