V. Čmilytė-Nielsen mano, kad ginčas dėl PVM per daug sureikšmintas: praeis diena ir pamiršime tą klausimą

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako, kad ginčas dėl pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatų yra pernelyg sureikšmintas ir neturėtų nulemti koalicijos ateities.

Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>V.Skaraičio nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milena Andrukaitytė

Nov 17, 2022, 10:53 AM

„Mano manymu, ne, kadangi tai šiek tiek ir dėl asmenybinių priežasčių klausimas atrodo svarbesnis, nei jis turėtų būti“, – ketvirtadienį žurnalistams į klausimą, ar ginčą tarp valdančiųjų įžiebęs PVM lengvatų klausimas gali turėti įtakos koalicijos stabilumui, atsakė parlamento vadovė.

Seimo pirmininkė teigė, kad didžiausias dėmesys turi būti skiriamas biudžeto projektui, o ne atskiram PVM lengvatų restoranams, kultūros, sporto paslaugoms klausimui.

„Mes turėtume kalbėti apie biudžetą, kuris yra geras, kuris atliepia praktiškai visų sluoksnių poreikius, ypač šiuo sudėtingu laikotarpiu, todėl aš sakyčiau, kad susikoncentravimas į PVM lengvatą, į vieną labai siaurą aspektą, yra šiek tiek dirbtinis. Aš prognozuočiau, kad praeis šiandiena, antradienis, ir mes pamiršime tą klausimą“, – pabrėžė V. Čmilytė-Nielsen.

Pasiūlymai dėl PVM lengvatų svarstant kitų metų biudžetą tapo nesutarimų valdančiojoje koalicijoje ašimi.

Konservatoriaus Mykolo Majausko vadovaujamas Biudžeto ir finansų komitetas (BFK) pritarė siūlymui dėl neterminuotos 9 proc. PVM lengvatos kultūros ir sporto renginiams, klubams bei atlikėjų (aktoriaus, dainininko, muzikanto, šokėjo) paslaugoms.

Premjerė Ingrida Šimonytė tuo tarpu teikė siūlymą lengvatinį 9 proc. PVM tarifą neterminuotai taikyti meno ir kultūros įstaigų bei renginių lankymui, elektroninėms knygoms bei elektroniniams neperiodiniams informaciniams leidiniams.

Tuo metu maitinimo paslaugoms, atlikėjams (aktoriams, dainininkams, muzikantams, šokėjams) bei sporto renginių ir klubų lankymui lengvata, anot Vyriausybės vadovės, turėtų būti taikoma laikinai – iki 2023 metų liepos. Konservatorių atstovo vadovaujamas BFK tuo tarpu lengvatą maitinimo paslaugoms siūlo taikyti ilgiau – metus.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų prezidiumas yra įpareigojęs frakcijos Seime narius neteikti biudžetui iniciatyvų, nederintų su Vyriausybe.

Premjerė yra sakiusi, kad balsavimas dėl kitų metų valstybės biudžeto priėmimo Seime parodys, ar Vyriausybė turi parlamento paramą.

Dėl lengvatinių PVM tarifų Seimas per svarstymą balsuos šį ketvirtadienį, o pakeitimų priėmimas numatytas kitą antradienį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.