Rusija jau nebėra svarbiausia dujų tiekėja Europai: pirmąją vietą pagal dujų tiekimą ES užėmė Ukrainos sąjungininkė

Norvegija užėmė pirmąją vietą tarp dujų Europos Sąjungai tiekėjų, Rusija nukrito į antrąją vietą. Tai praneša naujienų agentūra „Reuters“.

Dujos.<br>Kateryna Babaieva/Pexels.com nuotr.
Dujos.<br>Kateryna Babaieva/Pexels.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 3, 2022, 1:46 PM

Be to, Norvegijos energetikos ministras Terje Åsland teigė, kad Norvegija iki dešimtmečio pabaigos ir toliau gamins dabartinio aukšto lygio gamtines dujas. „Reuters“ komentare jis pabrėžė, kad, siekdama išlaikyti tokį aukštą gamtinių dujų gavybos lygį, šalis patvirtino operatorių prašymus padidinti išgavimą keliuose dujų telkiniuose.

Gegužės prognozėmis, Norvegija šiemet planuoja pagaminti 122 mlrd. kubinių metrų dujų, t. y. 8 proc. daugiau nei pernai, o gamtinių dujų eksportas gali pasiekti naują rekordą. Dujų gavyba Norvegijoje taip pat gali pasiekti naujas aukštumas jau 2022 m. Oficialusis Oslas, tiekiantis ES 20–25 % jai reikalingų dujų, šiemet tikisi rekordinio mėlynojo kuro pardavimų vamzdynais į Europą, aplenkiant Rusiją.

Dar visai neseniai Maskva buvo didžiausia dujų tiekėja ES. Norvegija tvirtina apie naujus planus padidinti gamtinių dujų gamybą ir eksportą, pasitikint ilgalaike paklausa, nes ES planuoja nutraukti gamtinių dujų tiekimą iš Rusijos po pastarosios karinio įsiveržimo į Ukrainą.

Norvegijos pasitikėjimą didina ir ES gerokai išaugusi gamtinių dujų kaina, kuri smarkiai padidėjo dėl tiekimo apribojimų iš Maskvos pusės. Šiais metais Norvegija iš savo naftos ir dujų pramonės turėtų gauti 100 mlrd. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.