Kylančios kainos sraigių verslo neišgąsdino: kliaujasi patikimais partneriais

Molėtų rajone įsikūrusi sraigių perdirbimo bendrovė „Baltic Snails“ prieš vienuolika metų nišą atrado Prancūzijos rinkoje. Sėkmingai veikęs iki šiol, verslas veiklos stabdyti neketina ir dėl galimo sunkmečio: partneriški santykiai su trečiosiomis šalimis leidžia likti optimistais.

Molėtų rajone įsikūrusi sraigių perdirbimo bendrovė „Baltic Snails“ prieš vienuolika metų nišą atrado Prancūzijos rinkoje.
Molėtų rajone įsikūrusi sraigių perdirbimo bendrovė „Baltic Snails“ prieš vienuolika metų nišą atrado Prancūzijos rinkoje.
Molėtų rajone įsikūrusi sraigių perdirbimo bendrovė „Baltic Snails“ prieš vienuolika metų nišą atrado Prancūzijos rinkoje.
Molėtų rajone įsikūrusi sraigių perdirbimo bendrovė „Baltic Snails“ prieš vienuolika metų nišą atrado Prancūzijos rinkoje.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 23, 2022, 2:55 PM

Lietuviams sraigių net nesiūlė

Rasa Volungevičienė, „Baltic Snails“ pardavimų vadovė, pasakoja, kad veiklą pradėjusi 2011 metais, įmonė iškart orientavosi į Prancūzijos rinką: „Pripažinkime, kad sraigės nėra lietuvių stalui įprastas produktas, tad pardavimus nuo pat pradžių vykdėme užsienyje. Palaipsniui įmonės veiklos apimtys plėtėsi, ir šiuo metu superkame apie 750 tonų gyvų vynuoginių sraigių. Iš jų gaminame sraigių mėsą bei ruošiame kiautus, kurie keliauja į Prancūziją. Ten, partnerių įmonėse, produkcija ruošiama galutinio vartotojo stalui jau pagal vietos receptūrą.“

Anot R.Volungevičienės, iššūkių verslui apstu – klimato kaita lemia pavasariui nebūdingas sausras ir karščius, o šie neigiamai veikia galimybes supirkti reikiamą kiekį sraigių.

Darbo jėgos trūkumą bendrovė jau kuris laikas sprendžia sezono metu darbuotojus atsiveždama ne tik iš Molėtų, bet ir Utenos miesto bei rajono.

„Dabartinė ekonominė situacija taip pat kelia nerimą, kadangi sudėtinga prognozuoti energijos ir nuo jos priklausančių žaliavų kainas. Gamybos procese naudojame suskystintas dujas, tad akylai sekame kainų pokyčius, – apie sudėtingą laikotarpį kalba pašnekovė. – Vis dėlto, daugelį metų dirbame su tais pačiais partneriais, kurie įsiklauso į mūsų įvardijamas grėsmes ir yra pasiruošę kartu ieškoti sprendimo. Tad kalbant apie ilgalaikę perspektyvą, išliekame optimistiški.“

Per du mėnesius darbo susikuria visiems metams

Lietuvos Respublikos teisės aktuose numatyta, kad gyvas sraiges bendrovė gali pirkti tik prasidėjus jų vegetacijos periodui, tai yra nuo gegužės pradžios iki pasibaigs birželis. Tad bendrovė turi vos du mėnesius įsigyti žaliavos, kurios pakaktų visiems metams.

„Šiuo laikotarpiu mums itin reikalingos apyvartinės lėšos, tad kasmet tikimės banko palaikymo, – veiklos niuansus pasakoja „Baltic Snails“ pardavimų vadovė. – Tapę „SME Bank“ klientais įvertinome jų lankstumą ir gebėjimą operatyviai reaguoti į išsakytus poreikius. Galimybė daugelį reikalų sutvarkyti nuotoliu, tačiau prireikus ir konsultuotis akis į akį, leidžia sėkmingai vystyti verslą.“

„SME Bank“ atstovo teigimu, mažam verslui itin svarbu skubiai prisitaikyti prie kintančių ekonominių sąlygų, o glaudžios partnerystės suteikia lankstumo. Vis dėlto, joks verslas dažniausiai neapsieina be bankų finansavimo.

„Sparčiai kylant energijos išteklių kainoms, matome, kad verslams netrūksta iššūkių. Ilgametę patirtį turintys vadovai lengviau suvaldo situaciją, dažniau linkę konsultuotis su partneriais ir finansinių paslaugų teikėjais. Sudėtingu laikotarpiu partnerystėmis patarčiau kliautis ir mažiau patyrusius verslininkus. „Baltic Snails“ atveju sprendimą finansuoti verslą priimti nebuvo sudėtinga. Papildomai pajungėme ir Europos investicijų fondo (EIF) suteikiamas garantijas verslui. Geriausių sprendimų ieškotume ir kito verslo atveju“, – teigia „SME Bank“ vadovas Mantvydas Štareika.

Į smulkaus ir vidutinio verslo finansavimą orientuotas neobankas „SME Bank“ teikia finansavimo ir kasdienės bankininkystės paslaugas.

M.Štareikos teigimu, šiuo sudėtingu verslui laikotarpiu į klientų paraiškas, kaip visuomet, bus žvelgiama individualiai, stengianti atrasti geriausią finansavimo būdą, pasitelkiant verslui skirtas garantijas.

„Prieš sudedant ginklus, pasidomėkite alternatyvomis, pasikonsultuokite su finansų specialistais. Galbūt rasite sprendimą ne tik kaip išsaugoti verslą, bet jį užauginti. Neseniai atliktame tyrime vadovai teigė, kad šiuo metu neketina investuoti į verslą. Vis dėlto, klaidinga manyti, kad tiesiog stovėdami vietoje išlaikysite konkurencinį pranašumą. Verčiau imtis griežtos finansinės disciplinos ir bent mažais žingsniais eiti į priekį“, – įsitikinęs banko vadovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.