Verdant diskusijoms dėl Vilniaus Kalėdų eglės, baiminasi, kad miestui teks mokėti už teisinius ginčus ir liks be puošmenos

Kilus pasipiktinimo bangai 230 tūkst. eurų Kalėdų eglei ketinusi ištaškyti savivaldybė mažina apsukas, o meras pažadėjo pigesnę eglę. Kaip į tai reaguos šventės rengėjai, kurie leidžia šventėms paskirtus pinigus?

Remigijus Šimašius staiga suskydo ir paprašė sostinės gyventojų išsakyti nuomonę, kokią Kalėdų eglę jie norėtų matyti.<br>Lrytas.lt koliažas
Remigijus Šimašius staiga suskydo ir paprašė sostinės gyventojų išsakyti nuomonę, kokią Kalėdų eglę jie norėtų matyti.<br>Lrytas.lt koliažas
Kalėdų eglė Vilniuje.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Kalėdų eglė Vilniuje.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Kalėdų eglė Vilniuje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kalėdų eglė Vilniuje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kalėdų eglė Vilniuje.<br>T.Bauro nuotr.
Kalėdų eglė Vilniuje.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2022-10-18 08:56, atnaujinta 2022-10-20 12:23

Net dėl svarbių miestui reikalų su vilniečiais niekada nesitariantis meras Remigijus Šimašius staiga suskydo ir paprašė sostinės gyventojų išsakyti nuomonę, kokią Kalėdų eglę jie norėtų matyti.

Tačiau pripažinęs, kad Kalėdų eglės konkursas ir paslaugų pirkimas jau įvykęs, meras siekia išlikti švarus, pareiškęs, jog jis apie tam skiriamą beveik ketvirtį milijono eurų sužinojęs per vėlai.

Tuo metu opozicija kelia svarbiausią klausimą: kodėl tokia sąmata išvis atsirado ir buvo tęsiama švaistūniška politika? Juo labiau kad dėl jos miestas gali dar kartą nukentėti, jeigu Kalėdų eglę turėjusios puošti įmonės pradės teisminius ginčus. Už juos miestui teks sumokėti, o Kalėdų eglės nebus.

Aktyviai reagavo visuomenė

Kalbėdamas Žinių radijo laidoje savivaldybės tarybos narys Žilvinas Šilgalis, atstovaujantis demokratų partijos "Vardan Lietuvos" frakcijai pasidžiaugė bent tuo, kad po kilusios pasipiktinimo bangos bus įmanoma sutaupyti nors kiek lėšų: „Įvertinus kontekstą, tokios prabangios Kalėdos visuomenės būtų nesuprastos.“

Jis teigiamai vertino tai, kad paskelbus apie Kalėdų eglei numatytas lėšas visuomenė labai aktyviai reagavo ir privertė valdžią ieškoti racionalesnių sprendimų. Jis praėjusiame tarybos posėdyje taip pat mėgino klausti, kas vyksta, tačiau visi valdantieji tylėjo.

Gali priminti ir netesybas

„Dabar valdžia aiškina, kad reikia keisti Kalėdų švenčių programą. Bet klausimas vienas: kodėl tokia programa atsirado? Paprastai yra susitariama dėl tam tikrų pirkimų ir sumų, kurių negalima viršyti. Šiuo atveju konkursas buvo paskelbtas net neįvardijus galimos didžiausios lėšų sumos“, – stebėjosi Ž.Šilgalis.

Jis įspėjo: kai yra pasirašyta sutartis dėl Kalėdų eglės, kita pusė gali priminti apie patirtas išlaidas ir netesybas. Taip gali prasidėti teisminiai ginčai, kurie taip pat kainuos.

„Gali atsitikti taip, kad ir eglės nebus, ir pinigai bus išleisti. Tai būtų pats prasčiausias scenarijus“, – teigė opozicijos politikas.

Jo nuomone, Vilniaus valdžia, pirkdama Kalėdų eglės puošybos paslaugas, nekontroliavo sprendimo: „Nesuprantu, kaip yra vadovaujama miestui, jeigu tokie dalykai nesužiūrimi, o paskui reikia trauktis nuo savo sprendimų, juos keisti.“

Pradėjo žavėtis kuklumu

Paklaustas, ar sutinka, kad Kalėdų eglė Vilniuje buvo turistų traukos šaltinis ir jo dabar Lietuvos sostinė gali netekti, Ž.Šilgalis sakė manąs priešingai: „Turistai tikrai nevažiuoja į Vilnių vien tam, kad pamatytų Kalėdų eglę. O kuklumas šiuo atveju daug labiau žavi ir galbūt net padidins turistų srautą.“

Ž.Šilgalis nesutiko ir su R.Šimašiaus pasiūlymu likusius nuo Kalėdų eglės pinigus skirti Ukrainai.

