M. Dubnikovas: gyvenimas Rusijoje yra blogas ir jis bus dar blogesnis

Portovajos stotyje Rusijoje, Suomijos pasienyje dega Vokietijai skirtos dujos. Kaip ir tikėtasi, Rusijos dujų koncernas „Gazprom“ pranešė, kad neatnaujins dujų tiekimo „Nord Stream“ dujotiekiu. To priežastis esą yra alyvos nuotėkis Portovajos kompresorinėje stotyje. Kol problema nebus išspręsta, dujos netekės.

Dujos, nafta, dujotiekis, naftotiekis, remontuoja, remontas, taiso, taisymas, vamzdis<br>SELİM ARDA ERYILMAZ/Unsplash nuotr.
Dujos, nafta, dujotiekis, naftotiekis, remontuoja, remontas, taiso, taisymas, vamzdis<br>SELİM ARDA ERYILMAZ/Unsplash nuotr.
V.Zelenskis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
V.Zelenskis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Dujos,dujinė viryklė,brangsta dujos,virtuvė<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Dujos,dujinė viryklė,brangsta dujos,virtuvė<br>V.Ščiavinsko nuotr.
M.Dubnikovas.<br>V.Skaraičio nuotr.
M.Dubnikovas.<br>V.Skaraičio nuotr.
DPA/Scanpix nuotr.
DPA/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lina Vaškelevičienė

2022-09-06 17:48

„Gazprom“ trečiadienio rytą trims dienoms sustabdė dujų tiekimą Vokietijai „Nord Stream 1“ dujotiekiu. Koncernas apie tai buvo perspėjęs iš anksto. Anot bendrovės, tiekimas sustabdytas dėl techninės priežiūros darbų.

„Gazprom“ dujotiekio sklendes visiškai užsuko Didžiojo septyneto šalims (G7) paskelbus apie užmojį artimiausiu metu nustatyti Rusijos naftos kainų viršutinę ribą, kad Maskva nesipelnytų iš savo sukelto karo Ukrainoje padarinių. Didžiojo septyneto narės paragino ir kitas pasaulio šalis sekti jų pavyzdžiu.

„Jeigu G7 nustatys kainą ir nepirks iš Rusijos naftos, o Rusija neva neteiks naftos, tai likusios šalys – Kinija, Indija, didieji vartotojai, ar dar mažesnieji vartotojai, jie pukiai žino kokia kaina yra nustatyta ir derybos bus labai kietos rusams, kas reiškia, kad pakelti kainą virš to nustatytos ribos taps neįmanoma“, – sakė ekonomistas Marius Dubnikovas.

Iš esmės norima priversti Rusiją ateityje parduoti naftą dideliems pirkėjams, pavyzdžiui, Indijai, už daug mažesnę kainą. Tikimasi, kad tai, viena vertus, sumažins spaudimą pasaulinėms naftos rinkoms ir sušvelnins karo Ukrainoje poveikį energijos kainoms. Kartu Rusija nebeturės naudos iš naftos kainos didėjimo, kad papildytų savo karinį biudžetą.

„Viršutinė kainos riba turėtų būti nustatyta ir rusiškoms dujoms. Aš esu dėkingas poniai Ursulai von der Leyen, kuri apie tai užsiminė.

Tokias energetines sankcijas prieš Rusiją reikėjo įvesti jau seniai. Sankcijos, kurios ne tik sustabdys petrodolerius ir dujų eurus, bet, kas svarbiausia, atkurs teisingą elgesį su europiečiais, kuriuos Rusija šantažuoja dirbtinai išpūsdama energijos kainas“, – kalbėjo Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

„Globalios kainos lubos leis pasiekti du tikslus: gerokai sumažinti didžiausią Putino įplaukų į karinį biudžetą šaltinį ir užtikrinti, kad nafta rinkoje bus parduodama už mažiausią įmanomą kainą. Pastangos sukurti lubas jau duoda vaisių. Ataskaitos rodo, kad Rusija jau dabar siūlo naftos su nuolaida – kai kurioms šalims net su 30 proc. nuolaida“, – sakė Baltųjų rūmų atstovė Karine Jean Pierre.

„Gyvenimas Rusijoje yra blogas didžiąja dauguma apskritai, ir jis bus dar blogesnis, nes biudžetas iš tiesų netenka reikšmingų pajamų, tame tarpe ir iš eksporto kuris buvo įprastas Rusijai“, – dėstė M.Dubnikovas.

Didžiausias iššūkis yra pasiekti, kad kuo daugiau šalių sutiktų su viršutine kainų riba. Manoma, kad šis klausimas bus pagrindinė Didžiojo dvidešimtuko lyderių diskusijų tema lapkričio viduryje vyksiančiame susitikime Balyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.