G. Landsbergis „Nord Stream“ dujų nuotėkius vadina teroristiniu aktu

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis teigia, kad ketvirtasis nuotėkis „Nord Stream“ dujotiekiuose rodo, kad šie incidentai yra teroristinis aktas.

G.Landsbergis.<br>V.Skaraičio nuotr.
G.Landsbergis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 29, 2022, 10:59 AM, atnaujinta Sep 29, 2022, 1:36 PM

„Dar vienas nuotėkis turbūt yra tiktai dar vienas įrodymas, kad tai yra sąmoningas aktas. Manau, jis tikrai turi teisę būti pavadintas teroristiniu veiksmu. Žinant, ko siekiama, žinant, kokios bus to pasekmės, siekiant apsunkinti ir taip labai stipriai ribotą Europos aprūpinimą dujomis, sukeliant baimę, nesaugumo jausmą ir t. t. – visa tai, manau, atitinka būtent teroristinio akto apibrėžimą“, – sakė ministras.

Anksčiau šią savaitę buvo pranešta, kad per Baltijos jūrą besidriekiančiuose dujotiekiuose „Nord Stream 1“ ir „Nord Stream 2“ užfiksuoti trys nepaaiškinami dujų nuotėkiai. Ketvirtadienio rytą Švedijos pakrančių apsaugos tarnyba informavo apie ketvirtąjį incidentą.

G.Landsbergis patikino, kad siekiant tinkamai pasiruošti galimoms grėsmėms, Vilnius palaiko nuolatinį ryšį su Stokholmu (Švedija) ir Kopenhaga (Danija).

„Vakar kalbėjausi ir su Danijos užsienio reikalų ministru, ir su Švedijos užsienio reikalų ministre – palaikome ryšį, nuolat konsultuojamės ir sutarėme toliau konsultuotis, jeigu matytume, kad yra poreikis kažką žinoti apie papildomas grėsmės, jei būtų reikalingas papildomas pasirengimas ateities galimiems veiksmams“, – aiškino konservatorius.

Naujienų agentūra ELTA primena, kad pirmadienį Baltijos jūroje prie Danijos Bornholmo salos krantų esančiuose „Nord Stream 1“ ir „Nord Stream 2“ dujotiekiuose įvyko trys nuotėkiai.

Seisminių tyrimų institutai pranešė, kad prieš aptinkant nuotėkius šioje teritorijoje užfiksavo „labai tikėtinus“ sprogimus.

Jungtinių Tautų Saugumo Taryba penktadienį susitiks aptarti nuotėkio Baltijos jūros dujotiekio „Nord Stream“ vamzdynuose, trečiadienį pranešė Švedijos užsienio reikalų ministrė Ann Linde.

NATO: nuotėkius iš „Nord Stream 1“ ir „Nord Stream 2“ dujotiekių lėmė sabotažas

NATO ketvirtadienį pareiškė, kad nuotėkius iš dujotiekių „Nord Stream“ tikriausiai nulėmė sabotažas, ir pažadėjo „ryžtingą atsaką“ į bet kokias atakas prieš svarbią infrastruktūrą.

„Visa šiuo metu prieinama informacija rodo, kad tai tyčinių, beatodairiškų ir neatsakingų sabotažo aktų rezultatas“, – sakoma 30 valstybių karinio aljanso pareiškime.

„Nuotėkiai kelia pavojų laivininkystei ir [daro] reikšmingą žalą aplinkai. Remiame vykdomus tyrimus siekiant nustatyti pažeidimų kilmę“, – nurodoma pareiškime.

Jame priduriama, kad Aljansas įsipareigojęs pasirengti energijos kaip prievartos priemonės naudojimui ir kitokiai hibridinei taktikai atgrasyti, taip pat gintis nuo tokių dalykų.

„Bet kokia tyčinė ataka prieš svarbią sąjungininkių infrastruktūrą išprovokuotų vieningą ir ryžtingą atsaką“, – perspėjo NATO.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.