Energetikus gelbės valstybė: meta krūvas pinigų išpirkti nuostolingai dirbančias įmones

Brangiausia verslo pagalbai operacija nuo 2008-ųjų krizės laikų. Taip Vokietijoje vadinamas šios šalies valdžios sprendimas nacionalizuoti energetikos įmonę „Uniper“.

Dujos.<br>cang hai/Pexels nuotr
Dujos.<br>cang hai/Pexels nuotr
„Uniper“ vadovas K.D.Maubachui gaus daug mažesnį atlyginimą.<br>„Scanpix“ nuotr.
„Uniper“ vadovas K.D.Maubachui gaus daug mažesnį atlyginimą.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 3, 2022, 6:29 AM

Berlynas nusprendė mesti krūvą pinigų, kad išpirktų nuostolingai dirbančią „Uniper“.

Jau nutarta, kad iš Suomijos valstybės kontroliuojamos kompanijos „Fortum“ bus perimtos šios įmonės akcijos ir po to Vokietijos valstybė turės jų 98,5 proc.

Kaina. Kartu bus perimtos ir kredito linijos, kurias „Fortum“ buvo suteikusi „Uniper“. Tai atsieis maždaug 8 mlrd. eurų.

Taip pat įmonei bus reikalinga dar tokio pat dydžio kredito linija. Turint galvoje tai, kad jau anksčiau Berlynas buvo suteikęs energetikos kompanijai 13 mlrd. eurų paramą, valstybei ši gelbėjimo operacija kainuos mažiausiai 29 mlrd. eurų.

Nuostoliai. „Uniper“, anksčiau pirkusi dujas iš „Gazprom“, su sunkumais susidūrė šiais metais, kai Rusija smarkiai apribojo jų tiekimą.

Kadangi vokiečių kompanijos klientai pačioje Vokietijoje – daugiausia stambios pramonės ir komunalinės įmonės, siekiant įvykdyti įsipareigojimus ir joms toliau tiekti dujas tenka jas brangiai pirkti biržoje ir pardavinėti nuostolingai.

Skelbiama, kad „Uniper“ nuostoliai kasdien siekia daugiau nei 100 mln. eurų. Tačiau ji yra pernelyg svarbi, kad būtų paskelbtas bankrotas.

Juolab kad ši kompanija dalyvauja statant pirmąjį Vokietijoje suskystintųjų gamtinių dujų terminalą Vilhelmshafene. Taip pat ji valdo dujų saugyklas Vokietijoje, Austrijoje ir Didžiojoje Britanijoje.

Verslas. „Uniper“ taip pat priklauso daugiau nei 100 hidroelektrinių Vokietijoje ir 76 – Švedijoje. Toje šalyje vokiečių kompanija turi ir dvi atomines bei vieną dujų elektrinę.

Tiesa, su „Fortum“ sutarta, kad suomiai bus pirmieji eilėje, jeigu verslą Švedijoje būtų sumanyta parduoti.

Tiesa, ties praraja atsidūrusi įmonė turi ir pelningą verslą, tiktai jis – Rusijoje. Ten veikia antrinė bendrovė „Unipro“, kuri valdo tris dujų ir dvi anglių elektrines. Per pusę metų Rusijoje buvo uždirbta visai nemenkai pelno – 193 mln. eurų.

Bėda, kad vokiečiai niekaip šių pinigų negali susigrąžinti, – mokėjimo operacijos neįmanomos dėl Europos Sąjungos Rusijai paskelbtų sankcijų. Baiminamasi, kad ši antrinė įmonė gali būti išvis prarasta.

„Rusijos vyriausybė gali įvesti savo sankcijas arba pakeisti įstatymus, kurie nulemtų „Unipro“ nusavinimą“, – teigiama „Uniper“ ataskaitoje.

Vadovai. Kai „Uniper“ bus oficialiai nacionalizuota, įmonės vadovybė greičiausiai neteks riebių priedų, kurie buvo numatyti už ilgalaikius pasiekimus.

Pavyzdžiui, generalinis direktorius Klausas Dieteris Maubachas praėjusiais metais gavo 951 tūkst. eurų algos, tačiau su premijomis jam buvo pervesta iš viso per 2 mln. eurų. Iki 2023 metų pabaigos jo premijos irgi turėjo būti panašios.

Tačiau akivaizdu, kad tokių pinigų įmonės vadovybė nebegaus. Juolab kad vokiečiai ir anksčiau elgėsi gana griežtai: kai 2008 metų krizės metu buvo išgelbėtas bankas „Commerzbank“, jo vadovybei atlyginimai ir kitos išmokos buvo apkarpytos iki 500 tūkst. eurų per metus vienam asmeniui.

Skaičiai ir faktai

„Uniper“, kurios būstinė yra Diuseldorfe, veikia daugiau nei 40 pasaulio šalių. Kompanijoje dirba apie 11,5 tūkst. žmonių.

2021 finansiniais metais įmonės apyvarta siekė 164 mlrd. eurų, veiklos pelnas – 1,2 mlrd. eurų. Tačiau šįmet per pirmąjį pusmetį veiklos nuostolis sudarė net 12,3 mlrd. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.