Šventinę Kalėdų nuotaiką kuria ir tradicinės puošmenos, ir senoviniai stikliniai žaisliukai

Didžiuosiuose miestuose jau žiba nuostabios žiemos puošmenos – įspūdingos Kalėdų eglės, o parduotuvės jau kurį laiką kviečia pagalvoti apie šventines dovanas, tad kiekvienas – ir didelis, ir mažas – jau gyvena švenčių laukimo nuotaika ir svarsto, kaip namus ir širdis papuošti ne tik dekoracijomis ir dovanomis, bet ir jaukumu, grožiu ir ramybe.

Advento vainikas.
Advento vainikas.
Kalėdinė kompozicija.
Kalėdinė kompozicija.
Kalėdinė kompozicija.
Kalėdinė kompozicija.
Stikliniai kalėdiniai žaisliukai.
Stikliniai kalėdiniai žaisliukai.
Daugiau nuotraukų (5)

Ema Vilčinskaitė

Nov 26, 2022, 9:00 AM

Ne vienas prašalaitis lapkričio pradžioje stebėjosi, kad vos užgesus Vėlinių žvakėms prekybos centrai jau ėmė puoštis Kalėdoms ir siūlyti kalėdines prekes.

Tad šiuo metu, gruodžiui beldžiantis į duris, šių puošmenų jau galime rasti visur, o internete knibžda pasiūlymų ne tik iš anksto namams užsisakyti žaliaskarę, bet ir keliauti į menininkų dirbtuves, kur su bendraminčiais bus galima nusipinti advento vainiką.

Ką jau kalbėti apie tuos, kurie su nekantrumu laukia advento pradžios dėl mažų dovanėlių, paslėptų už mini durelių ar mažyčiuose maišeliuose.

Kalėdas kviečia jau pavasarį

Pasak prekybos tinklo „Norfa“ vadybininkės Gerdos Pilkauskaitės, įvairiausias puošmenas, lempučių girliandas, eglučių žaisliukus ir kitas kalėdinės tematikos prekes ji su kolegomis užsako ankstyvą pavasarį.

Daugelis užsakymų į Lietuvą atvežama iš Kinijos, tad norint, kad jie laiku pasiektų parduotuvių lentynas, mat užtrunka ne tiktai gamyba, bet ir atvežimas, snausti nėra kada.

Todėl galvoti apie kitų metų Kalėdų tendencijas ar stilių jauna moteris pradeda kone iškart, kai baigiasi šventės.

„Analizuojame ką tik praūžusių švenčių apyvartą, žiūrime, ko buvome užsakę per daug, o ko prekyboje pritrūko, ką žmonės noriai pirko, kas buvo itin populiaru, o ko liko net po išpardavimų, kurie būna itin dideli po Naujųjų metų.

Kitų metų mados tendencijas stebime ir internete, užsienio spaudoje, įvairiuose tinklalapiuose. Didelę įtaką lietuviams daro ir socialiniuose tinkluose savo namuose papuoštas egles demonstruojantys žinomi žmonės, nuomonės formuotojai.

Be to, savo kitų metų naujienas pavasarį pristato ir gamintojai, tiekėjai – jie noriai siūlo tai, kuo pirkėjus bus galima nudžiuginti prieš šventes.

Tad ir šiemet, kaip ir ankstesniais metais, tikiu, kad pasistengę dar pavasarį, kalėdinių dekoracijų ir puošmenų galime pasiūlyti įvairiausio skonio pirkėjams“, – pasakojo Gerda.

Puošti namus pradeda gruodį

Parodyti pirkėjams kalėdines prekes „Norfos“ darbuotojai skuba jau lapkričio pradžioje, tačiau, pasak šios prekių grupės vadybininkės, aktyviausiai šias puošmenas ir dekoracijas žmonės perka gruodį, ypač likus savaitei ar dviem iki Kalėdų.

„Intensyviausia, didžiausia prekyba, kaip ir kasmet, manau, prasidės gruodžio viduryje. Artėjant šventėms daugelis nori atsinaujinti, stengiasi, kad jų namų puošmena Kalėdų eglutė nebūtų tokia pati kaip pernai.

Žaisliukų pardavimas rodo, kad vieni atnaujina visą namų asortimentą, kiti nusiperka keletą naujų detalių, ir namuose eglutės sušvinta naujai.

