Didžiausioje „iPhone“ gamykloje Kinijoje kilo protestai – darbuotojai reikalauja: „Ginkite mūsų teises!“

Taivaniečių technologijų įmonei „Foxconn“ priklausančioje didžiulėje „iPhone“ gamykloje, esančioje Džengdžou mieste vidurio Kinijoje, trečiadienį kilo dideli protestai, matyti „Weibo“ ir „Twitter“ tinkluose pasklidusiuose vaizdo įrašuose.

Keli apsaugos darbuotojai, vilkintys apsauginiais drabužiais, spardė ant pagrindinio kelio gulintį darbininką, rodė vienas įrašas.<br>Lrytas.lt koliažas
Keli apsaugos darbuotojai, vilkintys apsauginiais drabužiais, spardė ant pagrindinio kelio gulintį darbininką, rodė vienas įrašas.<br>Lrytas.lt koliažas
„iPhone“ telefonų gamykla Kinijoje.<br>Chinatopix/Sanpix nuotr.
„iPhone“ telefonų gamykla Kinijoje.<br>Chinatopix/Sanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 23, 2022, 8:43 AM, atnaujinta Nov 23, 2022, 11:21 AM

Vaizdo įrašuose užfiksuota, kaip šimtai darbininkų dienos metu žygiuoja keliu, o prieš kai kuriuos iš jų stovi eilė žmonių su apsauginiais kostiumais nuo pavojingų medžiagų ir riaušių policija.

Kituose užfiksuota šimtai apsauginiais kostiumais vilkinčių žmonių, stovinčių ant kelio netoli, panašu, gamyklos gyvenamųjų pastatų, o asmuo, filmuojantis klipą iš gretimo daugiabučio namo, sako: „Vėl prasideda, nuo praėjusios nakties iki šio ryto“.

Keli apsaugos darbuotojai, vilkintys apsauginiais drabužiais, spardė ant pagrindinio kelio gulintį darbininką, rodė vienas įrašas.

Kitame tiesiogiai transliuotame vaizdo įraše buvo matyti, kaip dešimtys darbuotojų nakties metu susidūrė su policijos pareigūnų eile ir policijos automobiliu su mirksinčiomis šviesomis, šaukdami: „Ginkite mūsų teises! Ginkite mūsų teises!“

Vienas darbuotojas tempė metalinę užtvarą palei žemę, o fone, iš automobilio kylant dūmų debesims, buvo girdėti filmuojantįjį sakant: „Jie veržiasi į vidų! Dūmų bombos! Ašarinės dujos!“

Vienoje dieną darytoje nuotraukoje matėsi apanglėjusios vartų, matyt, sudegusių naktį, liekanos.

Iki trečiadienio vidurdienio „Weibo“ platformos grotažymė „Foxconn Riots“ buvo cenzūruota, tačiau kai kurie tekstiniai pranešimai, kuriuose buvo užsimenama apie didelio masto protestus „Foxconn“ gamykloje, išliko.

„Foxconn“, kurios oficialus pavadinimas yra „Hon Hai Precision Industry“, yra didžiausia pasaulyje elektronikos gamintoja, gaminanti kitų įmonių produkciją pagal užsakymus.

„Foxconn“ yra didžiausia Kinijos privačiojo sektoriaus darbdavė – visoje šalyje, maždaug 30-yje gamyklų ir mokslinių tyrimų institutų, dirba daugiau kaip milijonas žmonių.

Vienos didžiausių „Apple“ subrangovių „Foxconn“ gamykloje Džengdžou mieste pastaraisiais mėnesiais kilo COVID-19 susirgimų protrūkis, todėl bendrovė, siekdama suvaldyti virusą, uždarė didžiulį kompleksą.

Nuo tada ši gamykla, vadinama „iPhone City“ ir turinti apie 200 tūkst. darbuotojų, veikia „uždarojo ciklo“ principu.

Tuomet kinų socialinėje žiniasklaidoje pasirodė vaizdo įrašų, kaip darbuotojai palieka „Foxconn“ gamyklą.

Darbuotojai internete skundėsi prastomis sąlygomis ir turėjo darbuotojų miestelį palikti pėsčiomis, kad išvengtų kelionių apribojimų.

Džengdžou gamykla yra Taivano technologijų gigantės brangakmenis, gaminantis niekur kitur nematytus „iPhone“ telefonų kiekius.

Bendrovė neatsakė į naujienų agentūros AFP prašymą pakomentuoti neramumus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.