Anot jo, Vilniuje yra pakankamai spręstinų klausimų: „Man keista girdėti paaiškinimus, kad dar vasaros pradžioje buvo konkursas. Juk žinome, kada prasidėjo karas. Ir apie energetikos krizę jau buvo kalbama seniai. Valdžia visada nori rasti pasiteisinimą ir visada jį randa, bet kiek jis racionalus?“

Visi atsakymai – migloti

Kitas Žinių radijo laidos pašnekovas Vilniaus kultūros centro vadovas Paulius Jurgutis apie planuojamą keisti Kalėdų švenčių programą kalbėjo miglotai: „Konsultacijos vyksta, persvarstomos galimybės. Tai pirmiausia politiniai sprendimai, o toliau bus žiūrima, kur galima racionaliau ir taupiau naudoti lėšas.“

Jis ramino, kad paslaugų teikėjai dar tik kuria projektą, o savivaldybė lėšų neišleido.

Į klausimą, ar žino, kaip buvo priimtas daug diskusijų sukėlęs sprendimas dėl Kalėdų eglės, P.Jurgutis taip pat nieko konkretaus neatsakė.

„Manau, kad aktualijos turėjo įtakos pozicijai, kuri pasikeitė. Pirkimas buvo įvykdytas vasaros pradžioje, kai energetikos krizę, karo eigą dar buvo sunku prognozuoti“, – kartojo jis.

Meras kratėsi atsakomybės

Kritikos banga privertė socialinio tinklo paskyroje pasisakyti ir R.Šimašių. Bet išsisukdamas nuo atsakomybės jis kvietė vilniečius pasitarti, kiek Kalėdoms reikia lempučių ir kiek pinigų dera išleisti.

„Aš asmeniškai visada esu už tai, kad miestas šviestų, trauktų išeiti į gatvę. Kalėdų eglė Vilniuje jau ne vienus metus traukė ne tiktai vilniečius, bet ir užsieniečius. Man nepatinka tik tai, kad eglutės Lietuvoje virto savotiškomis lenktynėmis, kieno geresnė ir gražesnė“, – aiškino R.Šimašius, pats Vilnių įtraukęs į tokias lenktynes.

Jo žodžiais, yra gera proga tai sustabdyti. Kalėdos – jauki šventė ir reikia grįžti prie paprastesnio jaukumo.

„Ačiū Dievui, mieste reikalus sprendžia ne tik meras, o daugeliui miestiečių visada patikdavo didesnė, vis labiau šviečianti eglė. Tuo keliu nueita ir šiemet“, – dar kartą nusiplaudamas rankas kartojo R.Šimašius.

Savaime suprantama, eglė pabrango, o čia dar Vilniaus 700 metų jubiliejus ant slenksčio.

Pinigus jau pradėjo leisti

Vis dėlto meras manąs, kad atėjo laikas miesto ambiciją ir drąsą parodyti kitaip, papuošiant pačią kukliausią Kalėdų eglę arba tiesiog pernykštę.

„O likę pinigai tikrai gali būti panaudoti ar padėti Ukrainai kovoti ir nesušalti žiemą“, – pridūrė jis.

Bet meras, priminęs, kad konkursas jau įvyko, sutartis pasirašyta, skirtingai nei P.Jurgutis, tikino, kad pinigai jau leidžiami pirminėms idėjoms realizuoti.

R.Šimašius apie tai esą sužinojo šiek tiek vėliau, nei būtų norėjęs, bet tai dabar nesvarbu: „Vis dar turime galimybę pasukti darnesniu ir nuosaikesniu keliu. Kalbėsiu ir tarsiuosi su tarybos nariais, ar jiems tinka toks planas. Kalbuosi su Kalėdų eglutės rengėjais, kad gal jų išleistus pinigus galima kompensuoti ir tą jau impozantišką eglutę (daug kam, nebūtinai man, tokios patinka) pastatyti kitais metais.“

Bet merui svarbiausia ne Kalėdų eglės aukštis.

„Mes galime ginčytis iki negalėjimo dėl to, bet nepamirškime, kad tik numušime koncentraciją nuo to, kas šiuo metu svarbiausia, – pagalba Ukrainai. Pasitarkime, bet nesusipykime“, – savo žinutėje kvietė R.Šimašius.

Ketvirtadienį R.Šimašius paskelbė: eglė atpigo iki 190 tūkst. eurų.

Mieste bus papuošta tik viena eglė Katedros aikštėje. Trimatės Kalėdų pasakos ant Katedros sienos nebus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.