Pavojaus signalas: Lietuvos verslo situacija sparčiai blogėja, indeksai jau fiksuoja krentantį konkurencingumą

Lietuvos pramonininkų konfederacija (LPK) reiškia susirūpinimą, kad dabartinėje situacijoje, kai vis daugiau faktorių byloja apie Lietuvos ekonomikos stagnaciją ir net tikėtiną recesiją, sprendimų priėmėjai linkę remtis pernelyg pozityviais ekonominės raidos scenarijais, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Lietuvos kainų konkurencingumas mažėja dėl darbo užmokesčio augimo, infliacijos ir energetikos kainų.<br>G.Bitvinsko asociatyvi nuotr.
Lietuvos kainų konkurencingumas mažėja dėl darbo užmokesčio augimo, infliacijos ir energetikos kainų.<br>G.Bitvinsko asociatyvi nuotr.
Lietuvos kainų konkurencingumas mažėja dėl darbo užmokesčio augimo, infliacijos ir energetikos kainų.<br>D.Umbraso asociatyvi nuotr.
Lietuvos kainų konkurencingumas mažėja dėl darbo užmokesčio augimo, infliacijos ir energetikos kainų.<br>D.Umbraso asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 22, 2022, 10:49 AM, atnaujinta Sep 22, 2022, 10:52 AM

LPK atkreipia dėmesį, kad Bendras Europos Centrinio Banko kainų konkurencingumo indeksas fiksuoja krentantį Lietuvos konkurencingumą. Lietuvos kainų konkurencingumas mažėja dėl darbo užmokesčio augimo, infliacijos ir energetikos kainų.

Dar iki 2022 metų pirmo ketvirčio Lietuva buvo labiausiai kainomis konkurencinga Baltijos šalis. Tačiau 2022 m. pirmą ketvirtį Lietuvos konkurencingumas krito (4 proc.) žemiau už Latvijos. Prieš tai, Lietuvos kainų konkurencingumas nuo 2010 iki 2021 m. buvo vidutiniškai 8.5 proc. aukštesnis nei Latvijos ir 27 proc. aukštesnis nei Estijos.

„Lietuvos verslo situacija sparčiai blogėja. Infliacijos akivaizdoje, skaičiuojant keliais kartais išaugusias elektros kainas, siūlymas minimalų mėnesio atlyginimą (MMA) didinti 15 proc. vertintinas kaip nepamatuotas optimizmas ar atsainumas darbdavių išsakomų argumentų atžvilgiu“, – rašoma LPK pranešime.

„Neįvertinama reali įmonių situacija, kritusi jų produkcijos paklausa, krintantis įmonių mokumas, todėl MMA didinimas jau artimiausiu laiku galėtų sukelti rimtų pasekmių visiems. MMA pakėlimas iki 840 eurų prisidės prie padidinto infliacijos lygio, neigiamai paveiks Lietuvos pramonę (didinat ir taip šiuo metu augančias verslo sąnaudas). Tai, kad MMA didinimas 15 proc. gresia dar didesne infliacija ir didesniu nedarbu, pažymi ne tik darbdaviai, bet ir ekonomistai“, – pabrėžia pramonininkai.

LPK specialistų skaičiavimais, nepalankiausiu scenarijumi, dėl aukštų elektros ir dujų kainų apie 30 proc. pramonės įmonių bus priverstos 3 mėnesius nedirbti, o likusios dirbs 50 proc. pajėgumu. Tai reikš, kad ketvirto ketvirčio bendrasis vidaus produktas (BVP) sumažės 3,37 mlrd. eurų, o fiskalinis deficitas sieks 1,94 mlrd. eurų (3,39 proc. prognozuojamo BVP).

Vadovaujantis baziniu scenarijumi, kai 15 proc. pramonės įmonių uždaromos 1,5 mėnesio, o likusios veikia 75 proc. pajėgumu, tikėtinas deficitas – apie 975 mln. eurų. BVP sumažėjimas būtų vis dar įveikiamas. Tačiau šiam scenarijui – valstybės ekonominiam stabilumui ir mažesniam įsiskolinimui – reikia užtikrinti bent minimalų konkurencinį įmonių pranašumą tarptautinėse rinkose, pažymi LPK.

Suprantama, kad pagalba reikalinga ir su infliacija susiduriantiems darbuotojams, todėl LPK nuosekliai pabrėžė, kad valstybė ir verslas turi dalytis atsakomybe ir pasisakė už tai, kad MMA neatskaičius mokesčių galėtų kilti iki 800 eurų (t. y. maždaug 10 proc.) kartu su neapmokestinamų pajamų dydžiu (NPD) iki 740 eurų. Sprendimas neapmokestinamąjį pajamų dydį (NPD) didinti iki 625 eurų tik labai nežymiai priartina prie tikslo NPD prilyginti MMA (tai Trišalėje taryboje buvo aptarta dar 2017 m.), o MMA kėlimas 15 proc. dabartiniame kontekste tiesiog gesina Lietuvos ekonomikos variklį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.