Dėl pustuštės Inčukalno dujų saugyklos Latvijoje kaltina ir Vokietiją, ir Rusiją

Rudenį Baltijos šalys pasitinka su kiek mažiau nei 50 proc. užpildyta Latvijos Inčukalno dujų saugykla, tačiau prezidento Gitano Nausėdos vyriausiasis patarėjas Jaroslavas Neverovičius tikina, kad Lietuvos vartotojams dujų tiekimas bus užtikrintas be jokių trikdžių.

Inčukalnio dujų saugykla.<br>M.Jokūbaičio nuotr.
Inčukalnio dujų saugykla.<br>M.Jokūbaičio nuotr.
Inčukalnio dujų saugykla.<br>M.Jokūbaičio nuotr.
Inčukalnio dujų saugykla.<br>M.Jokūbaičio nuotr.
Inčukalnio dujų saugykla.<br>M.Jokūbaičio nuotr.
Inčukalnio dujų saugykla.<br>M.Jokūbaičio nuotr.
Inčukalnio dujų saugykla.<br>M.Jokūbaičio nuotr.
Inčukalnio dujų saugykla.<br>M.Jokūbaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 6, 2022, 9:43 AM, atnaujinta Sep 6, 2022, 10:38 AM

„Prezidentas yra patikintas, kad pagal Lietuvos įstatymus visi kiekiai dujų yra rezervuoti tam, kad užtikrintų tiekimo saugumą, dar daugiau, yra užpirkti papildomi dujų laivai šiam šildymo sezonui. Taigi rizikos Lietuvos vartotojams tikrai nematome“, – „Žinių radijui“ teigė J.Neverovičius.

Prezidento patarėjas atkreipia dėmesį, kad pagrindinė problema, kuri trukdo užpildyti dujų rezervuarą, yra tai, jog Latvijos Inčukalnio dujų saugykla yra labai didelė. Todėl, pasak J.Neverovičiaus, ją užpildyti dabartinėmis dujų kainomis kainuotų labai daug pinigų ir laiko.

„Jiems neužbaigus dujų sektoriaus atskyrimo vis dar šioje sudėtingoje situacijoje pas juos veikia įmonė „Latvijas Gaze“, kuri lieka kontroliuojama Rusijos ir galbūt nebūtinai nori padėti Latvijos Vyriausybei, Latvijos visuomenei, o toliau stengiasi apsunkinti tam tikrus dalykus. Dėl to Latvijos vyriausybė turėjo imtis specialių priemonių ir užtikrinti, kad esant ekstremaliai situacijai vartotojai Latvijoje gaus dujas iš jų pačių turimos saugyklos“, – akcentavo jis.

„Šiuo metu visam pasauliui bandant užsipildyti dujų saugyklas, sudėtinga rasti bent kiek laisvų dujų“, – dar vieną priežastį portalui lrytas.lt įvardijo ekonomistas Aleksandras Izgorodinas.

Tačiau kitos Europos šalys jų gauna ir saugyklas pildosi, tad kodėl Latvija taip buksuoja? Pasak A.Izgorodino, šiuo atveju stipriai žaidžiama pinigais: „Kai kurios šalys yra pasiruošusios mesti didžiulis pinigus dujų paieškai. Pavyzdžiui, Vokietija šiuo metu dujas perka už bet kokią kainą, o tokios mažos valstybės kaip Baltijos šalys to padaryti negali.

Jei dujas galima parduoti Vakarų Europai už aukštesnę kainą, tai ir bus padaryta, o mažoms valstybėms, perkančioms dujas mažesniais kiekiais, skiriama mažiau dėmesio.“

Anot energetikos eksperto prof. Vidmanto Jankausko, Latvijos saugykla dar nėra pilna, nes ši tikėjosi ją pripildyti rusiškomis dujomis, bet viskas pasisuko kita linkme.

„Daug dujų Latvijai buvo tiekiama iš Rusijos. O Latvija juk priėmė sprendimą nebepirkti rusiškų dujų tik nuo kitų metų. Matyt, dar tikėjosi saugyklą šiemet užpildyti rusiškomis dujomis, bet vėliau „Gazprom“ paskelbė sustabdantis dujų tiekimą Latvijai dėl neva pažeistų sutarties sąlygų. Latvija tikriausiai dar tikėjosi kaip nors susitarti, šią situaciją išspręsti.

Todėl dabar ir matome, kad kol kas užpildyta tik pusė Inčukalnio saugyklos, kai kitose Europos šalyse užpildymas siekia 80 proc. ir daugiau“, – portalui lrytas.lt komentavo jis.

Inčukalno dujų saugyklos užpildymas prasidėjus paskutiniam dujų pildymo mėnesiui smuko žemiau iki 49,7 proc.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: iš kur paimti pinigų gynybai?