Už per brangias prekes – suėmimai: kas vyksta Baltarusijoje A. Lukašenkai uždraudus kelti kainas?

„Baltarusijos ekonomika atsigauna dėl žemės ūkio, gamybos, telekomunikacijų pramonės“, – rašoma vastybinės Baltarusijos naujienų agentūros portale „Belta“. Tačiau nepriklausomi šaltiniai byloja ką kita: šią šalį kankina infliacija, dėl kylančių kainų suiminėjami prekybos tinklų vadovai.

Baltarusijos diktatorius Aliaksandras Lukašenka sugalvojo neįprastą būdą kovoti su infliacija – jis tiesiog uždraudė kelti kainas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Baltarusijos diktatorius Aliaksandras Lukašenka sugalvojo neįprastą būdą kovoti su infliacija – jis tiesiog uždraudė kelti kainas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 30, 2022, 5:01 PM, atnaujinta Oct 31, 2022, 10:11 AM

Uždraudė kelti kainas

Baltarusijos ekonomikos ministras Aleksandras Červjakovas trečiadienį skelbė, kad Baltarusijos ekonomika atsigauna dėl žemės ūkio, gamybos, telekomunikacijų pramonės, rašo nacionalinė Baltarusijos naujienų agentūra „Belta“. Pasak ministro, šalyje 20 proc. išaugo traktorių, kombainų, mikroschemos, buitinės technikos gamyba. Ekonomika esą stabili.

Kad Baltarusijos infliacija sumažėjo, aiškino ir Baltarusijos centrinio banko vadovas Pavelas Kallauras.

„Mūsų prognozės yra optimistinės. Tikimės, kad infliacija jau pasiekė aukščiausią tašką ir palaipsniui lėtės“, – P.Kallaurą cituoja „Belta“.

Vis dėlto nepriklausomos pasaulio žiniakslaidos priemonės skelbia visai kitą informaciją. Anot „Emerging Europe“, kartu su spėlionėmis, ar Baltarusija ims oficialiai siųsti savo karius į Ukrainą, šalyje daugėja ir ekonominių bėdų.

Anksčiau šį mėnesį Baltarusijos diktatorius Aliaksandras Lukašenka sugalvojo neįprastą būdą kovoti su infliacija – jis tiesiog uždraudė kelti kainas.

„Nuo šiandien bet koks kainų kėlimas yra draudžiamas“, – spalio 6 d. sakė jis.

Kaip įvertino diktatoriaus opozicija, toks žingsnis rodo, kad A. Lukašenka visiškai prarado kontrolę ir sukels tik dar daugiau ekonominių problemų.

Pasaulio Banko duomenimis, infliacija Baltarusijoje liepos mėnesį siekė 18,1 proc., o metų pabaigoje, prognozuojama, sieks 18,7 proc. Bankas prognozuoja, kad šalies ekonomika smuks 6,2 proc.

Pasak „Emerging Europe“, Baltarusijos ekonomika ėmė smukti jau po sankcijų, įvestų dėl suklastotų prezidento rinkimų. Be to, spalio 17 d. Pasaulio Bankas visas paskolas Baltarusijai pavertė neveiksniomis.

Dėl brangių prekių – ir suėmimai

Kaip rašo „Vecerniy Grodno“, Baltarusijos parduotuvių tinklo „Sosedi“ direktorius buvo patrauktas baudžiamojon atsakomybėn dėl pernelyg aukštų kainų.

Apie suėmimą pranešė Baltarusijos kontrolės komitetas. Jo teigimu, per auditą buvo nustatyta, kad „Sosedi“ direktorius, nors ir žinojo apie draudimą kelti mažmeninių prekių kainas, nesiėmė jokių priemonių tam vykdyti. Teigiama, kad nuo spalio 6 d. parduotuvių tinkle pabrango daugiau nei 65 prekės.

Dėl to direktoriui iškelta baudžiamoji byla.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.