Aptiko ketvirtą nuotėkį iš dujotiekių „Nord Stream“

Aptiktas ketvirtas nuotėkis iš Baltijos jūros dugnu nutiestų dujotiekių „Nord Stream“, ketvirtadienį pranešė Švedijos pakrančių apsaugos tarnyba.

Baltijos jūros vanduo burbuliuoja nuo dujų, besiveržiančių iš vamzdynų „Nord Stream“. Tokių zonų skersmuo yra nuo 200 m iki 1000 m.<br>AP/„Scanpix“ nuotr.
Baltijos jūros vanduo burbuliuoja nuo dujų, besiveržiančių iš vamzdynų „Nord Stream“. Tokių zonų skersmuo yra nuo 200 m iki 1000 m.<br>AP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 29, 2022, 9:23 AM, atnaujinta Sep 29, 2022, 2:01 PM

Anksčiau šią savaitę buvo pranešta apie kelis sprogimus prie šių dujotiekių ir didžiulius tris dujų nuotėkius. Sprogimai ir nuotėkiai buvo siejami su įtariamu sabotažu.

„Yra du nuotėkiai Švedijos pusėje ir du nuotėkiai Danijos pusėje“, – ketvirtadienį sakė vienas švedų pakrančių apsaugos pareigūnas.

Jis pridūrė, kad du nuotėkiai Švedijos pusėje – vienas iš „Nord Stream 1“ ir mažesnis iš „Nord Stream 2“ – buvo maždaug vienos jūrmylės (1,8 km) atstumu vienas nuo kito.

Pareigūnas sakė, kad apie nuotėkį žinojo dar antradienį, tačiau negalėjo paaiškinti, kodėl apie jį nebuvo pranešta anksčiau.

Švedija anksčiau buvo pranešusi apie „Nord Stream 1“ dujotiekio nuotėkį į šiaurės rytus nuo Bornholmo.

Tuo tarpu Danija patvirtino „Nord Stream 2“ nuotėkį į pietryčius nuo salos, taip pat ir kitą – į šiaurės rytus, iš „Nord Stream 1“.

Dėl didžiulių nuotėkių jūros paviršiuje matyti kelių šimtų metrų pločio burbuliuojančios zonos.

Nuotėkių rajone patruliavo Švedijos pakrančių apsaugos tarnybos paieškos ir gelbėjimo laivas.

Aptikus nuotėkius kilo įtarimų dėl sabotažo.

Rusija paneigė, kad yra kaip nors susijusi su sprogimais. Jungtinės Valstijos savo ruožtu pareiškė, jog Maskvos prielaida, kad dujotiekį galėjo sugadinti amerikiečiai, yra „juokinga“.

Penktadienį įvyks Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos posėdis šiam klausimui aptarti.

Dujotiekiai „Nord Stream 1“ ir „Nord Stream 2“, jungiantys Rusiją su Vokietija, pastaraisiais mėnesiais atsidūrė geopolitinės įtampos centre, nes Rusija nutraukė dujų tiekimą Europai, kaip įtariama, atsakydama į Vakarų sankcijas po Maskvos invazijos į Ukrainą.

„Nord Stream 1“ ir „Nord Stream2“ priklauso konsorciumui, didžiąja dalimi valdomam Rusijos dujų milžinės „Gazprom“. Šiuo metu jie neeksploatuojami, tačiau dujotiekių linijose vis dar buvo dujų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.