A. Armonaitė norėjo pratęsti PVM lengvatą restoranas metams, tačiau ekonomistas prieštarauja: tai yra dideli pinigai

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė laikosi pozicijos, kad 9 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatą restoranams, sporto klubams ir renginių organizatoriams reiktų pratęsti ne pusmečiui, o metams.

SEB banko ekonomistas Tadas Povilauskas tvirtina, kad pasisakytų prieš PVM lengvatinio 9 proc. tarifo pratęsimą maitinimo sektoriui.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
SEB banko ekonomistas Tadas Povilauskas tvirtina, kad pasisakytų prieš PVM lengvatinio 9 proc. tarifo pratęsimą maitinimo sektoriui.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
T.Povilauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
T.Povilauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
A.Armonaitė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
A.Armonaitė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 31, 2022, 9:26 AM, atnaujinta Oct 31, 2022, 10:04 AM

Tą, anot politikės, ruošiant 2023 m. biudžetą siūlė jos vadovaujama Ekonomikos ir inovacijų ministerija (EIM), o biudžeto projekte numatytas variantas ją pratęsti iki kitų metų liepos yra kompromisinis.

„Prasidėjus biudžeto diskusijoms tai buvo mūsų pagalbos verslui paketo dalis ir matau prasmę tos lengvatos pratęsimo. Džiaugiuosi, kad Vyriausybė bent pusmečiui pratęsė, nes tokio plano iš pradžių nebuvo“, – pirmadienį LRT Radijui sakė A. Armonaitė.

„Matau prasmę šitą lengvatą pratęsti. Metams, turbūt, būtų buvę išmintingiau“, – kalbėjo ji.

Ministrė svarstė, kad jei biudžeto projekte būtų buvę numatyta būtent tai, didžiausia valdančioji partija Tėvynės Sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) galimai būtų išvengę nesutarimų partijos viduje, kilusių daliai jos narių nusprendus palaikyti pasiūlymą tokią lengvatą taikyti neterminuotai.

„Mūsų bazinis pasiūlymas, Laivės partijos, EIM buvo metams. Turiu tokia nuojautą, jei būtų pristatę biudžete metams lengvatos pratęsimą, visiems būtų truputį ramiau ir gal tų diskusijų, ar ją pratęsti ketveriems metams, ar amžinai, net ir nebūtų likę“, – teigė A. Armonaitė.

Konservatorių partijos prezidiumas dar spalio viduryje buvo įpareigojęs partijos frakciją Seime neteikti ir nepalaikyti su Vyriausybe nesuderintų pasiūlymų kitų metų valstybės biudžeto projektui.

Nepaisant to, Seimo Biudžeto ir finansų komitetas (BFK) pritarė įstatymo projektui, kuriuo siekiama neterminuotai pratęsti lengvatinio 9 proc. PVM taikymą maitinimo paslaugoms, visų rūšių meno ir kultūros įstaigų, meno ir kultūros renginių, sporto renginių, sporto klubų lankymui bei atlikėjų teikiamoms atlikimo paslaugoms.

Tarp projektą registravusių Seimo narių yra ir BFK pirmininkas Mykolas Majauskas, taip pat kiti TS-LKD frakcijos nariai – Kazys Starkevičius, Mindaugas Skritulskas ir Antanas Čepononis.

Praeitą savaitę priimtame TS-LKD priežiūros komiteto nutarime deklaruota aiški rekomendacija į ginčus dėl PVM lengvatų su Vyriausybe įsivėlusiam M. Majauskui atsiimti savo parašus po su šiais su Vyriausybe nesuderintais pasiūlymais. Kitu atveju, pažymima dokumente, konservatorių frakcijai būtų siūloma išsirinkti ir deleguoti naują BFK pirmininką, o pačiam politikui apleisti partijos gretas.

A. Armonaitė nesiryžo spręsti, ar valdančiosios koalicijos partneriai dėl tokių M. Majausko veiksmų turėtų politiką pašalinti iš BFK pirmininko posto arba pačios partijos.

„Kaip TS-LKD priiminėja sprendimus yra jų reikalas. Kitą vertus, ar reikia tikėtis, kad Seimo nariai biudžeto svarstymo procese neturės savo pasiūlymų – taip niekada nebuvo, jie visada jų turi ir tai yra natūralus politinis procesas“, – sakė A. Armonaitė.

„Teoriškai gal ir gali, čia reikėtų TS-LKD institucijų, kurios tuos išaiškinimus priėmė, paklausti. Negaliu komentuoti už juos, vidinių tos partijos procedūrų nežinau“, – teigė ji.

Nepritaria PVM lengvatos pratęsimui kavinėms

Tuo metu SEB banko ekonomistas Tadas Povilauskas tvirtina, kad pasisakytų prieš PVM lengvatinio 9 proc. tarifo pratęsimą maitinimo sektoriui. Pasak jo, tai kainuotų didelius pinigus ir kyla klausimas, ar reikia finansuoti sektorių, kur pinigus išleidžia vidutines ir aukštesnes pajamas gaunantys žmonės.

„Tie pinigai, jeigu tai yra pusmečiui, 60 milijonų eurų, metams yra 120 milijonų, tai yra dideli pinigai ir yra sektorių, kurie yra nuskriausti. Klausimas labiau iš Vyriausybės pusės tai, kad šis sektorius yra labiau vidutinių ir aukštesnių pajamų sektorius, kur žmonės išleidžia pinigus, tai ar tikrai reikia jį prafinansuoti?“, – pirmadienį „Žinių radijui“ teigė T. Povilauskas.

„Aš labiau būčiau prieš šios lengvatos pratęsimą apskritai ir žiūrėjimą per priemones, kaip konkrečiai padėti per energetikos kainų kompensavimą. Nepalaikyčiau šio Majausko pasiūlymo“, – pridūrė jis.

T. Povilauskas tvirtino, kad pratęsti PVM lengvatinį tarifą maisto, sporto ir kultūros sektoriams galbūt būtų logiška politiškai. Tačiau tada, anot jo, tą reikėtų daryti neterminuotam laikui ir negrįžti prie šio klausimo kas puse metų.

„Nebent, politiškai galbūt logiškiau būtų arba visiškai nepratęsti, arba padaryti lengvatą visam laikui. Mes suprantame, kad yra nemažai šalių kur yra ta lengvata, viskas tvarkoje, verslas irgi labai normalų klausimą kelia, kad kitur yra, viskas tvarkoje. Bet tada iš politinės pusės reikėtų arba patvirtinti visam laikui, arba prie šio klausimo negrįžti kas puse metų“, – sakė ekonomistas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.