Turkija gali nebepriimti rusiškų banko kortelių

Septintą mėnesį po Rusijos invazijos į Ukrainą JAV ir ES didina spaudimą Turkijai dėl Rusijos mokėjimo sistemos ryšio su Turkijos bankais.

Bankomatas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Bankomatas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 16, 2022, 9:22 AM

ES baiminasi, kad Turkijos bankų sektorius yra spraga, leidžianti Rusijai apeiti sankcijas. Apie tai pranešė „Financial Times“.

Penki didžiausi Turkijos bankai – „Vakıfbank“, „Ziraat Bank“, „İş Bank“, „DenizBank“ ir „Halkbank“ – yra prisijungę prie Rusijos mokėjimo sistemos „Mir“.

Du iš jų – JAE priklausantis privatus bankas „DenizBank“ ir valstybės kontroliuojamas „Halkbank“ – prisijungė prie „Mir“ sistemos jau prasidėjus plataus masto Rusijos invazijai į Ukrainą.

Pasak leidinio, Briuselis rengia delegaciją, kuri savo susirūpinimą išreikš tiesiogiai Turkijos pareigūnams.

„Mes pasiųsime labai aiškią žinią, kad, pavyzdžiui, trečiųjų šalių finansų įstaigos neturėtų jungtis prie mokėjimo tinklo „Mir“, nes, kaip žinote, tai kelia tam tikrą sankcijų vengimo riziką“, – sakė vienas iš leidinio pašnekovų.

„Turime pašalinti spragas“, – sakė kitas FT pašnekovas.

Pasak pareigūnų, be Turkijos, priemonės prieš galimas sankcijų vengimo spragas yra skirtos ne tik Turkijai, bet ir Kaukazo, Vidurinės Azijos ir Persijos įlankos šalims.

Tuo pat metu, kaip nurodo Rusijos leidinys RBC, „Mir“ kortelės Turkijoje veikia kaip įprasta, tačiau klientai jau gali susidurti su aptarnavimo problemomis, ypač jei atsiskaitoma sankcionuotų bankų kortelėmis.

„Kai kurie Turkijos bankai, priimantys „Mir“ korteles šalyje, gali atmesti operacijas su tokiomis kortelėmis savo įrenginiuose“, – teigė ledinys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.