Paskelbus apie jūroje į paviršių kylančius dujų burbulus, NATO aiškinasi dujų nuotėkius „Nord Stream“ dujotiekiuose

Vakarų gynybinis aljansas aiškinasi dujų nuotėkius „Nord Stream“ dujotiekiuose. „NATO įdėmiai seka situaciją Baltijos jūroje“, – antradienį agentūrai AFP sakė Aljanso atstovas. NATO partnerės esą palaiko glaudų kontaktą ir su Baltijos jūros šalimis Suomija ir Švedija, kurios yra pateikusios paraiškas dėl narystės, tačiau kol kas nėra NATO narės.

Jūroje į paviršių kylantys dujų burbulai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Jūroje į paviršių kylantys dujų burbulai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Vakarų gynybinis aljansas aiškinasi dujų nuotėkius „Nord Stream“ dujotiekiuose.<br>nord-stream2.com nuotr.
Vakarų gynybinis aljansas aiškinasi dujų nuotėkius „Nord Stream“ dujotiekiuose.<br>nord-stream2.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-09-27 17:40, atnaujinta 2022-09-27 17:53

Iš Rusiją ir Vokietiją jungiančių „Nord Stream 1“ ir „Nord Stream 2“ dujotiekių šiuo metu trijose vietose netoli Bornholmo salos nekontroliuojamai nuteka dujos. Danijos karinis laivynas paskelbė nuotraukas, kuriose matyti į paviršių kylantys dujų burbulai. Didžiausio nuotėkio vietoje burbulai kyla daugiau kaip kilometro spinduliu.

„Didžiausio nuotėkio vietoje burbulai kyla gero kilometro spinduliu. Mažiausiojo vietoje burbulai kyla maždaug 200 metrų spinduliu“, – teigiama kariuomenės pranešime.

Oficialios informacijos apie galimas nuotėkio priežastis kol kas nėra. Danijos premjerė Mettė Frederiksen, kaip ir kiti, kalba apie galimą sabotažo aktą. „Atsitiktinumas sunkiai įsivaizduojamas“, – sakė jis.

Matavimo stotys Švedijoje ir Danijoje prieš dujų nuotėkius „Nord Stream 1“ ir „Nord Stream 2“ dujotiekiuose Baltijos jūroje užfiksavo smarkius sprogimus po vandeniu. Nėra abejonių, kad tai buvo sprogdinimai ar sprogimai, antradienį Švedijos radijo stočiai SVT sakė seismologas Björnas Lundas iš Švedijos seismologijos tinklo (SNSN).

Pirmadienį teritorijoje esą būta dviejų aiškių sprogimų – vienas driokstelėjo naktį 2.03 val., o antras 19.04 val. vakare.

Iš viso pastebėti trys nuotėkiai iš „Nord Stream 1“ ir „Nord Stream 2“ vamzdynų. Jie fiksuoti netoli Baltijos jūros Bornholmo salos – iš dalies Danijos, iš dalies Švedijos vandenyse. Priežastis dar nustatinėjama. Neatmetamas sabotažas.

Ukraina antradienį pareiškė, kad nuotėkius iš Rusijos į Europą nutiestuose dujotiekiuose „Nord Stream 1“ ir „Nord Stream 2“ tikriausiai nulėmė Maskvos teroristinė ataka.

„Didelio masto „dujų nuotėkis“ iš „Nord Stream 1“ yra tik Rusijos suplanuota teroristinė ataka ir agresijos prieš Europos Sąjungą aktas“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio patarėjas Mychaila Podoliakas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.