Gamtinių dujų kainų Europoje nepakėlė ir „Nord Stream“ dujotiekio sprogimas – tai kalba apie svarbų lūžį

„D.Medvedevas (Dmitrijus Medvedevas, Rusijos Saugumo tarybos pirmininko pavaduotojas – red. past.), prieš užsukdamas „Nord Stream“ dujų kranelį Europai, pareiškė, kad gamtinių dujų kainos Europoje išaugs iki apie 500 eurų/MWh*. Tačiau, didžiam D.Medvedevo nusivylimui ir mūsų džiaugsmui, dujų kainos Europoje ne išaugo, o sumažėjo nuo 339 eurų/MWh iki 146 euro/MWh (žr. grafiką)“, – feisbuke rašo banko „Luminor“ ekonomistas Žygimantas Mauricas.

Ž.Mauricas atkreipia dėmesį, kad gamtinių dujų kainų Europoje nepakėlė ir „Nord Stream“ dujotiekio sprogimas.<br> Lrytas.lt fotomontažas
Ž.Mauricas atkreipia dėmesį, kad gamtinių dujų kainų Europoje nepakėlė ir „Nord Stream“ dujotiekio sprogimas.<br> Lrytas.lt fotomontažas
Gamtinių dujų kainų Europoje nepakėlė ir „Nord Stream“ dujotiekio sprogimas.<br>nord-stream2.com nuotr.
Gamtinių dujų kainų Europoje nepakėlė ir „Nord Stream“ dujotiekio sprogimas.<br>nord-stream2.com nuotr.
Ž.Mauricas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ž.Mauricas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 14, 2022, 3:15 PM

Jis atkreipia dėmesį, kad gamtinių dujų kainų Europoje nepakėlė ir „Nord Stream“ dujotiekio sprogimas, o tai sufleruoja, kad Europos gamtinių dujų rinka didžia dalimi išsivadavo nuo Rusijos priklausomybės.

„Kitaip tariant, Putinas (Vladimiras Putinas, Rusijos prezidentas – red. past.) ir Medvedevas dabar gali sukinėti dujų kranelį kiek tik širdis geidžia, bet Europai nuo to nebus nei šilta nei šalta.

Matyt, supratęs, kad prarado pagrindinį energetinio karo prieš Europą ginklą, Putinas desperatiškai pradėjo siūlyti Europai keistas idėjas: ar tai būtų dujų tiekimas nesprogusiu „Nord Stream II“ dujotiekiu (Vokietija atmetė šį pasiūlymą**), ar tai būtų naujo „dujų centro“ kūrimas Turkijoje („dujų centro“ Turkijoje atsiradimo tikimybė nėra didelė, nes jo pastatymui reikėtų didelių investicijų, o statybos truktų keletą metų – ar atsirastų norinčiųjų/galinčių investuoti, turint omenyje, kad rizika yra labai didelė, pvz., Prancūzija jau pakomentavo, kad tokio centro atsiradimas būtų beprasmiškas, nes Europa bet kuriuo atveju nebepirks iš Rusijos dujų***), tačiau šių idėjų įgyvendinimas galėtų nebent sumažinti dujų kainą Europoje“, – rašė ekonomistas.

Anot Ž.Maurico, šiuo metu didžiausia grėsmė Europai būtų šalta žiema, kuri padidintų gamtinių dujų poreikį ir ištuštintų gamtinių dujų saugyklas (jas be rusiškų dujų būtų sunku užpildyti prieš 2023–2024 m. žiemą). Visgi, jei žiema bus šilta, dujų kainos Europoje turėtų mažėti toliau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.