Energijos taupymo plane neliko siūlymo ilgiau riboti greitį iki 110 km

Vyriausybei trečiadienį ketinant svarstyti energijos taupymo planą, jame nebeliko Energetikos ministerijos siūlymo dviem mėnesiais ilgiau riboti leistiną greitį autostradose iki 110 km per valandą, rodo BNS gautas Vyriausybės pasitarimo protokolas.

Vyriausybei trečiadienį ketinant svarstyti energijos taupymo planą, jame nebeliko Energetikos ministerijos siūlymo dviem mėnesiais ilgiau riboti leistiną greitį autostradose iki 110 km per valandą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vyriausybei trečiadienį ketinant svarstyti energijos taupymo planą, jame nebeliko Energetikos ministerijos siūlymo dviem mėnesiais ilgiau riboti leistiną greitį autostradose iki 110 km per valandą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 7, 2022, 12:31 PM, atnaujinta Sep 7, 2022, 3:33 PM

Susisiekimo ministerija BNS patvirtino, kad tokiam siūlymui nepritaria. Jos nuomone, toks greičio ribojimas būtų perteklinis – Lietuvos automobilių kelių direkcijos duomenimis, vidutinis metinis greitis automagistralėse ir taip yra 110 kilometrų per valandą.

„Vyriausybės siūlytos nuostatos taupymo plane dėl greičio ribojimo keliuose nebeliks. (....) Palaikome rekomendacinę nuostatą ir informacinius veiksmus, kuriais būtų siekiama didinti vairuotojų sąmoningumą mažinant kuro sąnaudas“, – BNS teigė ministerija.

Energetikos ministerija siūlė nuo spalio iki gegužės pradžios riboti leistiną greitį greitkeliuose ir autostradose iki 110 km per valandą. Dabar toks greitis galioja nuo lapkričio iki balandžio pradžios, o likusią metų dalį maksimalus leistinas greitis yra 120 arba 130 km per valandą.

Anot Susisiekimo ministerijos, automagistralėse, kur eismas intensyviausias, diegiami kintamos informacijos ženklai, kurie reguliuos eismą atsižvelgiant į oro sąlygas, eismo intensyvumą ir kitas aplinkybes.

Pakoreguotame energijos taupymo plane numatoma nuo gruodžio iki kovo institucijoms, kur taikomas nuotolinis darbas, ketvirtadieniais ir penktadieniais dirbti nuotoliu, sumažinti patalpų temperatūrą iki 17–18 laipsnių nuo ketvirtadienio vakaro iki pirmadienio ryto, kai pastatuose nėra darbuotojų.

Taip pat numatoma pakeisti dar naudojamas senas apšvietimo lempas į efektyvesnes (LED), sumažinti pastatų apšvietimą ar jį išjungti nuo 0 iki 6 valandos ryto, šildymo sezonu metu sumažinti patalpų temperatūrą 1–2 laipsniais, išjungti karštą vandenį.

Rekomendacijos bus taikomos ir savivaldybių institucijoms.

Be to, Finansų, Aplinkos ir Energetikos ministerijos iki spalio turės parengti pasiūlymus dėl viešųjų pastatų šilumos punktų modernizavimo, kietu kuru šildomų pastatų prijungimo prie centralizuotų šilumos tinklų, lėšų tam skyrimo.

Viceministrė: konkrečios priemonės dėl kuro sąnaudų taupymo bus pateiktos vėliau

Energetikos viceministrė Inga Žilienė tvirtina, kad dėl vieno iš Energetikos ministerijos siūlymo siekiant taupyti energetinius išteklius, dviem mėnesiais prailginant maksimalaus 110 km/h leistino greičio ribojimą greitkeliuose, Vyriausybėje dar bus diskutuojama. Pasak jos, ši priemonė nebuvo įtraukta į energijos taupymo planą, nes Susisiekimo ir Energetikos ministerijos turi išanalizuoti visus prieinamus duomenis.

„Energetikos ministerija pasiūlė priemonę, kurios dėka reikėtų taupyti ir kuro sąnaudas. Aišku, didžiausios kuro sąnaudos yra mūsų transporte ir keliuose. Vyriausybė pritarė siūlymui, kad Susisiekimo ministerija kartu su Energetikos ministerija pateiks išsamų priemonių planą, kokiomis priemonėmis, kada ir kaip būtų galima gauti didžiausią efektą taupant kuro sąnaudos ateinantį šildymo sezoną“, – trečiadienį Vyriausybėje teigė I. Žilienė.

„Konkrečios priemonės dėl kuro sąnaudų taupymo, dėl sąnaudų taupymo keliuose, bus pateiktos, kai Susisiekimo ir Energetikos ministerijos išanalizuos visus prieinamus duomenis, keleivių srautus ir bus pateiktos konkrečios priemonės“, – pridūrė ji.

Viceministrė aiškina, kad energetikos sektorius yra labai dinamiškas ir sprendimai šiais bei praėjusiais metais yra priimami stebėtinai trumpais terminais ir ne išimtis yra dėl energijos taupymo priemonių. Anot jos, valstybės institucijos jau pradėjo taupyti ten, kur yra įmanoma.

„Ambicija yra ir siekiant sutaupyti 20 proc. energijos per dvejus metus ir apie 10 proc. per pirmuosius metus, tai duotų didžiulį ir finansinį, ir energetinį efektą. Vyriausybė yra pasiruošusi įgyvendinti visas priemones kaip įmanoma greičiau“, – sakė I. Žilienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.