Sureagavo ir Prezidentūra: D. Kreivio ir G. Norkūno elgesys kenkia žmonių pasitikėjimui valstybe

Prezidentūra antradienį pareiškė, kad žiniasklaidos paviešinta informacija apie D. Kreivio įmonės bei finansų viceministro G. Norkūno turimas ir nedeklaruotas ar laiku nedeklaruotas valstybės kontroliuojamos „Ignitis grupės“ akcijas kenkia žmonių pasitikėjimui valstybe.

G.Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
G.Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
D.Kreivys.<br>T.Bauro nuotr.
D.Kreivys.<br>T.Bauro nuotr.
D.Kreivys.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
D.Kreivys.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
A.Nekrošius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
A.Nekrošius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Nov 22, 2022, 2:20 PM, atnaujinta Nov 22, 2022, 4:34 PM

Pasak Prezidentūros, visuomenei neturi kilti nė mažiausių abejonių dėl pareigūnų privačių interesų poveikio jų sprendimams.

Prezidentūros teigimu, tai, jog bendrovę tiesiogiai kuruojantis finansų viceministras G. Norkūnas turi „Ignitis grupės“ akcijų ir to nebuvo tinkamai deklaravęs, yra labai rimtas reputacijos šešėlis Finansų ministerijai.

„Energetikos krizės kontekste tokio pobūdžio informacija yra labai rimtas reputacijos šešėlis Finansų ministerijai, valdančiai didžiausios valstybės kontroliuojamos bendrovės „Ignitis grupė“ akcijas. Net sukelta regimybė, kad neskaidriai veikiant gali būti piktnaudžiauta tarnyba ir galbūt pasipelnyta iš krizės, kenkia žmonių pasitikėjimui valstybe, kelia abejonių, ar valdžios įstaigos tarnauja žmonėms“, – rašoma BNS atsiųstame Prezidentūros komentare.

Pasak jo, „ši situacija privalo būti nedelsiant ištirta atsakingų institucijų, privalo būti atsakyti visi klausimai ir priimta atitinkama politinė atsakomybė“.

Komentuodama paviešintą faktą, jog „Ignitis grupės“ akcijų turi ir įmonė, susijusi su energetikos ministru D. Kreiviu, kuris šių sąsajų nedeklaravo, Prezidentūra nurodo, kad tai turi būti patikrinta ir įvertinta.

„Prieš skiriant D. Kreivį energetikos ministru jis užtikrino prezidentą, kad neturi plačių interesų energetikos sektoriuje, o tais atvejais, kai jų bus, juos deklaruos ir nusišalins nuo sprendimų priėmimo. LRT tyrimo informacija, kad su ministru susijusi bendrovė turi „Ignitis grupės“ akcijų, tačiau tai nėra deklaruota, turi būti patikrinta ir įvertinta“, – teigia Prezidentūra.

Seimo valstiečiai ragina ministrą D. Kreivį trauktis iš pareigų

Žiniasklaidai paskelbus, kad su energetikos ministru Dainiumi Kreiviu susijusi įmonė turi „Ignitis grupės“ akcijų, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) kreipėsi į valdančiuosius ir Prezidentą Gitaną Nausėdą, teigdami, jog jau gana tyčiotis iš Lietuvos žmonių ir laikas perkrauti Vyriausybę.

„Esant tokia įtemptai situacijai dėl energijos kainų, mūsų manymu, dėl už energetiką atsakingo ministro skaidrumo neturi kilti net menkiausios abejonės, o šiuo metu jų kyla ne viena. Ar gali būti skaidrūs politiko sprendimai, jei jie turi įtakos įmonės pelnui? Atsakymas vienareikšmiškas – ne. Todėl raginame ministrą kuo skubiau prisiimti atsakomybę ir pasitraukti iš užimamų pareigų“, – pranešime žiniasklaidai sako Seimo narys, šešėlinis energetikos ministras Arvydas Nekrošius.

Frakcijos seniūnė Aušrinė Norkienė teiraujasi konservatorių, ar jie patys kreipsis į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK), ar tą padaryti LVŽS.

„Mūsų manymu, skaidrumą deklaruojantys konservatoriai turi patys nedelsiant kreiptis į VTEK dėl D. Kreivio, o valdantieji turi kuo skubiau sėsti ir tartis, kaip jie perkraus Vyriausybę, nes problemos tik gilėja ir jų nesprendimas bei ignoravimas jau tampa pasityčiojimu tiek iš demokratinės sistemos, tiek iš Lietuvos žmonių, kurie turi didelių lūkesčių valdžiai“, – sako A. Norkienė.

Socialdemokratai kreipiasi į VTEK

Socialdemokratų partijos frakcijos nariai nusprendė kreiptis į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK), teigiama pranešime žiniasklaidai.

„Ministro ir viceministro nesiskaitymas su skaidrumo principais kelia nerimą. Šiandieniame kontekste, kai visuomenė itin jautriai reaguoja į viską, kas susiję su energetika, toks atsainus požiūris į galimo interesų konflikto deklaravimą, kokį demonstruoja ministras D. Kreivys ir viceministras G. Norkūnas, verčia klausti: gal norima išvengti viešumo, nuslėpti ką nors dar? Atrodo, ministras nepasimokė iš savo klaidų“, – pažymi LSDP frakcijos seniūnė Orinta Leiputė.

„Viceministro ryšys su energetikos bendrove yra tebesitęsiantis, akcijų jis nėra atsisakęs. [Prašome] pradėti tyrimą ir nustatyti, ar jis nepažeidė Lietuvos Respublikos viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymo“, – rašoma socialdemokratų kreipimesi į VTEK.

Socialdemokratai taip pat prašo ištirti ir ministro D. Kreivio interesų mazgą.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.