V. Putinui – dūris peiliu į nugarą: žadama dvigubinti dujų tiekimą į Europą TANAP dujotiekiu

„Transadrijos“ (TANAP) dujotiekiu, jungiančiu Azerbaidžaną ir Turkijos vakarinę sieną, bus padvigubintas dujų tiekimas, rašo unian.net. Azerbaidžanas planuoja iki 2022 metų pabaigos Europos Sąjungai (ES) patiekti 30 proc. daugiau gamtinių dujų negu pernai.

TANAP dujotiekis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
TANAP dujotiekis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
V.Putinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
V.Putinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 7, 2022, 2:32 PM, atnaujinta Oct 7, 2022, 4:59 PM

Apie tai pareiškė Turkijos energetikos ir gamtos išteklių ministras Fatih Dionmez šalies dienraščiui „Hürriyet“.

Jis taip pat pažymėjo, kad Turkija galės pasinaudoti kai kuriais papildomais pumpuojamų dujų kiekiais.

Pasak Azerbaidžano prezidento Ilhamo Aliyevo, kurį cituoja „Deutsche Welle“, „dėl dabartinės geopolitinės padėties pasaulyje smarkiai padidėjo“ Azerbaidžano išteklių „paklausa“.

„Remdamiesi su Europos Sąjungos pasirašytu memorandumu, planuojame dujų eksportą į Europą per kelerius ateinančius metus padidinti mažiausiai dukart. Taigi, jei pernai eksportas sudarė 9 mlrd. kubinių metrų, tuomet 2027 metais jis sieks mažiausiai 18 mlrd. kubinių metrų, o gal bus dar didesnis“, – pareiškė I. Aliyevas.

Anot jo, šalis pradeda eksploatuoti naujus dujų telkinius, taip pat bus padidinta gavyba jau eksploatuojamuose telkiniuose.

„Azerbaidžane tuo pat metu naudojant atsinaujinančiuosius energijos šaltinius, atsiras didelės gamtinių dujų atsargos“, – pažymėjo jis.

Be dujų, Baku į Europą toliau eksportuos naftą ir elektros energiją, pridūrė prezidentas.

„Azerbaidžanas taps labai svarbiu strateginiu Europos energetikos partneriu, ir ne tik Europos, bet ir viso pasaulio“, – mano I. Aliyevas.

Baku žada iki metų pabaigos ES patiekti 12 mlrd. kubų dujų

Azerbaidžano energetikos ministerija anksčiau skelbė, kad bendras tiekimas Europai 2022 metais sieks 12 mlrd. kubinių metrų.

Be Azerbaidžano, dujų tiekimą ES planuoja didinti Izraelis.

Pasak Izraelio premjero Yairo Lapido, šalis Europos Sąjungai galės patiekti apie 10 proc. kiekio, kurį Europa gavo iš Rusijos 2021 metais.

ES persiorientuoja į naujus tiekėjus

Europos dujų rinka šiuo metu išgyvena esminius pokyčius. Dėl Rusijos invazijos į Ukrainą ir virtinės sankcijų, kurias Maskvai paskelbė Vakarų šalys, dujų tiekimas Europai gerokai sumažėjo.

Todėl ES šalys persiorientuoja į naujus tiekėjus Europoje, Azijoje ir Amerikoje.

Taip pat imamasi įvairių kitų priemonių, pavyzdžiui, didinamas suskystintų gamtinių dujų (SGD) naudojimas, namų ūkiai ir verslas skatinami taupyti dujas ir kt.

TANAP dujotiekis nutiestas per Azerbaidžaną, Sakartvelą ir Turkiją, kur jungiasi su Transadrijos dujotiekiu (TAP). Juo dujos bus tiekiamos Graikijai, Albanijai ir Italijai.

Pagal susitarimus su ES Azerbaidžanas planuoja iki 2027 m. padvigubinti dujų eksportą į Europą.

Šiuo tikslu buvo surengtos konsultacijos dėl „Trasadrijos“ dujotiekio plėtros iki 32 mlrd. kubinių metrų dujų per metus ir „Transadrijos“ dujotiekio (TAP) plėtros iki 20 mlrd. kubinių metrų dujų per metus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.