I. Šimonytė: EK siūlymas dėl elektros gamintojų pelnų Lietuvai nieko nesprendžia

Europos Komisijai (EK) siūlant perskirstyti pigiai elektrą gaminančių Bendrijos įmonių viršpelnius, premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad Lietuvai toks siūlymas nėra palankus.

Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 14, 2022, 10:15 PM

„Lietuvai toks siūlymas nieko nesprendžia, esame tą aiškiai Europos Komisijai pasakę. Kadangi tai yra situacija, kuri aktuali, tarkim, atominei ar atsinaujinančiai energetikai, hidroenergetikai, kuri turėdama nekintamus kaštus, nes čia ne dujinė, kur dujoms pabrango žaliava, čia nepabrango, bet rinkos kaina yra rinkos kaina, reiškia, susidaro labai dideli pelnai“, – trečiadienį LRT televizijai sakė premjerė.

„Taip, tie pelnai kai kuriose srityse yra labai įspūdingi, ir tas sprendimas, kad šitie pelnai turėtų būti laikinai išimti ir panaudoti subsidijavimui, turi racijos, tik tiek, kad tas mums nieko nesprendžia, kadangi Lietuvoje tokios generacijos tiesiog nėra“, – pridūrė ji.

Anot premjerės, pinigai turėtų būti skirstomi ne pagal tai, kur elektra yra pagaminama, o pagal tai, kur ji sunaudojama.

„Ką mes sakome ir ką norėtume matyti, kad tokiais atvejais, kai yra ribinės situacijos, kai yra valstybės labai priklausomos nuo importo, kad tų valstybių vartotojų pinigai neišvažiuotų subsidijuoti kitų valstybių vartotojams“, – teigė premjerė.

„Turi būti tam tikri pasidalinimo mechanizmai, kurie leidžia importuotą elektrą ir eksportuotas pajamas vis dėlto susigrąžinti ir naudoti tada subsidijavimui tose šalyse, kuriose ta elektra yra faktiškai suvartota“, – kalbėjo ji.

Lietuvos deleguotas eurokomisaras Virginijus Sinkevičius trečiadienį teigė, kad Lietuva dalį viršpelnių galėtų gauti pagal dvišales sutartis su elektrą eksportuojančiomis valstybėmis.

Pasak jo, tokios sutartys turėtų būti pasirašytos iki gruodžio 1 dienos, o procesą prižiūrėtų EK. Viena šalių, su kuria Lietuva galėtų pasirašyti tokią sutartį, būtų Švedija, iš kurios Lietuva importuoja didelę dalį elektros.

Trečiadienį EK pateikė naujus pasiūlymus, kaip vartotojams skubiai sumažinti rekordines elektros kainas. Vienas pasiūlymų – nustatyti 180 eurų už megavatvalandę kainos lubas gamintojams, elektrą gaminantiems iš atsinaujinančių išteklių, atliekų, branduolinės ar vandens energijos.

EK pasiūlymų galutinį sprendimą priims už energetiką atsakingi Bendrijos ministrai rugsėjo 30 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.