Nuo karo bėgantys rusai Minske sukėlė nuomos kainas – jos pašoko akimirksniu, o rasti laisvą būstą sudėtinga

Rusijoje paskelbus mobilizaciją, prie sienų susidarė didžiulės eilės – žmonės bėgo į kaimynines šalis, įskaitant Baltarusiją, kad išvengtų šaukimo į karą Ukrainoje. Neįmanoma pasakyti, kiek rusų pasirinko Baltarusiją. Tačiau vien iš to, kad beveik visi Minske nuomojami butai užimti ir užsakyti kelioms savaitėms į priekį, galima spėti, kad jų yra daug.

 Minskas.<br> Bassoul/pixabay.com nuotr.
 Minskas.<br> Bassoul/pixabay.com nuotr.
Minskas.<br>Bassoul/pixabay.com nuotr.
Minskas.<br>Bassoul/pixabay.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 1, 2022, 1:17 PM

Vienas nuomotojų „Zerkalo“ pasakojo, kad būstą nuomojasi rusai vyrai iš Rusijos, o dėl išaugusios paklausos butų kainos pakilo 30 proc.

Svetlana (vardas pakeistas) Baltarusijos sostinėje turi keletą butų, kurių dalį nuomoja dienai. Pasak jos, dabar Minske labai sunku išsinuomoti butą vienai dienai – beveik visi būstai užimti arba rezervuoti kelioms artimiausioms savaitėms. Be to, visi butai turi klientų, nepriklausomai nuo to, kokiame rajone jie yra.

„Šiandien daugiausia mūsų nuomininkai yra vyrai iš Rusijos. Kai kurie būstą nuomojasi kelioms dienoms ar savaitei, kai kurie – iš karto mėnesiui. Jie lieka čia, kad galėtų ramiai pagalvoti, ką daryti toliau. Daugelis teiraujasi apie galimybę pratęsti nuomos sutartį“, – „Zerkalo“ pasakojo Svetlana.

Moteris teigė, kad dabar rusams užsisakyti butą sunkiau nei anksčiau, nes Rusijai ir Baltarusijai nutrauktas „Airbnb“ ir „Booking“, populiarių nuomos portalų, paslaugų teikimas.

Trumpalaikės butų nuomos rinkoje kainos staiga šoktelėjo į viršų. Tačiau Svetlana sako, kad tai jokiu būdu nereiškia, jog su rusais blogai elgiamasi ir iš jų pelnomasi. Esą taip yra todėl, kad būstų šeimininkai pasinaudoja proga uždirbti, ypač po ilgos pertraukos dėl koronaviruso apribojimų.

„Aš ir mano kolegos nejaučiame neapykantos rusams, nė vienas iš mūsų nuomininkams nesakome: „Kadangi esate rusas, jums nenuomosiu“. Matau, kad žmonės pas mus atvyksta pasimetę, jie bėga iš savo šalies su kukliu turtu, tarsi būtų per gaisrą iššokę iš namų. Tai įvairių profesijų žmonės: verslininkai, vadovai, IT specialistai ir kiti. Dauguma jų nepritaria karui Ukrainoje. Pavyzdžiui, iš 30 nuomininkų, kurie mane aplankė nuo mobilizacijos pradžios, tik du pritaria Rusijos valdžios institucijų veiksmams“, – pasakojo moteris.

Kadangi būsto paklausa viršija pasiūlą, nuomos kainos išaugo apie 30 proc. Ar nuomos kainos toliau kils, Svetlana nėra tikra. Tačiau daugelis „Zerkalo“ kalbintų nuomotojų, nors dar neseniai ketino nuomoti savo nekilnojamąjį turtą ilgam laikui, perėjo prie trumpalaikės nuomos.

Be to, skelbimuose nurodytos kainos yra keliasdešimčia rublių mažesnės, nei prašoma iš tiesų.

Kai kurie nuomotojai nurodo, kad būstą išsinuomavus bent savaitei, galima tikėtis nuolaidos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.