Prieš išvyką į Briuselį, D. Kreivys Seime pristatys poziciją dėl elektros kainų suvaldymo: opozicija jau turi priekaištų

Trečiadienį Seimo Europos reikalų komiteto (ERK) uždarame posėdyje energetikos ministras Dainius Kreivys parlamentarams pristatys Lietuvos poziciją, kurios ketina laikytis penktadienį Briuselyje vyksiančiame neeiliniame už energetiką atsakingų ministrų posėdyje. Opozicijos iniciatyva, komitete šiuo klausimu turėtų vykti aktyvi diskusija.

D.Kreivys.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
D.Kreivys.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Elektra.<br>V.Skaraičio nuotr.
Elektra.<br>V.Skaraičio nuotr.
V.Gapšys.<br>Dainiaus Labučio/ELTA nuotr.
V.Gapšys.<br>Dainiaus Labučio/ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2022-09-07 08:15, atnaujinta 2022-09-07 08:16

Rugsėjo 9 d. ES Transporto, telekomunikacijų ir energetikos tarybos posėdyje ES šalių atstovai turėtų aptarti kaip būtų galima suvaldyti itin aukštas, dujų kainos lemiamas elektros kainas, artėjant šildymo sezonui, o Rusijai nutraukus dujų tiekimą „Nord Stream 1“ dujotiekiu. Lietuvą joje atstovaus D. Kreivys.

„Reikalausime, kad būtų surašyti labai aiškūs ministro pasisakymai Europoje, kad Lietuva gautų geriausias sąlygas, kokias tik įmanoma. Tikimės, kad pagaliau ministerija supras, kad europiniai instrumentai turi būti lygiai taip pat išnaudojami, kaip ir nacionaliniai“, – Eltai komentavo Seimo Darbo frakcijos narys ir ERK pirmininkės pavaduotojas Vytautas Gapšys.

Parlamentaro teigimu, iš D. Kreivio bus reikalaujama aiškiai įvardinti Lietuvos turimas garantijas, jog elektrą jai importuojančios valstybės tiekimo nenutrauks, jei nuspręstų imtis individualių sprendimų energijos krizei savo šalyje malšinti.

„Aiškinsimės, ar mes turime pakankamas europines garantijas, kad reikiamą elektros kiekį gausime. Puikiai žinome, kad Lietuva neturi pakankamai savo generacijos pilną elektros poreikį vartotojams užtikrinti. Turime turėti garantijas, kad bet kokiu atveju gausime tą energiją“, – teigė V. Gapšys.

Taip pat, pasak „darbiečio“, D. Kreivio bus prašoma raginti ES kolegas imtis priemonių elektros kainų augimui slopinti. Kaip teigiamą pavyzdį jis paminėjo Ispanijoje ir Portugalijoje priimtą sprendimą nustatyti elektrai gaminti naudojamų dujų kainų lubas.

„Visiškai nesuprantama, kodėl Lietuva nerodo pakankamos iniciatyvos, kad išsikovotų tokias pats sąlygas, kaip išsikovojo ispanai ir portugalai. Mums kelia nuostabą ministerijos neišnaudojami instrumentai, apie juos ir kalbėsime“, – tikino V. Gapšys.

Nesulaukė išankstinės informacijos

Darbo frakcija prašė D. Kreivio iš anksto pateikti susijusią medžiagą ir surengti bent valandos trukmės diskusiją, po kurios būtų galutinai patvirtinta, kokios pozicijos ES posėdyje turėtų laikytis Lietuva.

Vis tik, pasak V. Gapšio, ministras informacija, bent jau iki antradienio vakaro, su parlamentarais nepasidalino.

„Kol kas neturime gavę jokio teksto, ką jie ruošiasi pasisakyti, nors liko kelios dienos. Matome iš užsienio žiniasklaidos apie tai, kas vyks toje taryboje – tai gali turėti kritinės reikšmės Lietuvai, nes gali būti aptarti sprendimai, kaip mažinti elektros kainas“, – sakė V. Gapšys.

„Norime, kad kuo greičiau ministras pristatytų, ką jis pasiruošęs prašyti ES, kokių veiksmų imtis, kad būtų galima sumažinti elektros kainas“, – tęsė jis.

Imtis pastangų ES lygiu Vyriausybę antradienį paragino ir Prezidentūra. Anot prezidento vyriausiojo patarėjo Jaroslavo Neverovičiaus, už energetikos klausimus atsakingų ES ministrų posėdyje turėtų būti pateiktas Lietuvos matymas, kaip būtų galima išnaudoti ES ekonominį svorį, sprendžiant išaugusių energetikos kainų problemą.

Savo ruožtu pats D. Kreivys tądien teigė, kad nėra „sidabrinės kulkos“, galinčios sutvarkyti visas susidariusias bėdas, o numatyti dujų kainų lubas Lietuvai nebūtų priimtina. Ministras neatmetė, kad energetikos rinkos tobulinimo klausimas gali persikelti ir į Europos vadovų tarybą.

ERK ministrus pristatyti, ką ketina išsakyti kitiems ES ministrams, kviečiasi tradiciškai prieš kiekvieną Bendrijos jų atstovaujamos srities ministrų posėdį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.