Geros žinios infliacijos fronte – Lietuvoje pagaliau pasiekėme piką

„Geros žinios infliacijos fronte, – feisbuke skelbia „Luminor“ banko ekonomistas Žygimantas Mauricas. – Lietuvoje infliacija pagaliau pasiekė savo piką: spalio mėn. metinė infliacija siekė 23,6 proc. ir buvo mažesnė nei rugsėjo mėn. 24,1 proc.“

2023 metais infliacija euro zonoje bus gerokai didesnė nei JAV.<br>G.Bitvinsko nuotr.
2023 metais infliacija euro zonoje bus gerokai didesnė nei JAV.<br>G.Bitvinsko nuotr.
M.Dubnikovas.<br>V.Skaraičio nuotr.
M.Dubnikovas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ž.Mauricas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ž.Mauricas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 11, 2022, 1:14 PM, atnaujinta Nov 11, 2022, 1:15 PM

Ten pat jis rašo, kad JAV infliacija spalį sumažėjo labiau nei tikėjosi rinkos – iki 7,7 proc. Infliacija JAV traukiasi jau trečią mėnesį iš eilės (birželį buvo pasiekusi 9,0 proc. piką) ir, tikėtina, jau kitų metų pabaigoje nukris žemiau 2 proc.

„Mažėjanti infliacija JAV stiprina euro kursą JAV dolerio atžvilgiu, o stipresnis euras, savo ruožtu, turėtų sumažinti infliacijos spaudimą ir euro zonoje. Mažėjanti infliacija JAV taip pat mažina recesijos tikimybę (akcijų rinkos pasitiko žemesnės infliacijos skaičius su džiaugsmu).

Tiesa, euro zonoje infliacija vis dar kyla dėl augančių energetinių išteklių ir maisto kainų, o taip pat susilpnėjusio euro. Šviesos tunelio gale dar nesimato, nes euro zonos šalys vis dar pila žibalą į skaisčiai liepsnojantį infliacijos laužą (šį kartą gelbėdamos savo ekonomikas nuo Rusijos sukelto energetinių kainų šuolio), tad infliacija euro zonoje išliks aukštesnė ilgesnį laiką (ECB gesina infliacijos laužą pildamas vandenį, o vyriausybės į kitą laužo pusę pila žibalą).

2023 metais infliacija euro zonoje bus gerokai didesnė nei JAV. Tikėtina, kad euro zonoje infliacija 2023 metais bus didesnė nei Lietuvoje, nes Lietuva prisiėmė didžiąją dalį energetinių kainų kilimo šoko jau šiais metais, kuomet nemaža dalis kitų euro zonos valstybių jį atidėjo ateičiai dirbtinai mažindamos energetinių išteklių kainas gyventojams (t.y. dali euro zonos valstybių ištiks Vengrijos likimas)“, – rašė Ž.Mauricas.

Į mažesnę nei laukta infliaciją JAV dėmesį atkreipė ir ekonomistas Marius Dubnikovas. Jis feisbuke minėjo, kad JAV duomenys reiškia, kad svarbiausia ekonomika pasaulyje demonstruoja naujas tendencijas.

„Tai reiškia, kad gali neprireikti didesnių palūkanų kėlimo, kas pažadino apetitą investuotojams ieškoti rizikingesnių investicijų.

Indeksas SP500 bando šturmuoti vėl 4000 punktų (dar prieš mėnesį buvo 10 proc. žemiau). Periodinis investavimas pasiteisina su kaupu, nes prieš mėnesį įdėtos lėšos jau turi neblogą pliusą.

Ir rytą žadina pranešimai, kad įdomių naujienų lauksime iš Chersono, o kažkaip atrodo, kad jų bus daug“, – komentavo ekonomistas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.