D. Kreivys: jei ES elektros kainas mažins Lietuvai nepalankiu būdu, galime sulaukti kompensacijų

Energetikos ministras Dainius Kreivys sako, kad Lietuvai gali būti pritaikytos „tam tikros“ kompensacijos, jei Europos Sąjunga (ES) priims jai nenaudingą sprendimą elektros kainų augimui Bendrijos šalyse suvaldyti.

D.Kreivys.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
D.Kreivys.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Diskusijos su EK vyko savaitgalį bei pirmadienį.<br>V.Skaraičio nuotr.
Diskusijos su EK vyko savaitgalį bei pirmadienį.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 13, 2022, 2:58 PM

Anot jo, diskusijos dėl to su Europos Komisija (EK) vyko savaitgalį bei pirmadienį.

„Turime bėdą, kad Lietuva neturi tokios generacijos ir praktiškai viską importuoja. Todėl mes su EK deramės ir tikimės, kad pavyks susiderėti“, – Vyriausybės valandos metu Seime teigė D. Kreivys.

„Šeštadienis, sekmadienis ir vakar diena buvo labai intensyvūs, kad Lietuvai (...) bus padarytos tam tikros išimtys, kur mes irgi gausime tam tikras kompensacijas“, – parlamentarams aiškino jis.

Ministras tikino negalįs atskleisti daugiau informacijos, tačiau patikino, jog jo vadovaujama ministerija „tikrai dirba šita kryptimi“.

„Darome viską, kad mūsų žmonės nenukentėtų Europai įvedus tam tikrus kainų kompensavimo mechanizmus. Kad ir mūsų žmonės galėtų kompensuoti tas aukštas kainas“, – pažymėjo D. Kreivys.

Pasak jo, Lietuva ir Liuksemburgas yra vienintelės ES šalys, nepasigaminančios sau pakankamai elektros, todėl priklausomos nuo jos importo.

ELTA primena, kad visų ES šalių už energetiką atsakingi ministrai Briuselyje penktadienį diskutavo, kaip suvaldyti rekordiškai aukštas energijos kainas.

ES šiuo metu ieško, kaip sumažinti rekordines elektros kainas – svarstoma taikyti kainų „lubas“ iš Rusijos importuojamoms arba elektrai gaminti naudojamoms dujoms. EK taip pat pasiūliusi apriboti elektros iš atsinaujinančių šaltinių, branduolinės energijos ir anglies gamintojų viršplanines pajamas, o jomis sumažinti energijos kainas verslui bei gyventojams.

Toks variantas Lietuvai nepalankus, kadangi joje didžioji dalis elektros importuojama, o generacija iš atsinaujinančių šaltinių nepakankama. Energetikos ministerija argumentuoja, kad ES pritaikius tokį modelį, Lietuvoje elektros kainos išliktų aukštos, tuo metu elektrą pasigaminančiose šalyse – sumažėtų. Tai esą sumažintų lietuviško verslo konkurencinį pranašumą.

Vis tik, nemažai šalių, ypač – Vokietija, šį aukštų elektros kainų mažinimo būdą palaiko. D. Kreivys kiek anksčiau tikino išsakęs Berlynui Lietuvos nuogąstavimus bei tvirtino, kad abi šalys bendradarbiauja ieškant bendrų kompromisų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.