Įstatymo pataisa loterijų organizatoriams laukia naujas įpareigojimas

Siūloma sudaryti galimybę kiekvienam asmeniui pateikti prašymą Lošimų priežiūros tarnybai arba loterijų organizatoriui neleisti dalyvauti interneto ryšio loterijose, jo prašyme nurodytą laikotarpį.

Loterijų organizatoriams laukia naujas įpareigojimas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Loterijų organizatoriams laukia naujas įpareigojimas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 28, 2022, 3:12 PM

Tai siūlančias Loterijų įstatymo pataisas įregistravo Seimo Lietuvos regionų frakcijos narys Andrius Palionis kartu su kitais parlamentarais.

Prašymai neleisti dalyvauti interneto ryšiu loterijose turėtų būti įtraukti į Lietuvoje jau funkcionuojantį Apsiribojusių savo galimybę lošti asmenų registrą.

Loterijų organizatoriai būtų įpareigoti užtikrinti draudimą dalyvauti interneto ryšio loterijose ir asmenims, kurie jau yra įregistruoti Apsiribojusių savo galimybę lošti asmenų registre.

Tikimasi, kad siūlomas reguliavimas padidins gyventojų apsaugą nuo galimų finansinių praradimų, neigiamo internetinio ryšio loterijų poveikio, apsaugos jau apsiribojusius nuo kitų lošimo rūšių asmenis bei sumažins jų įsitraukimą į azartinius žaidimus.

Siūlomas projektas numato, kad „kiekvienas asmuo turi teisę Priežiūros institucijai arba loterijų organizatoriui pateikti prašymą neleisti jam dalyvauti interneto ryšio loterijose. Prašyme neleisti dalyvauti gali būti nurodomas asmens pasirinktas laikotarpis, per kurį jam neleidžiama dalyvauti, kuris negali būti trumpesnis kaip 6 mėnesiai. Asmuo gali atsiimti pateiktą prašymą arba sutrumpinti prašyme neleisti dalyvauti nurodytą terminą, tačiau ne anksčiau kaip po 6 mėnesių nuo prašymo neleisti dalyvauti pateikimo“.

Tokiems asmenims būtų draudžiama dalyvauti interneto ryšio loterijose jų prašyme nurodytą laikotarpį, o jeigu prašyme laikotarpis nenurodytas, – 2 metus nuo prašymo neleisti dalyvauti pateikimo Priežiūros institucijai arba loterijų organizatoriui dienos. Šių reikalavimų vykdymą privalėtų užtikrinti loterijų organizatorius.

„Internetinio ryšio loterijos iš esmės atkartoja nuotolinių lošimo paslaugų (automatų) turinį, turi neribotą teikiamų paslaugų sklaidą. (...) Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) antikorupcinio vertinimo išvadose ne kartą nurodė, jog tam tikros interneto loterijos savo turiniu labai panašios į lošimų automatus, kurie priskiriami azartinių lošimų kategorijai. Kai kuriose loterijų interneto svetainėse galima betarpiškai pirkti ir tikrinti momentinės loterijos bilietus, tai užtrunka vos kelias sekundes (kaip ir lošiant lošimų automatais), vieno bilieto kainos siekia iki 20 Eur, o laimėjimas gali būti net 30 000 kartų didesnis už statomą sumą. Taigi, interneto momentinėse loterijose prasilošimo galimybė yra didesnė, nei lošiant kai kurių kategorijų lošimų automatais“,– dokumento aiškinamajame rašte sako projektą inicijavęs A. Palionis.

Jo duomenimis, daugumoje Europos šalių loterijos yra azartinis lošimas (išskyrus Lietuvą, Latviją ir Slovėniją). Anot A. Palionio, nepaisant to, Latvijoje ir Estijoje funkcionuojantis Apsiribojusių savo galimybę lošti asmenų registras aprėpia asmens teisę pateikti prašymą neleisti jam pirkti ir dalyvauti interaktyviose (interneto ryšiu) loterijose bei numato prievolę loterijų organizatoriui užtikrinti draudimą teikti loterijų paslaugas nuotoliniu būdu ir asmenims parašiusiems prašymus dėl apsiribojimo nuo kitų lošimo rūšių.

Loterijų įstatymo pataisas kartu su A. Palioniu teikia Seimo nariai Jonas Pinskus, Valius Ąžuolas, Juozas Varžgalys, Vytautas Gapšys, Artūras Skardžius, Andrius Kupčinskas, Laima Nagienė.

Siūloma, kad įstatymo pataisos įsigaliotų 2023 m. gegužės 1 d.

ELTA primena, kad nuo 2023 m. sausio 1 d. įsigalios draudimas loterijose dalyvauti asmenims, jaunesniems kaip 18 metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.