Pastebėjome, kad žmonės ir prieš metus rūpinasi savo kitų metų Kalėdų eglės grožiu, – šios prekės perkamos ir sausį, kai prabėgus šventėms paskelbiame itin didelius išpardavimus“, – pasakojo G.Pilkauskaitė.

Didžiuojasi stikliniais senove dvelkiančiais žaislais

Pasak „Norfos“ atstovės, lietuviai įsigyja ir namų dekoro elementų, ir stalo puošmenų, tačiau labiausiai perka Kalėdų eglutes ir jų puošmenas bei šviečiančias girliandas. Kokia gi šventė be namie stovinčio pagrindinio Kalėdų simbolio?

„Populiariausios 150–180 cm aukščio dirbtinės eglutės, dar – 90 centimetrų. Savo asortimente turime ir tradicinių žalių, ir dengtų sniegeliu. Šiemet asortimentą papildė ir auksinė 90 cm aukščio eglutė, mat pernai pirkėjų buvo pamėgta tokia pat balta“, – pasakojo Gerda.

„Norfos“ lentynose puikuojasi įvairiausių spalvų puošmenos – nuo tradicinių raudonos, auksinės ar sidabro iki melsvų, rausvų, rožinių, šiemet itin madingų žalių ar kitų spalvų. Rinktis reikės ir tarp gausybės formų, piešinių ir dydžio eglutės žaisliukų.

Norimų puošmenų ras ir klasikinio, ir itin modernaus stiliaus gerbėjai, ir tie, kurie namų jaukumą nori kurti švelniomis spalvomis ar natūralesnėmis medžiagomis.

Tikras „Norfos“ pasididžiavimas – stikliniai senovinio stiliaus žaisliukai. Jais prekiaujama jau keleri metai ir, pasak vadybininkės, šie žaisliukai kasmet labai populiarūs ir perkami. Tai ne tik piešti ar vienspalviai burbulai, bet ir įdomesnės figūrėlės – nuo ateinančių metų simbolio kiškio iki Spragtuko ar Snieguolės ir septynių nykštukų.

„Įdomu tai, kad šie žaisliukai gaminami Ukrainoje. Užsakėme juos ankstyvą pavasarį, tad nors karas jau buvo prasidėjęs, mūsų gausus užsakymas atliktas laiku. Tikimės, kad kitąmet ten jau bus taika ir vėl galėsime pateikti užsakymų gamyklai“, – pasakojo G.Pilkauskaitė.

Išrankesnių ir natūralumą mėgstančių pirkėjų itin pamėgti ir mediniai eglutės žaisliukai, kiti mediniai puošybos elementai.

Kalėdų laukimas – su advento vainiku

Kalėdų laukimas daugelio namuose prasideda advento vainiku ir advento kalendoriaus pirmo langelio atidarymu, ypač jei namuose šeimininkauja ir vaikai. Ir advento vainikų, ir kalendorių galima įsigyti parduotuvėse ir iškart džiaugtis rezultatu.

Advento vainikai čia jau paruošti, kelių dydžių, juose – ir specialūs stoveliai keturioms žvakėms. Advento kalendorių vaikams „Norfa“ siūlo visokiems skoniams ir kišenei – nuo kainuojančių apie 2 eurus iki keliolikos eurų, yra ir skirtų veganams, ir papuoštų populiariausiais vaikų animacinių filmų herojais.

Pastaruoju metu vis daugiau kalbama apie natūralumą ir tvarumą, tad yra tokių, kurie, pavyzdžiui, advento vainiką nori pasigaminti patys. Juolab kad tai ir puikus laikas su šeima, prie tokių darbų mielai prisideda ir vaikai.

Kelių rūšių kalėdinių dekoracijų rinkiniai, įvairūs kaspinėliai, medinės dekoracijos, pakabučiai ir pan., o prieskonių skyriuje – ir cinamono lazdelės, kvapūs gvazdikėliai bei kiti jaukiai nuteikiantys kvapai, kvapiosios įvairiaspalvės žvakės – „Norfos“ lentynose pagal savo skonį ir poreikius jų tikrai išsirinks kiekvienas, namuose ar kieme kuriantis kalėdinę nuotaiką.

