„Elering“ teigia „Inter RAO Lietuvai“ nemokanti nuo rugpjūčio, ši neatmeta teisminio ginčo

Rusijos energetikos milžinės „Inter RAO“ kontroliuojamos bankrutuojančios elektros tiekėjos „Inter RAO Lietuva“ bankroto administratoriui pareiškus, jog Baltijos šalys iš „Inter RAO Lietuvos“ toliau perka sistemai balansuoti skirtą energiją ir už tai moka, už trijų šalių operatorių mokėjimus atsakinga Estijos „Elering“ teigia juos sustabdžiusi nuo rugpjūčio.

Elektra.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Elektra.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 9, 2022, 5:40 PM

„Elering“ sustabdė mokėjimus „Inter RAO Lietuvai“ nuo rugpjūčio ir nuo to laiko negavo jokių mokėjimų iš „Litgrid“ ir AST (Latvijos „Augstsprieguma tikls“ – BNS)“, – BNS pranešė „Elering“.

Lietuvos „Litgrid“ trečiadienį pakartojo, jog Baltijos šalys nuo birželio elektros sistemą balansuoja savarankiškai, o mokėjimų „Inter RAO Lietuvai“ ji neatlieka nuo liepos.

„Nuo 2022 metų birželio mėnesio Baltijos šalys elektros sistemą balansuoja savarankiškai – bendromis pastangomis. Nuo to laiko „Litgrid“ jokių paslaugų iš „Inter RAO Lietuvos“ neperka ir nuo liepos mėnesio jokių mokėjimų nevykdo“, – trečiadienį pranešė „Litgrid“.

Pasak bendrovės, apie tai „Inter RAO Lietuvos“ bankroto administratorius buvo informuotas rugpjūčio 30 dieną.

„Litgrid“ dar birželio pradžioje pranešė, jog Baltijos šalių operatoriai nuo birželio 1 dienos atsisakė sistemai balansuoti skirtų techninių rusiškos energijos srautų ir sistemą balansuoja bendromis pajėgomis. Šią paslaugą Lietuvos, Latvijos ir Estijos įmonėms teikė tarpininkė „Inter RAO Lietuva“.

Tuo metu „Inter RAO Lietuvos“ administratorius Aurimas Valaitis šios savaitės pradžioje BNS teigė, jog Baltijos šalių operatoriai iš „Inter RAO Lietuvos“ toliau perka sistemai balansuoti skirtą energiją, tačiau jie deda visas pastangas, kad tie kiekiai būtų minimalūs bei pagrįsti techniniais tinklo parametrais.

Pasak jo, mokėjimus už paslaugą bendrovė gauna iš Estijos operatorės „Elering“, tačiau „Litgrid“ irgi yra sutarties šalis.

Vis dėlto trečiadienį A. Valaitis BNS teigė neatmetantis, jog paskutiniai mokėjimai iš operatorių galėjo būti gauti liepą ir rugpjūtį.

Anot jo, komentuodamas apie toliau iš „Inter RAO Lietuvos“ perkamą energiją jis turėjęs galvoje vis dar galiojančią sutartį, pagal kurią turi vykti mokėjimai „nustatyta tvarka ir terminais“.

„Aš sakiau remdamasis tuo, kad mokėjimai privalo būti vykdomi sutartyse nustatyta tvarka ir terminais. Mokėjimus privalo atlikti paslaugų pirkėjai – jie žino, kada jie turi sumokėti“, – BNS trečiadienį sakė A. Valaitis.

„Konkrečiai šiandien aš negaliu pasakyti, kada sueina kokie mokėjimo terminai, bet kad prievolė apmokėti už jiems (sistemų operatoriams – BNS) išrašytas sąskaitas yra, tai faktas“, – sakė jis.

Įmonės administratorius neatmetė, jog Baltijos šalių įmonėms nemokant už balansavimo paslaugas gali būti kreiptasi į teismą.

„Jeigu yra nevykdomos prievolės, tai atitinkamai yra ginčas, o jeigu ir nepavyktų išspręsti ginčo neteisminiu arba derybų būdu, tada prašytume teismo pagalbos, teismo įsikišimo“, – BNS teigė A. Valaitis.

Tiek jis, tiek BNS šaltiniai anksčiau patvirtino, 2014 metais pasirašyta ir iki šių metų pabaigos galiojanti atsiskaitymų už tarpsisteminį disbalansą sutartis su „Inter RAO Lietuva“ birželio pradžioje nebuvo nutraukta, nes tai padaryti atsisakė Estijos operatorė. Tačiau, šaltinių teigimu, trijų šalių operatoriai nuo birželio nutarė nemokėti tarpininkei.

Vilniaus apygardos teismui spalio 24 dieną laikinai sustabdžius „Inter RAO Lietuvos“ bankroto procedūras, A. Valaitis BNS tuomet teigė, jog įmonės veikla tapo visiškai paralyžiuota. Bendrovė paprašė teismo leisti jai vykdyti dalį funkcijų, įskaitant einamuosius mokėjimus, ūkinę ir komercinę veiklą bei kitus būtinus veiksmus.

Teismo sprendimo laukta antradienį, tačiau bendrovės prašymo nagrinėjimas atidėtas iki lapkričio 14 dienos.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) kovo viduryje apribojo „Inter RAO Lietuvos“ galimybes atlikti bankų operacijas, o gegužę dėl sąsajų su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu buvo įšaldytos ne tik įmonės lėšos, bet ir akcijos.

Baltijos šalys gegužės 22-ąją sustabdė prekybą „Inter RAO Lietuvos“ tiekiama rusiška elektra, o Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) birželio pabaigoje panaikino jos elektros eksporto, importo bei nepriklausomo tiekėjo licencijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.