Kremlius aiškina, kad dujų tiekimo Vokietijai sustabdymą lėmė Vakarų sankcijos

Kremlius pirmadienį pareiškė, kad Rusijos gamtinių dujų tiekimas į Vokietiją dujotiekiu per Baltijos jūrą „Nord Stream“ buvo sustabdytas dėl Vakarų sankcijų, kurios neleidžia tinkamai prižiūrėti jo infrastruktūros.

Kremliaus kontroliuojamas „Gazprom“ prieš kelias dienas pranešė, kad rugsėjo 3-ąją neatnaujins dujų tiekimo dujotiekiu „Nord Stream“ po tris dienas trukusios techninės priežiūros.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kremliaus kontroliuojamas „Gazprom“ prieš kelias dienas pranešė, kad rugsėjo 3-ąją neatnaujins dujų tiekimo dujotiekiu „Nord Stream“ po tris dienas trukusios techninės priežiūros.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-09-05 14:13

„Problemos dėl dujų pumpavimo kilo dėl sankcijų, kurios buvo įvestos mūsų šaliai“, – žurnalistams sakė Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

Toks pareiškimas nuskambėjo po to, kai Kremliaus kontroliuojamas „Gazprom“ prieš kelias dienas pranešė, kad rugsėjo 3-ąją neatnaujins dujų tiekimo dujotiekiu „Nord Stream“ po tris dienas trukusios techninės priežiūros – priešingai nei neva planavo.

Sankcijos, neleidžiančios aptarnauti įrenginių, neleidžiančios jų perkelti be atitinkamų teisinių garantijų – būtent šios Vakarų valstybių įvestos sankcijos privedė situaciją prie to, ką matome dabar“, – pridūrė D.Peskovas.

Jis pareiškė, kad Kremlius atmeta Vakarų bandymus „suversti atsakomybę ir kaltę“ Maskvai.

„Tai kolektyviniai Vakarai – šiuo atveju ES, Kanada ir Jungtinė Karalystė – yra kalti, kad situacija pasiekė šį tašką“, – kalbėjo D.Peskovas.

Vamzdynas uždarytas neribotam laikui neva dėl problemų – vienintelėje dar veikusioje turbinoje aptiktas tepalo pratekėjimas. Savo ruožtu turbinos gamintoja „Siemens Energy“ pareiškė, kad tai nėra techninė priežastis nutraukti dujų pumpavimą.

Vakarų šalims paskelbus ekonomines sankcijas Rusijai dėl vasarį jos surengtos invazijos į Ukrainą, Maskva sumažino arba sustabdė dujų srautus įvairioms Europos valstybėms, todėl energijos kainos šoktelėjo į viršų.

Maskva teigia, kad priversta riboti tiekimą „Nord Stream“ dėl ES įvestų baudžiamųjų priemonių, esą neleidžiančių Rusijai atgauti Kanadoje remontuotos „Siemens“ turbinos, reikalingos, kad veiktų dujotiekis.

Vokietija, kur šiuo metu yra ši turbina, sako, kad Rusija pati blokuoja svarbios įrangos grąžinimo procesą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.