Dalis lietuvių šiemet Kalėdas sutiks kukliau: išaugus kainoms yra priversti taupyti

Apklausa parodė, kad beveik kas antras lietuvis šiemet Kalėdas sutiks kukliau, mat dėl infliacijos ir išaugusių energijos kainų sumažėjo gyventojų perkamoji galia, teks pataupyti.

Beveik kas antras lietuvis šiemet Kalėdas sutiks kukliau.<br>M.Patašiaus nuotr.
Beveik kas antras lietuvis šiemet Kalėdas sutiks kukliau.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-11-07 16:40

Tokias tendencijas parodė prekybos tinklo „Rimi“ atlikta pirkėjų apklausa, kurioje dalyvavo apie 4,5 tūkstančio respondentų visoje Lietuvoje.

Paklausti, kaip, lyginant su praėjusių metų Kalėdomis, šiemet jie planuoja keisti kalėdinį biudžetą, 40 proc. apklaustųjų nurodė, kad šiemet Kalėdoms planuoja išleisti mažiau, 36 proc. jų atsakė, kad šventėms skirto biudžeto nemažins, o 14 proc. planuoja išleisti daugiau pinigų nei pernai.

Respondentų taip pat buvo paprašyta nurodyti, kas paskatino išlaidų pokytį, lyginant su praėjusiais metais. Daugiau kaip pusė – 51 proc. – apklaustųjų nurodė, kad padidinti išlaidas privertė išaugusi infliacija. Dar po 19 proc. respondentų kaip paskatą labiau taupyti kalėdiniu laikotarpiu įvardijo išaugusias energijos kainas ir kitas asmenines priežastis.

Tačiau „Rimi Lietuva“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva tikina, kad neišleisti krūvos pinigų galima ir besiruošiant Kalėdoms. Tam yra keli būdai: gali padėti ankstyvas pirkinių planavimas, įvairių nuolaidų paieška, privačios etiketės produkcija ir dažnesnis gaminimas namuose, pasidomint profesionalių virtuvės virtuozų – maisto technologų – sukurtais receptais.

„Svarbiausia yra tinkamai paskirstyti finansus ir nepirkti visų dovanų vienu metu. Pirkėjai gali ieškoti nuolaidų populiariausioms dovanų kategorijoms, pavyzdžiui, žaislams, kosmetikai ar knygoms jau dabar, o prieš pat Kalėdas išlaidas skirti maistui“, – teigė ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.