O. Scholzas: dėl dujų kainų ribojimo susitarti tik ES šalims neužteks

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas ketvirtadienį pareiškė, kad siūloma Europos Sąjungos dujų kainų riba, kuria siekiama sumažinti sparčiai augančias energijos sąnaudas, gali būti veiksminga tik glaudžiai bendradarbiaujant su ES nepriklausančiomis šalimis, pavyzdžiui, Pietų Korėja ir Japonija.

27 bloko narės jau kelis mėnesius ginčijasi, kaip geriausiai mažinti išaugusias namų ūkių ir įmonių sąskaitas už šildymą artėjant žiemos šalčiams.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
27 bloko narės jau kelis mėnesius ginčijasi, kaip geriausiai mažinti išaugusias namų ūkių ir įmonių sąskaitas už šildymą artėjant žiemos šalčiams.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
O.Scholzas.<br>dpa/picture-alliance/Scanpix nuotr.
O.Scholzas.<br>dpa/picture-alliance/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 20, 2022, 11:53 AM

„Nustatant viršutinę kainų ribą kyla rizika, kad gamintojai tada pardavinės savo dujas kitur, ir mes, europiečiai, galiausiai turėsime ne daugiau, o mažiau dujų, – sakė O. Scholzas įstatymų leidėjams prieš ES aukščiausiojo lygio susitikimą šia prieštaringai vertinama tema. – Todėl ES turi glaudžiai derinti savo veiksmus su kitais dujų vartotojais, pavyzdžiui, Japonija ir [Pietų] Korėja, kad nekonkuruotume tarpusavyje.“

27 bloko narės jau kelis mėnesius ginčijasi, kaip geriausiai mažinti išaugusias namų ūkių ir įmonių sąskaitas už šildymą artėjant žiemos šalčiams.

Tokios šalys kaip Italija aktyviai siekia, kad kainos būtų greitai ir ryžtingai apribotos, tačiau susidūrė su Vokietijos, didžiausios Europos ekonomikos, pasipriešinimu, kuri baiminasi, kad blokas atsidurs nepalankioje konkurencinėje padėtyje.

Rusijos sprendimas nutraukti dujų tiekimą dujotiekiu „Nord Stream 1“ smarkiai paveikė Vokietiją, todėl šalis skubiai ieško alternatyvių tiekimo šaltinių.

O. Scholzo vyriausybė iš dalies kompensavo trūkumą importuodama daugiau suskystintųjų gamtinių dujų (SGD), tačiau ji vis dažniau piktinasi didelėmis kainomis, kurias taiko kai kurie sąjungininkai.

Ekonomikos ministras Robertas Habeckas neseniai apkaltino JAV, kad šios už tiekiamas SGD prašo „astronominių kainų“.

O. Scholzas užsiminė apie tą patį nepasitenkinimą, kai sakė esąs „įsitikinęs“, kad „tokios šalys kaip JAV, Kanada ar Norvegija, kurios solidarizuojasi su mumis palaikant Ukrainą, yra suinteresuotos užtikrinti, kad energija Europoje netaptų neįperkama“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.