BFK pritarė PVM lengvatos maitinimo sektoriui pratęsimui iki kitų metų pabaigos, bet G. Skaistė tam nepritaria

Antradienį Seimo Biudžeto ir finansų komitetas (BFK) pritarė Laisvės frakcijos narių Vytauto Mitalo, Ievos Pakarklytės ir Mariaus Matijošaičio siūlymui pratęsti lengvatinį 9 proc. PVM tarifą maitinimo sektoriui iki kitų metų pabaigos.

BFK pritarė Laisvės frakcijos narių Vytauto Mitalo, Ievos Pakarklytės ir Mariaus Matijošaičio siūlymui pratęsti lengvatinį 9 proc. PVM tarifą maitinimo sektoriui iki kitų metų pabaigos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
BFK pritarė Laisvės frakcijos narių Vytauto Mitalo, Ievos Pakarklytės ir Mariaus Matijošaičio siūlymui pratęsti lengvatinį 9 proc. PVM tarifą maitinimo sektoriui iki kitų metų pabaigos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
M.Majauskas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
M.Majauskas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 22, 2022, 8:58 AM, atnaujinta Nov 22, 2022, 11:03 AM

Už tokį pasiūlymą balsavo 8 BFK nariai, susilaikė 4.

Taip pat buvo pritarta Darbo frakcijos narių siūlymui lengvatinį PVM tarifą neterminuotai taikyti atlikėjų teikiamoms paslaugoms ir sporto renginių lankymui.

Šį pasiūlymą palaikė 7 BFK nariai, 5 susilaikė.

Abu siūlymus palaikė ir balsuoti už ragino BFK pirmininkas Mykolas Majauskas, dėl abiejų susilaikė konservatoriai Antanas Čepanonis, Justas Džiugelis, Matas Maldeikis ir liberalas Simonas Gentvilas. Darbo frakcijos pasiūlymo taip pat nepalaikė Laisvės frakcijos seniūnas Vytautas Mitalas.

Dėl šių pasiūlymų antradienį plenarinių posėdžių salėje apsispręs Seimas.

G. Skaistė tikisi, kad Seimas palaikys Vyriausybę dėl PVM lengvatos maitinimo verslui

Finansų ministrė Gintarė Skaistė tikisi, kad Seimas antradienį palaikys Vyriausybės siūlymą PVM lengvatą maitinimo įstaigoms pratęsti pusmečiui, o ne metams, kaip siūlo Biudžeto ir finansų komitetas.

„Vyriausybė siūlo jos nebepratęsti ir tikimės, kad Seimas palaikys šį sprendimą“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė G. Skaistė.

„BFK, kaip ir kiti komitetai, gali turėti savo poziciją, Vyriausybė savo siūlymą yra pateikusi, tai yra kompromisinis pasiūlymas“, – sakė G. Skaistė.

Anot jos, lengvatos turėtų būti taikomos tik sunkiausiais laikotarpiais, kai verslas yra apribotas ir kenčia nuo išorinių veiksnių, šiuo atveju, nuo sudėtingo šildymo sezono, kuris neužsitęs visus metus.

„Lengvatos turėtų baigtis metų viduryje, kada ir šildymo sezonas bus pasibaigęs. Galbūt aktyvesnis vartojimo sezonas bus prasidėjęs ir grįžti prie normalaus tarifo būtų lengviau, tačiau manome, kad yra aibė argumentų, kodėl šios lengvatos netūrėtų būti pratęstos. Tą patį sako ir tarptautinės organizacijos. Lietuvoje šiuo metu yra ir Pasaulio banko ekspertai ir Tarptautinio valiutos fondo misija ir EBPO, kurie visi sako, kad sektorinės lengvatos turėtų būti pabaigtos ir jos nėra prasmingos ir teisingos“, – antradienį Seime teigė G. Skaistė.

Ministrė taip pat pridėjo, kad Lietuvoje egzistuojanti sistema jau dabar užtikrina mažesnį maitinimo sektoriaus įmonių apmokestinimą, negu likusioje Europos Sąjungoje dėl Lietuvoje nesančio ryšio tarp lengvatų maistui ir maitinimo sektoriaus įmonėms.

„Taip pat matome, kad du trečdaliai naudos gavėjų ir sektoriaus įmonių ne tik, kad nemoka PVM, bet dėl tarifų skirtumo tą PVM susigrąžina. Tai reiškia, kad jie tiesiog nemoka kitų mokesčių, nes turi atskaitą nuo PVM ir tai nėra visai teisinga, nes kitose šalyse kur taikoma tarifų lengvata maitinimo sektoriui, ji yra derinama su lengvata maistui, kurios Lietuvoje nėra. Todėl, prie mūsų situacijos, tiesiog ta lengvata nėra korektiška ir nėra teisinga“, – tvirtino ji.

V. Mitalas ir R. Budbergytė palaiko PVM lengvatą maitinimo sektoriui metams

Opozicijos ir tokį pasiūlymą registravusių valdančiųjų atstovai įsitikinę, kad 9 proc. lengvatinis tarifas turėtų galioti dar metus, kadangi jis reikalingas verslui regionuose, yra efektyvi priemonė mažinti šešėlį.

