Baltarusijos ekonomika toliau kenčia nuo sankcijų: stringa eksportas, verslą smaugia nauji mokesčiai

Baltarusijai skelbiantis apie padidėjusį eksportą ir užsienio investicijas, matyti, kad realybė yra kitokia. Šalies ekonomiką vis dar žemyn smukdo Europos Sąjungos ir JAV įvestos ekonominės sankcijos – dėl jų Baltarusijos eksportas sumažėjo 30 proc. Be to, ekonominės sutartys su Rusija vis labiau mažina Baltarusijos nepriklausomybę.

Aliaksandras Lukašenka.<br>AP/Scanpix nuotr.
Aliaksandras Lukašenka.<br>AP/Scanpix nuotr.
Baltarusijos ekonomiką vis dar žemyn smukdo Europos Sąjungos ir JAV įvestos ekonominės sankcijos.<br>M.Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Baltarusijos ekonomiką vis dar žemyn smukdo Europos Sąjungos ir JAV įvestos ekonominės sankcijos.<br>M.Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 22, 2022, 8:37 AM

Didžiausia investuotoja – Rusija

Nacionalinė Baltarusijos naujienų agentūra „Belta“ lapkritį skelbė apie milžiniškas užsienio investicijas į Baltarusijos rinką, eksporto patrigubėjimą. Rašoma, kad sausio–rugsėjo mėnesiais užsienio investuotojai į šalies ekonomiką įnešė 5,3 mlrd. dolerių.

Skelbiama, kad pagrindiniai investuotojai į Baltarusijos įmones buvo Rusijos Federacijos (50,4 proc. visų gaunamų investicijų), Kipro (17,7 proc.), Nyderlandų (5,2 proc.) komerciniai subjektai.

„Baltarusijos eksportas išaugo 1,6 karto. Šie pasiekimai atnešė šalies įmonių sunkų darbą nukreipiant eksportą į draugišką Rusiją. Solidžiai išaugo traktorių, sunkvežimių, elektroninių integrinių grandynų, metalurgijos ir maisto produktų pasiūla“, – pirmadienį sakė Baltarusijos ūkio viceministrė Alesia Abramenko.

Negana to, rašoma, kad per pastaruosius penkerius metus Baltarusijos televizorių, mikrobangų krosnelių gamyklos „Horizont“ eksportas patrigubėjo.

„Produktus tiekiame į 18 šalių, įskaitant, žinoma, Rusiją. Įvairias prekes siunčiame tiek į tolimas, tiek į kaimynines šalis, pavyzdžiui, į Armėniją, Mongoliją“, – šnekėjo gamyklos generalinis direktorius Jurijus Predko.

Tačiau panašu, kad viskas nėra taip tobula. Užsienio naujienų portalai rašo apie po Ukrainos invazijos įvestas Vakarų ekonomines sankcijas, kurios neleidžia Baltarusijos ekonomikai augti, apie šalies skolas, bendrą eksporto ir importo sumažėjimą, infliaciją.

Ekonomika neatsigauna po sankcijų

„Intellinews“ rašo, kad Vakarų taikomos sankcijos Baltarusijai trukdo pasiekti savo eksporto rinkas ir net gauti gyvybiškai svarbių produktų, o šalies politika smaugia privatų sektorių naujais mokesčiais.

Anot „Reuters“, dėl Vakarų sankcijų Baltarusija neteko mažiausiai 30 proc. eksporto. Sankcijos tiesiogiai paveikė 20 proc. Baltarusijos ekonomikos, per pirmąjį ketvirtį šalies BVP sumažėjo 2,3 proc.

Ypač gerai ekonominė Baltarusijos situacija matyti sprendžiant iš Baltarusijos įmonių prekių atsargų – jų sparčiai mažėja, nes gamintojų kainos šiemet smarkiai išaugo.

Pasak „Intellinews“, rudenį sumažėjo ir Baltarusijos prekybos su užsieniu apyvarta. Vien rugsėjį ji sumažėjo 4,8 proc. Po sankcijų drastiškai susitraukęs baltarusiškų prekių eksportas privertė šalį prekes tiekti daugiausia į Rusiją, Aziją ir Afriką. Tačiau taip išaugo gamybos ir logistikos grandinių kaina.

Vakarų sankcijos blokuoja 16–18 milijardų dolerių vertės Baltarusijos eksportą į ES, JAV, praneša „Reuters“.

„Dėl sankcijų beveik visas Baltarusijos eksportas į Europos Sąjungos šalis ir Šiaurės Ameriką buvo užblokuotas“, – sakė Baltarusijos ministras pirmininkas Romanas Golovčenka.

Lapkričio 9 d. Baltarusija su Rusija pasirašė tarpvalstybinį susitarimą dėl vienodų konkurencijos taisyklių. Sutartimis siekiama suderinti antimonopolinius teisės aktus tarp dviejų sąjungininkių.

Tai reiškia, kad Vakarų sankcijos ir karas Ukrainoje nepaliko Baltarusijai nieko kito, kaip tik derėtis su Rusija dėl lengvatinių transporto siuntų per Rusiją. Tad Kremlius Baltarusijos ekonomiką laiko gniaužtuose, o Baltarusija tiesiog priversta ir toliau bendradarbiauti su Rusija – tiek politiškai, tiek ekonomikai.

Negana to, sėkmingesniam eksportui bei importui trukdo ir nauji mokesčiai vidaus rinkoje, kainų reguliavimas. Nuo 2023 metų atsirasiantis mokestis privers baltarusiškas parduotuves mokėti mokesčius už bendradarbiavimą su savarankiškai dirbančiais amatininkais.

Be to, A.Lukašenkai uždraudus kelti kainas, o už to nepaisymą grasinant laisvės atėmimimu, smarkiai sumažėjo baltarusiškų įmonių pelnas. Keliuose šalies miestuose verslų savininkai net atsisakė eiti į darbą, teigia „Intellinews“.

Europos Sąjungos ir JAV įvestos ekonominės sankcijos kenkia ne tik Baltarusijos eksportui. Šalis dabar niekaip negali grąžini savo užsienio skolų, nes, pasak „CBS news“, Pasaulio bankas spalį Baltarusijai suteiktą 68 mln. paskolą paskelbė „neveiksnia“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.