Lukas Baškys: nestabiliu laikotarpiu apyvartines lėšas verslas užsitikrina ne vien paskolomis

Smulkus ir vidutinis verslas apyvartinėms lėšoms užtikrinti vis dažniau renkasi faktoringo arba išankstinio sąskaitų apmokėjimo, paslaugą. Šoktelėjęs susidomėjimas greičiausiai buvo nulemtas ne tik nestabilios ekonominės situacijos, bet ir augančio verslininkų finansinio raštingumo.

„SME Finance“ Europos plėtros vadovas Lukas Baškys
„SME Finance“ Europos plėtros vadovas Lukas Baškys
Daugiau nuotraukų (1)

„SME Finance“ Europos plėtros vadovas Lukas Baškys

Oct 6, 2022, 1:43 PM

Lietuvos banko duomenimis, faktoringo portfelis bankuose šiais metais pasiekė 736,5 mln. Eur ir palyginus su pernai, šoktelėjo maždaug 47 proc. Pastebime, kad dažna įmonė jau dirba su stambiais pirkėjais iš užsienio, todėl vis paprasčiau gauna sąskaitų finansavimo su draudimu paslaugą.

Galvos skausmą už sąskaitų apmokėjimą perleidžia partneriams

Bet apie viską nuo pradžių. Faktoringas – tai įmonės išrašytų sąskaitų apmokėjimas anksčiau numatyto termino, arba kitaip – sąskaitų finansavimas. Pinigus už pateiktas prekes ar paslaugas įmonė gauna iš karto, nelaukdama sutarto atsiskaitymo datos. Gautinų sumų finansavimas grindžiamas piniginio reikalavimo perleidimu faktoringo įmonei.

Didžiausias šios paslaugos privalumas tas, kad sąskaitos yra iš karto konvertuojamos į pinigus, užuot laukus 30–120 dienų, kol jas apmokės trečioji šalis. Taip pat, naudojantis draustu faktoringu, klientas neturi jaudintis dėl pirkėjų finansinės situacijos: vėluojant atsiskaityti su kredito įstaiga, įsipareigojimą padengia gautinų sumų draudimas. Įprastai bendrovės finansų partneris perima ir sąskaitų administravimą, tad dėl vėluojančių mokėjimų verslas taip pat gali nesukti galvos.

Finansuojama sąskaitų suma nustatoma individualiai, įvertinus besikreipiančios bendrovės poreikius. Dažniausiai finansuoti siūlomą sumą apsprendžia draudimo bendrovių nustatytas nemokumo draudimo limitas.

Norint gauti, teks atlikti namų darbus

Faktoringo paslaugos kredito rizikos vertinimas yra paprastesnis negu kitų finansinių produktų, tad papildomai verslas gali gauti ir kitas finansines paslaugas. Vis dėlto, prieš priimdami sprendimą finansuoti sąskaitas, vertiname ne tik pirkėjo riziką, bet ir patį pardavėją. Jeigu pastarasis turi aukštą kredito riziką, finansavimas gali būti nesuteikiamas, tad klientų finansinė drausmė svarbi kaip ir bet kurio kito finansavimo produkto atveju. Galbūt jau teiravotės šios paslaugos, tačiau atsakymas buvo neigiamas?

Kreipkitės į kelias draudimo bendroves arba į finansų partnerį, kuris turi tokią galimybę. Papildomai, galima teirautis faktoringo su regresu. Alternatyvūs finansuotojai šią paslaugą teikia su „Invegos“ garantija. Paslaugos privalumas toks, kad pardavėjas gali pats pasirinkti, kokių pirkėjų sąskaitos bus finansuojamos, neatsižvelgiant į draudimo limitus. Kita vertus, atsiskaitymo rizika nugula ant paties pardavėjo. Bet kuriuo atveju, pirmiausia verta pasitarti su finansų partneriu dėl geriausių galimybių verslui.

Kartais susiduriama su situacija, kad su šia paslauga gali nesutikti pirkėjas, kadangi jam tenka mokėti į faktoringo bendrovės sąskaitą. Kai kurie pirkėjai nemėgsta griežtos kontrolės (faktorizuotos sąskaitos apmokėjimo terminai yra griežtai sekami faktoringo bendrovės, kuri siunčia priminimus esant vėlavimams), todėl atsisako sutikti su faktoringu, nors tiekėjas to ir prašo. Tokiu atveju verslui lieka alternatyva rinktis uždarą faktoringą arba sąskaitų finansavimą be pirkėjo sutikimo. Dėl didesnės rizikos, šiam sprendimui gali prireikti kliento užstato.

Faktoringas išties gali palengvinti kasdienę verslo veiklą, tačiau būtina išsiaiškinti jo niuansus. Lygiai taip pat svarbu nenuleisti rankų, jeigu iš karto gavote neigiamą atsakymą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.