Kai kurių kalėdinių eglučių kainos šokiruoja: čia jų galima įsigyti ir už 3 eurus

Valstybinių miškų urėdija pradėjo prekybą kalėdiniais medeliais. Kainų amplitudė plati – galima įsigyti ir už 3, ir už 120 eurų.

Valstybinių miškų urėdija pradėjo prekybą kalėdiniais medeliais.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Valstybinių miškų urėdija pradėjo prekybą kalėdiniais medeliais.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Valstybinių miškų urėdija pradėjo prekybą kalėdiniais medeliais.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Valstybinių miškų urėdija pradėjo prekybą kalėdiniais medeliais.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-12-05 14:00

Urėdija kaip ir kasmet siūlo rinktis įvairių rūšių kalėdinius medelius, baltąsias, dygiąsias, paprastąsias, serbines egles ar kėnius, taip pat eglių šakas.

Dalis parduodamų kalėdinių medelių yra išauginti urėdijos plantacijose, dalis spygliuočių parduodami vazonėliuose. Tinkamai juos prižiūrint, laistant, jie gali būti persodinti ir pavasarį sėkmingai toliau augti.

„Džiugu, kad žmonės kasmet vis dažniau įsigyja kalėdinius medelius vazonėliuose ir pasibaigus šventėms eglutes persodina šalia savo namų, tokiu būdu miško išteklius naudojame dar tvariau“, – pastebi Valstybinių miškų urėdijos vadovas Valdas Kaubrė.

Eglučių kainos, urėdijos teigimu, išliko panašios į pernai ir svyruoja nuo 3 iki 120 eurų, priklausomai nuo jų rūšies bei aukščio.

Paprastoji eglutė iš miško kainuoja nuo 3 iki 40 eurų, užauginta plantacijoje – 6–45 eurų, o vazonuose – 6–50 eurų. Kaip ir kasmet, brangesnės yra medelyne užaugintos pušys (juodoji ar kalninė) – 9–88 eurų, baltoji, dygioji, sidabrinė eglė ar kėnis – 13–120 eurų.

Kainos priklauso nuo augalo dydžio: parduodami nuo 0,3 m iki daugiau nei 4 m aukščio kalėdiniai medeliai. Visų rūšių medelių šakos kainuoja po 1,5 eurą. Prireikus, urėdijos specialistai eglutę gali ir įpakuoti.

„Taip pat šiais metais rengiame daugelio laukiamą eglišakių dalijimo akciją „Parsinešk Kalėdas į savo namus“, kada gruodžio 20 d. nemokamai Lietuvos miestų aikštėse, prie savivaldybių dalinsime eglišakes, taip skatindami tvariai naudotis miško ištekliais“, – sakė jis.

Galima išlaikyti iki pavasario

Miškininkų patarimai, kaip išlaikyti medelį iki persodinimo pavasarį:

– neskubėkite medelio nešti į šiltus namus ir išsyk puošti: svarbu augalui duoti laiko priprasti prie temperatūros skirtumo. Eglutę būtų gerai palaikyti garaže ar kitoje, kiek vėsesnėje namų erdvėje kelias dienas, kol augalas apsipras;

– kalėdinio medelio nestatykite šalia radiatorių ar židinio. Jei kambaryje grindys šildomos – medelį pakelkite nuo žemės;

– medelius vazonuose svarbu reguliariai laistyti – ne mažiau kaip kartą per savaitę. Patartina purkšti vandenį ant medžio šakų;

– įsigijus kirstinį medelį rekomenduojama jį laikyti stove su vandens talpa, kurioje visuomet būtų bent šiek tiek vandens;

– paprastosios eglutės spygliai šiltuose namuose pradeda byrėti po kelių dienų, dygioji eglė ar kėnis atsparesni;

– eglutę kambaryje reiktų laikyti ir laistyti iki kol neprasidės vegetacija – dažniausiai iki dviejų savaičių, vėliau perkelti į vėsesnę patalpą, stebėti, kad dirvožemis neperdžiūtų kol ateis laikas persodinti.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.