Ištyrė Lietuvoje pagamintus nesaugių produktų atvejus: atskleidė, kur jų daugiausia

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) duomenimis, praėjusiais metais Europos Skubių pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus sistemoje paskelbta 160 pranešimų apie nesaugius negyvūninės kilmės maisto produktus Lietuvoje, teigiama pranešime žiniasklaidai.

Pranešimų apie nesaugius produktus iš Lietuvos atvejų mažėja.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pranešimų apie nesaugius produktus iš Lietuvos atvejų mažėja.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 5, 2022, 5:29 PM, atnaujinta Dec 5, 2022, 5:31 PM

Vykdydama importuojamų bei rinkai tiekiamų maisto produktų ir pašarų kontrolę, VMVT pastebi, kad pranešimų apie nesaugius produktus iš Lietuvos atvejų mažėja, lyginant su ankstesniais metais, o jų pobūdis išlieka panašus.

„Maisto importuotojai, tiekėjai, maisto tvarkymo subjektai, tiekdami produktus Lietuvos rinkai, privalo užtikrinti, kad pastarieji atitiktų su įmonių veikla susijusius maisto produktus reglamentuojančių įstatymų reikalavimus arba sąlygas ir kad tų reikalavimų būtų laikomasi, kad nesaugus maistas į rinką nebūtų tiekiamas“, – sako VMVT Maisto skyriaus Vyriausioji specialistė-valstybinė maisto produktų inspektorė Martyna Monika Markevičiūtė.

Išanalizavus ir apibendrinus galutinius sistemoje pateiktus pranešimus dėl nesaugaus gyvūninio maisto, nustatyta, kad pagal rizikos faktorių daugiausia pranešimų buvo apie cheminį maisto užteršimą pesticidais, vienu iš dešimties atvejų konstatuojamos neatitiktys sudėtyje.

Dažniausiai nesaugių produktų pasitaiko tarp vaisių ir daržovių, prieskonių bei vaistažolių, su maistu besiliečiančių gaminių ir medžiagų, taip pat tarp dietinio maisto bei papildų, grūdų ir įvairių kepinių bei konditerijos gaminių. Pažymėtina, kad užpernai daugiausia nesaugių produktų buvo aptinkama tarp saldumynų, rašoma pranešime.

Praėjusiais metais daugiausiai nesaugių produktų į Lietuvą pateko iš Kinijos, Prancūzijos ir Turkijos. Tuo tarpu 2020 metais dominavo produktai iš Lenkijos, Indijos bei pagaminti Lietuvoje. Apie nesaugius maisto produktus Europoje pernai pranešta daugiau nei užpernai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.