Socialdemokratų frakcijos narė Rasa Budbergytė sako, kad gauti šią lengvatą dar metams apgyvendinimo įstaigos „nusipelnė“. Pasak jos, pratęsti ją ilgiau nei pusmečiui, kaip siūlo Vyriausybė, reiktų, kadangi sektoriaus įmonės yra sudėtingoje finansinėje padėtyje. Parlamentarė pabrėžia, kad lengvata reikalinga regionuose įsikūrusiam verslui.

„Kalbant apie maitinimo sektorių, tikrai labai iškyla didelis, abejotinas klausimas, ar teisingai ir Lietuvos bankas, ir Vyriausybė skaičiuoja, kad labai išaugo maitinimo sektoriaus pajamos, ir pamiršta, kad augimą lėmė kovidinės subsidijos, kurios buvo skirtos toms pajamoms augti. Be to, ir pats Lietuvos bankas yra paskelbęs ataskaitą apie padėtį ekonomikoje, kurioje yra jo pastebėjimas, kad maitinimo sektorius, ypač tas, kuris yra regionuose – juk tai ir maitinimas mokyklose – ten yra smukęs tas sektorius, jokiu būdu jis nėra išaugęs“, – antradienį žurnalistams sakė R. Budbergytė.

„Manau, kad jie tikrai yra nusipelnę, (…) Tai yra darbo vietos, ypatingai – darbo vietos regionuose“, – teigė ji.

V. Mitalo teigimu, įvedus minėtą lengvatą, sektoriuje sumažėjo šešėlis.

„Įvedus lengvatą šiam sektoriui tikrai padidėjo bendro sektoriaus apyvarta ir tai tikrai nėra paaiškinama tuo, kad visi staiga suplūdo į restoranus, kurių atsidarė daugiau. Tai paaiškinama tuo, kad šešėlis tam sektoriuje sumažėjo“, – žurnalistams komentavo Laisvės frakcijos seniūnas.

Dar jis akcentavo, kad dėl 9 proc. PVM tarifo į valstybės biudžetą maitinimo įstaigos sumokėjo 83 proc. daugiau gyventojų pajamų mokesčio (GPM). Dėl to, anot politiko biudžeto netekimai nebūtų tokie reikšmingi, kokius skaičiuoja Vyriausybė.

„Kai kalbame apie kitus metus, galime galvoti apie PVM netekimą pratęsus papildomą lengvatą, bet tikrai surinksime daugiau GPM, tai tikrai nekainuos valstybei tiek daug, kiek sako finansų ministrė. Tai tikrai padės išsaugoti nemažai darbo vietų, smulkaus verslo, kurio tame sektoriuje yra labai daug“, – teigė V. Mitalas.

ELTA primena, kad praeitą ketvirtadienį Seimas po svarstymo pritarė pridėtinės vertės mokesčio (PVM) įstatymo projektui, kuriuo numatomas lengvatinis 9 procentų PVM tarifas maitinimo, kultūros, sporto ir apgyvendinimo paslaugų sektoriams.

Projekte numatoma neribotam laikui taikyti PVM lengvatą apgyvendinimo paslaugų įmonėms, meno ir kultūros įstaigų lankymui, spausdintoms ir elektroninėms knygoms.

Tuo tarpu maitinimo įstaigoms, sporto klubams ir atlikėjų paslaugoms lengvatinis PVM tarifas numatomas taikyti tik pirmąjį kitų metų pusmetį, o medicininės paskirties maisto produktams, kai prekių įsigijimo išlaidos visiškai ar iš dalies kompensuojamos, taikomas 5 proc. PVM tarifas.

Įstatymo projektą palaikė 72, prieš balsavo 3, susilaikė 51 Seimo narys. Įstatymas priėmimo stadijoje į Seimą grįžti turėtų artimiausią antradienį.

Už įstatymo projektą pasisakęs BFK pirmininkas Mykolas Majauskas tvirtino, kad sprendimą dėl PVM lengvatos kultūros sektoriaus mato kaip didelį laimėjimą.

BFK pirmininkas taip pat tikino, kad pasiekimu galima įvardyti ir pritarimą premjerės siūlymui taikyti 9 proc. PVM tarifą maitinimo įstaigoms ir sporto klubams pirmąjį kitų metų pusmetį, apie ką Vyriausybė prieš kelis mėnesius nesvarstė.

Valdančioji TS-LKD partija yra itin griežtai sureagavusi į tai, kad diskusijų dėl biudžeto projekto kontekste BFK pirmininkas M. Majauskas buvo pateikęs su Vyriausybe nesuderintą iniciatyvą neterminuotai pratęsti lengvatinį 9 proc. PVM tarifą restoranams, viešbučiams, kultūros ir sporto veiklai.

Vyriausybė ir valdančiųjų konservatorių lyderiai tvirtina, kad finansinių išteklių M. Majausko siūlymui nėra. Maža to, pasak jų, su Vyriausybe nesuderinti sprendimai yra net pavojingi, įvertinus geopolitinę situaciją bei planuojamą 4,9 proc. nuo BVP biudžeto deficitą.

M. Majauskui nuo savo pasiūlymų neatsitraukiant, TS-LKD prezidiumas įpareigojo konservatorių frakciją Seime neteikti ir nepalaikyti su Vyriausybe nesuderintų pasiūlymų, o iš partijos priežiūros bei politikos komitetų pasigirdo ultimatumų. Kaip tvirtina minėtos partijos struktūros, jei nebus atsitraukta nuo nesuderintų iniciatyvų, M. Majauskui gresia netekti ne tik BFK pirmininko posto, bet ir narystės TS-LKD.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.