Recesija Rusijoje smogs ne taip skaudžiai, kaip galvota – nuo ekonomikos smukimo gelbėja naftos eksportas

Dėl naftos eksporto ir gana stabilios vidaus paklausos recesija Rusijoje bus ne tokia gili, kaip buvo manyta anksčiau, rodo antradienį paskelbtos naujausios Tarptautinio valiutos fondo (TVF) prognozės.

Rusija.<br>Pixabay.com nuotr.
Rusija.<br>Pixabay.com nuotr.
Nafta.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nafta.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-10-12 08:17

Nors antrąjį ketvirtį, palyginti su tuo pat laikotarpiu pernai, Rusijos ekonomika, Fondo skaičiavimais, susitraukė 21,8 proc., dabar prognozuojama, kad per visus šiuos metus šalies bendrasis vidaus produktas (BVP) smuks tik 3,4 procento.

Dar birželį TVF Rusijai pranašavo 6 proc. metinį ekonomikos nuosmukį.

„Rusijos ekonomikos smukimas yra ne toks spartus kaip prognozuota anksčiau ir tai lemia naftos eksporto bei vidaus paklausos atsparumas, didesnė fiskalinės ir pinigų politikos parama bei atkurtas pasitikėjimas finansų sistema“, – rašoma TVF naujausioje Pasaulio ekonomikos apžvalgos ataskaitoje.

Nuo vasario 24 dienos, kai Maskva pradėjo invaziją į Ukrainą, Vakarai šaliai paskelbė daugybę ekonominių sankcijų.

Tačiau, nepaisant sankcijų, Rusija ir toliau sėkmingai eksportuoja naftą. Maža to, kerštaudama už paskelbtas baudžiamąsias priemones, Maskva nutraukė didžiąją dalį gamtinių dujų eksporto į Europą.

Vakarų šalims kol kas taip ir nepavyko visiškai atsikratyti priklausomybės nuo rusiškos naftos.

TVF aiškino, kad Europos ir JAV įmonėms sumažinus iš Rusijos perkamus naftos kiekius, Maskva nukreipė eksportą į Kiniją ir Indiją, kurioms savo „juodąjį auksą“ siūlo su nuolaida.

Be to, siekdama apsaugoti savo ekonomiką, Rusija paskelbė atsakomąsias sankcijas ir ėmėsi įvairių finansinių bei pinigų politikos priemonių, pavyzdžiui, nustatė griežtų apribojimų valiutos keitimo operacijoms, kad būtų išvengta rublio kurso kritimo.

Remiantis naujausiomis TVF prognozėmis, 2023 metais Rusijos ekonomika smuks 2,3 proc., nors dar liepą Fondas prognozavo didesnį – 3,5 proc. – nuosmukį.

Tuo metu Ukrainos ekonomikos raidos prognozės yra itin niūrios: TVF skaičiavimais, šalies BVP dėl Rusijos invazijos poveikio šiemet susitrauks net 35 procentais. 2023 metų prognozių Ukrainai kol kas nėra.

Karas „Europoje sukėlė rimtą energetinę krizę, kuri smarkiai didina pragyvenimo išlaidas ir trukdo ekonominei veiklai“, pažymėjo TVF.

„Žvelgiant plačiau, konfliktas taip pat paskatino maisto kainų kilimą pasaulio rinkose..., sukėlęs didelių sunkumų mažas pajamas gaunantiems namų ūkiams visame pasaulyje, o ypač skurdesnėse šalyse“, – pridūrė Fondas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.