Seimas pritarė „laisviečių“ siūlymui taikyti lengvatinį PVM restoranams visus 2023-uosius: „už“ balsavo ir M. Majauskas Nutarta dėl lengvatos ir kitiems sektoriams

Seimas antradienį pritarė Laisvės partijos frakcijos siūlymui taikyti lengvatinį pridėtinės vertės mokesčio tarifą maitinimo sektoriui visus 2023 metus, o ne iki liepos, kaip siūlė Vyriausybė.

Seimas antradienį pritarė Laisvės partijos frakcijos siūlymui taikyti lengvatinį pridėtinės vertės mokesčio tarifą maitinimo sektoriui visus 2023 metus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Seimas antradienį pritarė Laisvės partijos frakcijos siūlymui taikyti lengvatinį pridėtinės vertės mokesčio tarifą maitinimo sektoriui visus 2023 metus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
M.Majauskas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
M.Majauskas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
G.Landsbergis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
G.Landsbergis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
V.Čmilytė-Nielsen<br>V.Skaraičio nuotr.
V.Čmilytė-Nielsen<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2022-11-22 12:36, atnaujinta 2022-11-22 18:37

Tokį sprendimą parlamentarai priėmė balsuodami dėl Laisvės frakcijos narių siūlymo.

Už „laisviečių“ pasiūlymą balsavo 70 Seimo narių, prieš buvo 38, o 23 susilaikė.

Už balsavo ir konservatoriai Mykolas Majauskas bei Mindaugas Skritulskas.

Tuo metu lengvatinis 9 proc. PVM tarifas sporto renginiams, klubams ir atlikėjams galios iki liepos.

Neterminuotai 9 proc. PVM bus taikomas apgyvendinimo, meno ir kultūros įstaigoms bei renginiams, elektroninėms knygoms ir neperiodiniams leidiniams, o 5 proc. PVM – kompensuojamiems specialiems medicinoje naudojamiems maisto produktams.

Seimas antradienį priėmė tai numatančias Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pataisas: už balsavo 94 Seimo nariai, prieš buvo 10, o susilaikė 27.

Tokioms PVM lengvatoms pritarė 13 konservatorių, tarp jų – Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas, taip pat visi balsavę opozicijos parlamentarai, o vienintelis susilaikė Lietuvos regionų frakcijai priklausantis Remigijus Žemaitaitis.

Balsuodami susilaikė 24 konservatoriai: Arvydas Anušauskas, Dalia Asanavičiūtė, Kazys Starkevičius, Antanas Čepononis, Justas Džiugelis, Aistė Gedvilienė, Jonas Gudauskas, Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, Mindaugas Lingė, Kęstutis Masiulis, Irena Haase, Dainius Kreivys, Stasys Šedbaras, Andrius Kupčinskas, Arvydas Pocius, Jurgita Sejonienė, Valdas Rakutis, Arūnas Valinskas, Andrius Navickas, Audrius Petrošius, Paulė Kuzmickienė, Vytautas Juozapaitis, Angelė Jakavonytė, Audronius Ažubalis, taip pat liberalas Juozas Baublys bei „valstietis“ Dainius Kepenis.

Prieš balsavo 10 konservatorių: Agnė Bilotaitė, Gintarė Skaistė, Andrius Vyšniauskas, Linas Slušnys, Gabrielius Landsbergis, Matas Maldeikis, Monika Navickienė, Žygimantas Pavilionis, Ingrida Šimonytė ir Jurgita Šiugždinienė.Balsavime nedalyvavo trys konservatoriai: Jurgis Razma, Edmundas Pupinis ir Kristijonas Bartoševičius.

Konservatoriaus Kęstučio Masiulio teigimu, po tokio balsavimo biudžete atsiranda daug „skylių“, kurios kainuos biudžetui, bet nepriėmus bus dar blogiau.

G. Landsbergis: rubikonas buvo peržengtas

Seimui pritarus dėl PVM pratęsimo visiems metams, konservatorių vadovas Gabrielius Landsbergis sako, kad „Rubikonas buvo peržengtas“ ir žada imtis „politinių žingsnių“.

