Svarsto, kodėl Rusija galėjo sugadinti dujotiekius: „Iš pirmo žvilgsnio atrodo absurdiška naikinti savo vamzdynus“

Vokietijos saugumo ekspertas Johannesas Petersas įtaria, kad dėl žalos Baltijos jūros dujotiekiams „Nord Stream 1“ ir „Nord Stream 2“ atsakinga Rusijos valstybė.

Viena galimų dujotiekių sabotavimo priežasčių yra ta, kad žiemą „vis dar nepaliestu dujotiekiu „Nord Stream 2“ gali būti pasinaudota siekiant padidinti spaudimą Vokietijai.<br>nord-stream2.com nuotr.
Viena galimų dujotiekių sabotavimo priežasčių yra ta, kad žiemą „vis dar nepaliestu dujotiekiu „Nord Stream 2“ gali būti pasinaudota siekiant padidinti spaudimą Vokietijai.<br>nord-stream2.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 29, 2022, 12:56 PM

„Žinoma, iš pirmo žvilgsnio atrodo absurdiška naikinti savo vamzdynus“, – visuomeniniam transliuotojui ARD sakė Kylio universiteto Saugumo politikos instituto (ISPK) ekspertas. Tačiau priežastys, dėl kurių taip elgiamasi, yra noras pasiųsti „stiprų signalą“ Europai, ypač Vokietijai ir Lenkijai, kad tas pats gali būti padaryta vamzdynams, kur kas svarbesniems garantuojant saugų tiekimą.

„Taigi nebūkite tokie tikri, kad esate gerai pasirengę ir galite apsieiti be mūsų dujų“, – galimą Rusijos žinią Vakarų valstybėms aiškino J.Petersas.

Kita galima dujotiekių sabotavimo priežastis yra ta, kad žiemą „vis dar nepaliestu dujotiekiu „Nord Stream 2“ gali būti pasinaudota siekiant padidinti spaudimą Vokietijai, pavyzdžiui, jei dėl aukštų dujų kainų padidėtų vidaus politinis spaudimas vyriausybei“. Tada Rusija vėl galėtų pasiūlyti tiekti dujas nepažeistu dujotiekiu.

Vis dėlto būtų nemenkų kliūčių: visas „Nord Stream 2“ projektas buvo atidėtas vasario mėnesį dėl Rusijos invazijos į Ukrainą; kad jis pradėtų veikti, Vokietija turėtų „atsisakyti Vakarų taikomų sankcijų režimo“, sakė J.Petersas.

Jis taip pat paneigė gana plačiai paplitusią sąmokslo teoriją, kad nuotėkius suorganizavo JAV, siekdamos „neleisti Europai grįžti prie rusiškų dujų šaltą žiemą“.

Kremlius trečiadienį kaip „kvailus ir absurdiškus“ paneigė įtarimus, kad dujotiekius sugadino Rusija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.