Lietuvių dovanos – vidutinio dydžio

O kokios gi šventės be dovanų? Pasak G.Pilkauskaitės, Kalėdų Senelis šiemet, kaip ir anksčiau, tikrai nepamiršo jo laukiančių mažųjų – vaikų prekių skyrius mirga nuo kalėdinės pasiūlos.

Nuo mažų iki didžiulių minkštųjų žaislų, konstruktorių, lėlių, muzikinių, interaktyvių, lavinamųjų ir kitokių žaislų mažesniesiems iki kūrybinių ir edukacinių rinkinių vyresniems, įvairių stalo žaidimų, dėlionių ar knygų paaugliams ir net suaugusiesiems.

„Iš ankstesnių metų darau išvadą, kad lietuvių kalėdinės dovanos dažniausiai vidutinio dydžio, mat tokių dovanų maišelių prieš šventes parduodame daugiausia.

Savo klientams, be maišelių, siūlome ir įvairių spalvų, margo ir vienspalvio dovanų popieriaus, skirtingo dydžio dovanų dėžučių, siūlau jas papuošti rankų darbo detalėmis ir taip dovanai įkvėpti dar daugiau šilumos. Tam puikiai pasitarnaus įvairūs mediniai plokšti žaisliukai, pakabučiai, kaip ir minėjau, kaspinėliai, juostelės, girliandos ar dekoracijų rinkiniai, net spindinčios lempučių girliandos – tik leiskite vaizduotei dirbti“, – šypsojosi „Norfos“ vadybininkė.

Laukimą šildo advento vainikas ir kalendorius

Adventas – tai keturis sekmadienius apimantis laikas, šiemet – nuo lapkričio 27-osios iki Kūčių vakaro. Advento pavadinimas kildinamas iš lotyniško žodžio „adventus“, reiškiančio atėjimą. Pagal krikščioniškas tiesas, adventas yra laikotarpis, simbolizuojantis Jėzaus gimimo – atėjimo laukimą. Simboliškai šis beveik keturių savaičių laikas skiriamas dvasinei ramybei prieš didžiąsias metų šventes, pasiruošimui joms.

Nuo senovės buvo manoma, kad adventas skirtas apsiraminimui, minčių skaidrumui, tad rekomenduojama atsisakyti triukšmo, linksmybių, siautulingų pramogų, laiką leisti ramiau ir lėčiau, apmąstant gyvenimą ir besibaigiančius metus.

Advento vainikas jau tapo neatsiejama šio laiko dalimi. Vainiko tradicija Lietuvoje išpopuliarėjo po 1990 m. ir į mūsų šalį atėjo iš Vakarų Europos. Spėjama, kad pirmą advento vainiką 1839 m. nupynė evangelikų pastorius Johannas Hinrichas Wichernas.

Tai padaryti jį paskatino vaikai, nuolat klausinėjantys, kada ateis Kalėdos. Keturios vainike esančios žvakės, uždegamos kiekvieną sekmadienį, turėjo vaikams padėti skaičiuojant iki Kalėdų likusias dienas.

Tradiciškai vainikas pinamas iš visžalių augalų šakų – dažniausiai eglių, puošiamas įvairiomis dekoracijomis ir būtinai keturiomis žvakėmis. Kiekvieną sekmadienį iki pat Kūčių deginant po vieną, ketvirtąjį advento sekmadienį jau dega visos keturios žvakės.

Religiniai ir etnologiniai šaltiniai liudija, kad svarbios būdavo ir žvakių spalvos. Įprastai į vainiką dėtos trys violetinės žvakės ir viena rožinė.

Dar viena advento tradicija, padėjusi skaičiuoti iki Kalėdų likusias dienas, buvo advento kalendoriai, kurie išpopuliarėjo XIX ir XX a. sandūroje. Kiekvienai advento dienai kalendoriuje skirta viena dėžutė, maišelis, vokas ar vienas langelis. Kuo užpildyti dėžutes ar langelius – kiekvieno vaizduotės reikalas. Tikintieji jas mielai užpildydavo citatomis iš Šventojo Rašto ar gerais darbais, kuriuos vertėtų atlikti iki švenčių.

Neretai advento kalendoriaus langeliuose, ypač skirtuose vaikams, slepiasi ir saldainis ar nedidelė dovanėlė, padedanti praskaidrinti tamsias žiemos dienas ir Kalėdų laukimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.