M. Majauskas netiki, kad po pusmečio bus aplinkybių peržiūrėti PVM įstatymo projektą

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas tvirtina, kad procedūra, kuomet 2023 m. liepą būtų galima svarstyti pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatos pratęsimą maitinimo, kultūros, poilsio ir sporto paslaugoms bei atlikėjams, sunkiai įmanoma. Pasak jo, praėjus tokiam laikotarpiui viskas būtų jau tik Vyriausybės, nebe Seimo rankose.

M.Majauskas.<br>D.Umbraso nuotr.
M.Majauskas.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 18, 2022, 12:23 PM

„Nėra tokios lengvos procedūros, dar pusmečiui pratęsti PVM lengvatą. Dabar teikiamas PVM įstatymo projektas ir Seimas jį gali koreguoti. Po pusės metų nebus jokio įstatymo projekto ir neretai Vyriausybės išvados užtrunka ir metus laiko, todėl netikiu, kad bus aplinkybės peržiūrėti PVM įstatymo projektą po pusmečio“, – portalui „15min.lt“ teigė M.Majauskas.

Politikas tvirtino, kad tokiu atveju peržiūrėjimas yra Vyriausybės rankose ir jai neišreiškus noro peržiūrėti lengvatos pratęsimo, Seimas savo iniciatyva tokio sprendimo priimti negalės.

„Jeigu Vyriausybė nenorės, ji PVM lengvatos pratęsimo neteiks ir Seimas savo iniciatyva negalės priimti tokio sprendimo. Šioje situacijoje, jeigu mes priimame tik pusmečiui, galime susitaikyti su tuo, kad jis ir liks tik pusmečiui, nes Vyriausybės nuostata yra, kad turi būti tik pusmečiui“, – tvirtino parlamentaras.

Planuojami 60 mln. eurų surinkti nebus

M.Majauskas mano, kad PVM lengvatai maitinimo, kultūros, poilsio ir sporto paslaugoms bei atlikėjams pasibaigus birželio pabaigoje ir grįžus prie seno PVM tarifo, Finansų ministerijos planuojami 60 mln. eurų surinkti nebus. Pasak jo, tokie skaičiai neatitinka „gyvenimo realybės“.

„Atkreipsiu dėmesį, kad Finansų ministerija planuoja biudžetą, kuris bus apie 20 mlrd. eurų apimties, šiuo atveju mes kalbame apie 60 mln. eurų – tai, ką deklaruoja ministerija. Tačiau, mano giliu įsitikinimu, planuojami 60 mln., kuriuos numano Finansų ministerija surinkti padidinus mokesčius viduryje smulkiam verslui, nebus surinkti. Tie skaičiai neatitinka gyvenimo realybės“, – portalui „15min.lt“ teigė M.Majauskas.

Politikas aiškina, kad sumažinus mokesčio tarifą, pardavimo pajamos išauga, o jeigu tarifas bus padidintas, pardavimai sumažės ir pajamos nebus surinktos.

„Mano giliu įsitikinimu, PVM lengvata ilgesniam laikotarpiui reikšmingos įtakos pajamų surinkimui neturės. Net jeigu pažiūrėtume apskritai sumokėtus mokesčius maitinimo sektoriui ar kultūros, sporto renginių sektoriui ir lygintume 2019–2022 m., tai pastebime, jog, net ir dvigubai sumažinus PVM tarifą, bendrai surinkti mokesčiai sumažėjo neženkliai, maždaug tarp 5–8 proc., priklausomai nuo sektoriaus. Taigi, jeigu mes padvigubinsime PVM tarifą ateinančių metų viduryje, tai tikėtina, kad tiesiog nesurinksime tų pajamų“, – sakė Seimo narys.

„Mano supratimu, Vyriausybė turėtų dar kartą atidžiai įsivertinti tas pajamas ir, atkreipsiu dėmesį, yra maždaug 1 mlrd. eurų apimties paramos verslui paketas ir aš net neabejoju, kad ten keliasdešimt milijonų gali įsiterpti“, – pridūrė jis.

Parlamentaro manymu, smulkiam verslui didinti mokesčius ekonominio sunkmečiu būtų neišmintinga. M.Majausko giliu įsitikinimu, smulkiam verslui reikėtų nustatyti mokesčius tokius, kokius jis pats būtų pasiruošęs sumokėti.

„Matėme, kad sumažinus PVM tarifą maitinimo, kultūros, sporto renginių sektoriui, praktiškai per naktį pardavimai išaugo maždaug 48 proc. tarp 2021 m. birželio ir liepos mėnesių, pokytis pardavimų yra maždaug 50 proc., išaugo gyventojų pajamų mokesčio surinkimas, sukuriama pridėtine vertė ir tą galima paaiškinti tik verslo išsiskaidrinimu“, – aiškino BFK pirmininkas.

„Nustatę mažesnius mokesčius matome, kad verslas skaidrinasi ir, man atrodo, kad būtent kalbant apie smulkų verslą, turėtume eiti tuo keliu“, – pridėjo jis.

Naujienų agentūra ELTA primena, kad praeitą savaitę Seimo plenariniame posėdyje po pateikimo pritarta Vyriausybės inicijuotoms pataisoms, kuriomis siūloma neribotam laikui taikyti PVM lengvatą apgyvendinimo paslaugų įmonėms, o iki 2023 m. birželio 30 d. ją pratęsti maitinimo, kultūros, poilsio ir sporto paslaugoms, atlikėjams.

Tačiau, Seimas taip pat po pateikimo pritarė alternatyviam Laisvės frakcijos narių Vytauto Mitalo ir Ievos Pakarklytės siūlymui pratęsti PVM lengvatą maitinimo paslaugoms dar metams.

Taip pat praėjusią savaitę grupė Seimo narių registravo įstatymo projektą, kuriuo siekiama neterminuotai pratęsti lengvatinio 9 proc. PVM taikymą maitinimo paslaugoms. Projekte siūloma taikyti 9 proc. PVM tarifą visų rūšių meno ir kultūros įstaigų, meno ir kultūros renginių, sporto renginių, sporto klubų lankymui bei 9 procentų PVM tarifo taikymą atlikėjų teikiamoms atlikimo paslaugoms.

Tarp įstatymo projektą registravusių Seimo narių yra ir Tėvynės Sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nariai Mykolas Majauskas, Kazys Starkevičius, Mindaugas Skritulskas ir Antanas Čepononis.

Tuo metu konservatorių partijos Prezidiumas ketvirtadienį įpareigojo TS-LKD frakciją Seime palaikyti tik Vyriausybės parengtą Valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių patvirtinimo įstatymo projektą, neteikti ir nepalaikyti su Ministrų kabinetu nesuderintų pasiūlymų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.