„Sėsime, svarstysime dėl tolimesnių žingsnių politinių. Man atrodo, kad šiandien tam tikras, gal ir nelabai platus, bet Rubikonas buvo peržengtas“, – žurnalistams antradienį sakė G. Landsbergis.

Parlamentas antradienį pritarė „laisviečių“ siūlymui taikyti lengvatinį pridėtinės vertės mokesčio tarifą maitinimo sektoriui visus 2023 metus, o ne iki liepos, kaip siūlė Vyriausybė.

G. Landsbergis sakė, kad papildomos 65 mln. eurų išlaidų biudžete yra „didelė suma“, kuri galėjo būti panaudota kitoms reikmėms.

„To nebuvo padaryta, tie pinigai yra dabar tokiu būdu paskirstyti. Man taip pat yra apmaudu, kad koalicijos partneriai irgi neišgirdo. Dėl to, kad buvo diskusijos ir partijos, ir tarp partijų vadovybės, manėme, kad buvo rastas sutarimas“, – teigė konservatorių lyderis.

Seimo pirmininkė balsavimo dėl PVM lengvatos nesureikšmina

Parlamento pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen teigia sprendimo nesureikšminanti.

„Šiandieną Seimas apsisprendė taip, kaip apsisprendė. Aš to klausimo sprendimo stipriai nesureikšminimu, nors pati pasisakiau už kompromisinį variantą“, – žurnalistams antradienį sakė ji.

Ji pažymėjo, jog pritarimas tokiam siūlymui apie koalicijos situaciją daug nesako.

„Nemanau, kad kažką tai kalba jis ypatingai apie koaliciją. Sprendimas – priimtas, Seimas dėl jo apsisprendė, nuomonės frakcijoje išsiskyrė ir tiek. Judame toliau“, – teigė Seimo pirmininkė.

Premjerė Ingrida Šimonytė yra sakiusi, kad balsavimas dėl kitų metų valstybės biudžeto priėmimo Seime parodys, ar Vyriausybė turi parlamento paramą.

„Aš tikrai nenorėčiau komentuoti premjerės žodžių ar juos kažkaip interpretuoti. Aš pati tokių sulyginimų nesu dariusi“, – nurodė V. Čmilytė-Nielsen.

„Aš pati ne kartą esu sakiusi, kad šis klausimas pakankami siauras, pakankamai nišinis. Tiesą pasakius šiek tiek ir nepelnytai gavo tiek daug dėmesio. Čia matyt dėl tų tokių asmenybinių kovų“, – pridūrė ji.

V. Mitalas: Laisvės partijos siūlymas dėl PVM nebuvo netikėtas

Laisvės partijos siūlymas dėl PVM lengvatos maitinimo sektoriui pratęsimo nebuvo netikėtas, sako šios partijos narys, Seimo vicepirmininkas Vytautas Mitalas.

V. Mitalas sako nemanantis, kad koalicijai iškilo pavojus.

„Ne, nemanau, kad trupa“, – žurnalistams antradienį sakė Seimo vicepirmininkas.

„Apie mūsų sprendimą visi partneriai žinojo seniai. Tai nebuvo netikėta ir tikrai nebuvo sutarta, kad mes kažkaip neteiksime to pasiūlymo ar pateikus už jį nebalsuosime“, – teigė jis.

„Negaliu komentuoti kažką apie „Rubikoną“, jo dydį ar panašiai. Manau, kad su „Rubikono“ peržengimais reikia, tikrai, susitvarkyti labiau jų partijoje, o mūsų partija buvo nuosekli tuo klausimu ir lieka nuosekli“, – sakė V. Mitalas.

