Mobilizacija sukėlė paniką: rusai iš sąskaitų bankuose išsiėmė didžiulį pinigų kiekį

Rugsėjo 21 d. Rusijos prezidento Vladimiro Putino paskelbta masinė mobilizacija sukėlė šaukiamojo amžiaus vyrų bėgimo iš Rusijos bangą. Per keturias dienas po V.Putino kreipimosi per televiziją iš šalies išvyko 261 tūkst. vyrų, rašo „Novaja Gazeta“. Europoje“, cituodama šaltinį prezidento administracijoje. Šias naujienas lydėjo ir rekordiškai greitai šluojamos bankų sąskaitos.

Rusijos rublis.<br>arodsje/pixabay.com nuotr.
Rusijos rublis.<br>arodsje/pixabay.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-09-28 11:15, atnaujinta 2022-09-28 11:18

Pirmoji nuo 1941 m. mobilizacija sukėlė rekordinę grynųjų pinigų paklausą: per vieną dieną – rugsėjo 22-ąją – Rusijos bankų klientai iš savo sąskaitų ir kortelių išsigrynino 132,1 mlrd. rublių. Tai – rekordinė suma nuo pirmųjų karo dienų. Kaip žinoma, tą pačią dieną iš prekybos pradėjo dingti lėktuvų bilietai, o likusiųjų kainos pakilo iš pradžių 2–3 kartus, paskui – ir 10–15 kartų, rašo „moscowtimes.ru“.

Tokio grynųjų pinigų poreikio, ką matė rugsėjo 22-ąją, bankai neužfiksavo nuo kovo 4 d., kai buvo išsigryninta 151,1 mlrd. rublių. Absoliutus rekordas Rusijos bankų sistemos istorijoje buvo pasiektas antrąją karo dieną – vasario 25-ąją, kai iš sąskaitų, kortelių ir indėlių buvo išimta 1,4 trln. rublių.

Rinkas stebintys analitikai konstatuoja: mobilizacija sukėlė gyventojų paniką. Tačiau, jų nuomone, šio reiškinio pobūdis gali būti kitoks nei vasario ir kovo mėnesiais: tuomet žmonės bijojo prarasti savo santaupas, kai tapo žinoma apie invazijos į Ukrainą ir sankcijų Rusijai pradžią. Dabar jiems rublių reikia, kad išvengtų mobilizacijos arba išvyktų iš šalies, virš kurios gali nusileisti geležinė uždanga.

Gali būti, kad grynuosius pinigus atsiėmė žmonės, bandantys išvykti į Nepriklausomų valstybių sandraugos (NVS) šalis, ir jau ten išsikeisti rublius į kitas valiutas, sako kreditų reitingų agentūros „Expert RA“ generalinis direktorius Jurijus Belikovas, kurį cituoja RBC.

Investicijų banko „Renaissance Capital“ vyriausioji Rusijos ir NVS ekonomistė Sofija Donets mano, kad bendra grynųjų paklausa dėl mobilizacijos naujienų siekia iki vieno trilijono rublių. „Žmonės ruošiasi blogėjančiai padėčiai“, – sako ji: santaupos keičiamos į likvidesnę formą, kurios prireiks atsiskaitymams už didžiųjų miestų ribų, net ir būnant šalyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.