M. Skritulskas: mokesčių politika turi būti nustatoma metams, o ne mėnesiams

Seimo narys Mindaugas Skritulskas teigia, kad nors palaiko Vyriausybės poziciją daugelyje klausimų, tačiau jos pozicijai dėl pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatinio 9 proc. tarifo maitinimo sektoriui pritarti negali. Pasak jo, Vyriausybės planas, teikti lengvatas tik pusei metų nebūtų tvarus ir turėtų neigiamą poveikį ekonomikai.

„Aš esu nuoseklus ir iš esmės mano pozicija sutampa su Vyriausybės pozicija. Tik tais skirtumas tas, kad aš linkęs manyti, kad mokesčių politika turi būti tvari ir turi būti nustatoma ne mėnesiams, bet metams, bent jau, tam kad verslas galėtų planuoti savo veiklą, prognozuoti pajamas“, – Eltai teigė M. Skritulskas.

„Galiausiai tai padės išgelbėti darbo vietas, o tai reiškia, kad papildomi gyventojų pajamų mokesčiai, mažiau bus bedarbių, kas reikalauja pašalpų ir kompensacijų įvairių socialinių“, – pridūrė jis.

Seimo narys tvirtina, kad jaučiasi neįtikintas argumentų, kodėl lengvatos turėtų būti teikiamos vos pusės metų laikotarpiui.

„Sutikime, kad argumentai, neva tai yra nuolaida teikiama „McDonalds‘am“ ar kitam tokiam maistui, nėra visiškai pagrįstas argumentas, nes tada kyla pagrįstas klausimas, kodėl gi vis dėlto mes teikiame pusei metų, jeigu toks ydingas šis siūlymas yra. Kertasi su tam tikra logika sakyčiau“, – komentavo parlamentaras.

I. Šimonytė nedramatizuoja situacijos

Premjerė Ingrida Šimonytė sako nedramatizuojanti Seimo sprendimo pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatą maitinimo įstaigoms pratęsti ilgiau nei siūlė Vyriausybė, nors dėl to kitų metų biudžeto pajamos mažės beveik 60 mln. eurų.

Pasak premjerės, dėl to teks mažinti biudžeto išlaidas, bet tai nereiškia, kad biudžetas nebeturi vidinės logikos, o su siūlymą teikusiais ir parėmusiais koalicijos partneriais „bus ką aptarti pasibaigus sesijai“.

„Bus ką pasibaigus sesijai koalicijai aptarti, kaip ir visada, nes dar dveji metai dirbti, reikia kai kurias aktualijas ir kai kurias pamokas (aptarti). Aš retai ką dramatizuoju ir čia nelabai dramatizuoju“, – antradienį po biudžeto priėmimo žurnalistams sakė Vyriausybės vadovė.

Seimas antradienį priėmė 2023 metų valstybės biudžetą, o prieš tai Laisvės partijos siūlymu lengvatinį 9 proc. PVM tarifą maitinimo sektoriui pratęsė iki 2023 metų pabaigos, o ne pusmečiui, kaip planavo Vyriausybė.

„Nematau, kad Vyriausybė neturėtų paramos Seime ir tikrai PVM mokesčio lengvatos pratęsimas pusmečiui nėra tas klausimas, kuris man indikuotų, kad nėra paramos Seime“, – klausiama, ar toks balsavimas nerodo, kad Vyriausybė neturi paramos Seime, atsakė I. Šimonytė.

Ji taip pat teigė, kad siūlymą parėmusi opozicija „balsavo grynai oportunistiškai“, nes patys būdami Vyriausybėje analogiškam siūlymui nepritarė.

„Tai tik rodo, kiek žmonės tiki savo argumentų galia, o kiek tik nori papipirinti valdančiosios daugumos gyvenimą, bet tai tikrai nėra tas dalykas, dėl kurio sakyčiau, kad biudžetas visas sužlugo, nebeturi vidinės logikos, atsitiko kažkokie dalykai, kurie neatitaisomi“, – kalbėjo premjerė.

Anksčiau premjerė yra sakiusi, kad balsavimas dėl biudžeto priėmimo Seime parodys, ar Vyriausybė turi parlamento paramą, tačiau tai nebus balsavimas dėl pasitikėjimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.